Modstanden vokser: Protestsejlads mod havbrug
- Fuldt udbygget vil anlægget udlede cirka 400 tons kvælstof og 5.000 tusind tons organisk affald, siger formand for havbrugsgruppe
Havbrug ud for Djurslands kyst kan om kort tid blive en realitet.
For om kort tid ventes folketinget at ændre Miljøbeskyttelsesloven. Det vil gøre det nemmere at få tilladelse til at anlægge og drive havbrug til større produktion af fisk.
Protesterne til de kommende havbrug spreder sig. I dag var der en flydende protestdemonstration i et af de østjyske områder, hvor borgerne frygter, at havdampbrugene vil blive placeret.
Protest-flotillen af små og større fartøjer havde sat kurs mod farvandet mellem kattegatøen Hjelm og Glatved Strand, hvor nogle af de kommende havbrug kan blive placeret.
- Vi vil endnu engang forsøge at råbe politikerne på Christiansborg op, siger Torkild Hansen, der er talsmand for Havbrugsgruppen i Ebeltoft.
Et havbrug i området kan nemlig få alvorlige konsekvenser miljøet, mener protestgruppen.
- Fuldt udbygget vil anlægget udlede cirka 400 tons kvælstof og 5.000 tusind tons organisk affald, siger Torkild Hansen.
Man skal give lyd
Det bekymrer miljøorganisationer og repræsentanter for de berørte østjyske kommuner, der var om bord på skibene.
Læs også:
- Hvis man vil påvirke noget, skal man give lyd fra sig, siger Jan Petersen (S), der er borgmester i Norddjurs Kommune.
Også Samsøs borgmester, Marcel Meijer (S), var med på turen. Han er forarget, fordi 2200 husstande på Samsø betaler 6.000 kroner hver for at spare miljøet for fem tons kvælstof.
- Her har vi et erhverv, der med et snuptag får lov til at udlede noget der ligner 100-200 tons, siger Marcel Meijer.
Stort råderum
Men ifølge brancheforeningen for det danske opdrætserhverv, Dansk Akvakultur, så får etablering af tre havbrug ud for Djurslands Østkyst ikke de store konsekvenser for havmiljøet i Kattegat.
- Hvis de bliver placeret, som der er lagt op til, er der et meget stort miljømæssigt råderum både for fosfor og kvælstof. Man vil ikke kunne se nogen effekt på miljøet derude, sagde Ivan Bundgaard Sørensen, der er formand for Dansk Akvakultur, til TV2 ØSTJYLLAND i februar.
Akvakultur er kæmpe stort på verdensplan. Men borgmester i Syddjurs Kommune, Claus Wistoft (V), mener alligevel ikke, at det der nogen god ide at gå efter en ellers god erhvervssucces.
- Strategien i de her havbrug passer ikke sammen med de erhvervsstrategier, vi har for turisme og landbrug, siger Claus Wistoft.
I videoen øverst i artiklen kan du se mere om protest-sejladsen mod planerne om at opdrætte fisk i Kattegat.