Østjysk politiker vil låse døre for udviklings-hæmmede
Det kan være mere værdigt at låse en udviklingshæmmet inde, mener SF-politiker, der vil have ændret loven på området
- Vi skal undgå, at man bruger låste døre i stedet for personale nok.
Sådan lyder det fra folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen (SF), efter at TV2 ØSTJYLLAND har kunnet berette om flere sager, hvor udviklingshæmmede er stukket af fra Landsbyen Sølund i Skanderborg.
Når udviklingshæmmede kan forlade Sølund, skyldes det, at Socialtilsyn Midt har præciseret lovgivningen over for institutionen. Grundloven siger, at man ikke må frihedsberøve borgere.
Men en låst dør kan i visse tilfælde være en mere værdig løsning for udviklingshæmmede mennesker, mener Kirsten Normann Andersen.
- Det er vigtigt, at man også kan anvende skøn. I visse tilfælde siger både personale og pårørende, at låste døre er den bedste løsning, hvis vi både skal sikre et værdigt liv og samtidig beskytte de pågældende borgere, og derfor vil jeg gerne socialtilsynet de beføjelser, siger hun.
Kirsten Normann Andersen vil derfor have ændret loven på området.
- Der skal en lovændring til, for lige nu siger loven, at socialtilsynet skal sørge for, at man ikke anvender låste døre som magtanvendelsesmiddel, men nogle kan det være en bedre end fx en GPS, hvor man jo stadig kan nå at stikke af og også komme til skade, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Regler kan forhindre den bedste løsning
Det er blandt andre sagen om Rikke Naundrup og hendes søn Christian, der har fået Kirsten Normann op af stolen. Christian er 23 år, men mentalt er han omkring halvandet år.
De nye retningslinjer har betydet, at Christian har forladt sin bolig to gange uden at sige det til nogen. I oktober ledte personale, naboer og Christians mor efter ham i omkring en time, efter at han forsvandt.
De fandt ham bange i et skur kun iført sit undertøj og i bare tæer i 10 graders varme.
- Det er vigtigt, at vi sørger for at passe godt på de mennesker, som ikke kan klare sig selv, og magtanvendelsesreglerne er beregnet til at beskytte borgerne mod, at vi bruger unødig magt. Men reglerne forhindrer også den bedste løsning i nogle situationer, og det er helt åbenlyst, at i visse situationer er en låst dør den mindst indgribende form for magtanvendelse, lyder det fra Kirsten Normann Andersen.
Hun vil give socialtilsynet beføjelser til at bruge skøn i visse situationer, mod at de til gengæld også får beføjelser til vurdere personalesituationen og personalesammensætningen på instutionen.
Rikke Naundrup er ikke den eneste pårørende, der frygter konsekvenserne af deres familiemedlemmers nye frihed. Jeanette Tikøbs bror bor også på Sølund, og på Facebook har hun delt sin bekymring.