Udenlandske studerende smutter stadig: Rapport kritiseres
Ifølge VIA University College går det meget bedre med at holde færdiguddannede elever i Danmark, men professor tvivler på konklusionen
VIA University College fik i 2013 lavet en rapport, der viste, at to tredjedele af skolens udenlandske elever forlod landet igen efter endt uddannelse. Det fandt mange problematisk, da Danmark så ikke får glæde af den uddannelse, der er blevet givet her i landet.
Men pludselig er det gået stærkt med udviklingen. En ny rapport viser nemlig, at det nu blot er en femtedel af de udenlandske studerende, der forlader landet efter deres uddannelse. Men den rapport holder ikke, mener professor Rune Stubager fra Aarhus Universitet.
Læs også:
- Jeg synes ikke, man kan bruge de to rapporter til så meget i sammenligning, siger han.
Det skyldes, at man i den nye rapport ikke blot ser på dem, der er kommet til Danmark for at læse, men også på indvandrere og efterkommere, der er født og opvokset her i landet, men har udenlandsk baggrund.
- Det må formodes at have den effekt (på undersøgelsen, red.), at en større del bliver i landet, siger Rune Stubager.
Ifølge direktøren for VIA i Horsens kan man sagtens konkludere på baggrund af rapporten, at det går bedre med at fastholde de udenlandske studerende.
Så mange østeuropæiske studerende kommer der
Bulgarien: 1138
Estland: 397
Kroatien: 100
Letland: 687
Litauen: 1167
Polen: 985
Rumænien: 2091
Slovakiet: 922
Slovenien: 61
Tjekkiet: 347
Ungarn: 993
Østrig: 110
Ovenstående er udvalgte tal. I alt kom der i 2015 19.439 studerende til Danmark fra EU-lande. 7653 af dem får udover betalt uddannelse også SU. Via University anslår, at en studerende i gennemsnit koster 50.000 kroner.
- Jeg mener, den er korrekt, for antallet af udenlandske studerende her på stedet er langt større end antallet af indvandrere og efterkommere af indvandrere. Så vi er sikre på, at tendensen er tydelig. Men det er rigtigt, at den ikke er præcis. Men vi er sikre på, at andelen er langt højere, end den var i 2013, siger Konstantin Lassithiotakis, der er direktør hos VIA University College i Horsens.
Se hele indslaget i videoen øverst i artiklen.