Afføring testes for corona: - Det er et virkelig godt redskab
Fremover, når borgerne i Randers skyller ud i deres toiletter, sender de også vigtig viden om coronavirus afsted til Statens Serum Institut. Virolog er positiv overfor det nye værktøj.
Det, vi skyller ud i toilettet, kan være guld værd i form af biogas, el og varme - og fremover kan vores efterladenskaber også få kæmpe værdi for vores mulighed for at bekæmpe corona. Derfor er de nu begyndt at teste spildevandet i kloakkerne i Randers for COVID-19.
- Vi har mulighed for at tage nogle prøver ud, som dækker stort set alle, der bor i Randers Kommune. På den måde kan vi give et billede af, om der pludselig begynder at komme nogle smitteudbrud, siger Martin Thau, programleder ved Vandmiljø Randers, til TV2 ØSTJYLLAND.
Metoden har været i brug ved Randers Centralrensningsanlæg i 14 dage, og den hidtidige overvågning viser, at smitteniveauet i byen lige nu ligger meget lavt.
Ifølge professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin Søren Riis Paludan er det en rigtig god idé at teste spildevandet for COVID-19.
- Jeg tror, at det her er et godt værktøj i de kommende år i forhold til at holde øje med smitteniveauet. Og det er en god idé, fordi corona jo stadigvæk er der, selvom vi er vaccineret. Det er en måde at sikre, at smitten kun er der i lav grad og ikke giver nye store bølger, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.
Smitte med COVID-19 kan måles i spildevandet, allerede før man udvikler symptomer, og på den måde kan man hurtigt spore smitten. Derfor vil Statens Serum Institut inden længe overvåge 200 renseanlæg og pumpestationer landet over - blandt andet to renseanlæg i Randers, hvor de allerede er gået i gang.
Værktøjet bliver blandt andet taget i brug, fordi færre lader sig teste for COVID-19.
Hvorfor kigger man ikke bare på indlæggelsestallene? Hvis folk ikke får symptomer eller ikke bliver alvorligt syge, er det så overhovedet relevant at vide, om der er smitte i et område?
- Det ville som sådan ikke være vigtigt at vide, hvis vi alle sammen var velvaccinerede. Men det er alle bare ikke. Og der kan godt ske meget under radaren, som kan blive til nye bølger, siger Søren Riis Paludan.
- Ved at følge spildevandet har man hele tiden en finger på pulsen, i forhold til hvor meget smitte der er.
Vær ikke bekymret for overvågning
Ifølge professoren skal borgerne i Randers ikke være bekymrede for at blive overvåget.
- Det er jo ikke på individniveau, så man får ikke at vide, hvad du og jeg går rundt med af sygdomme. Man får at vide, hvad der sker generelt i samfundet.
Tankene, som prøverne tappes fra i Randers, indeholder spildevand fra mellem 20.000 og 40.000 personer, og eventuel smitte kan ikke spores til de enkelte husstande.
Indtil videre er planen blot at overvåge 200 renseanlæg og pumpestationer, men hvis det skulle udbredes til hele landet, ville det i alt koste en million kroner.
Når det her er så billigt, har vi så ikke spildt utroligt mange penge på det kæmpestore testapparat, vi har haft?
- Det er en helt anden situation nu, hvor vi allerede har kontrol over pandemien og vil beholde kontrollen. Test af spildevand ville ikke have virket dengang, hvor vi havde en helt uvaccineret befolkning, fordi vi ikke ville kunne finde frem til de individer, der skulle gå i isolation.
- Men nu hvor pandemien er under kontrol, og den skal blive ved med at være det, så er det jo egentlig ikke individet, vi er interesseret i - så er det befolkningen generelt.
I Randers fortsætter de overvågningen af smitte i spildevandet frem til jul med mulighed for forlængelse.