På vippen blev drenge til mænd: Alle skulle en tur i 'Kærseren'
Kærsmindebadet var i mere end fire årtier hele Randers' svømmebad, hvor der blev tilbragt mange timer hver sommer
Inde bag hegnet gemmer der sig resterne af det, der engang var randrusianernes foretrukne svømmested - Kærsmindebadet.
I dag står bygningerne tomme. Store, farverige bogstaver er malet med graffiti flere steder på træværket. Hullerne i hegnet vidner om, at nogle har været forbi. Denne gang ikke for at svømme.
10 meter-vippen står som en stor kollos, som mest af alt minder om en af de meterhøje "Walkers" fra Star Wars-filmene. Der er helt stille. Ingen glædesskrig eller hvin. Kun lyden af vinden der får de tørre bøgeblade til at blafre.
Engang var Kærsmindebadet "Stedet" - med tryk på første stavelse. Det åbnede den 22. juni 1971 som afløser for Gudenåbadet. Problemer med forurening havde gennem årene givet frustrationer, men nu var grænsen nået. Randers skulle have en ny badeanstalt.
- Gudenåbadet var til sidst alt for beskidt. Man opgav at holde det rent, fordi det lå så tæt på Gudenåen. Man brugte rigtig mange penge på det, fortæller arkivar Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Kærsmindebadet var derfor svaret på problemerne. Det blev bygget i de spæde 1970'ere med fire udendørs vipper og fire bassiner. I starten var det primært et friluftsbad, hvorefter der senere kom et midlertidigt tag kaldet "boblen" og til sidst en permanent tagdækning, så badet også kunne bruges i vintermånederne.
Et sommerparadis i Randers
Ikke desto mindre var det sommeren, der fik Kærsmindebadet til at skinne. Det er minder om sommer, sol og svømning, som står helt klart i blandt andre Remi Carsten Lindbys erindring.
Han er vokset op i Randers og omegn og er formet deraf. Første gang han kom i Kærsmindebadet eller 'Kærseren', som den hed og stadig hedder i folkemunde, var han omkring syv-otte år gammel.
Udover de mange bassiner var der store, grønne områder, hvor børn som voksne kunne ligge og slikke sol, mens de kiggede på udspringerne, der vovede sig ud i alt lige fra 10 til én meter-spring.
- Det var som taget ud af en dansk film med Nils Malmros. Hvis man forestillede sig, at de tog i friluftsbad, fortæller Remi Carsten Lindby:
- Jeg husker min skoletid, hvor halvdelen af klassen tog derover om sommeren. "Skal du med en tur i Kærseren?".
'Kærseren' var stedet, hvor indenfor smeltede sammen med udenfor om sommeren. Skydedørene ved det overdækkede svømmebassin blev åbnet, og solens stråler kunne dermed skinne ind i svømmebassinet.
Turde man tage et spring?
Langs friluftsbadets bassiner gik livredderne rundt i de velkendte røde shorts - som taget ud af Baywatch.
Hovedattraktionen var 10 meter-vippen. En manddomsprøve med et ordentligt plask. Der var nærmest en rituallignende stemning over det øjeblik, hvor de unge fødder bevægede sig op på vippens yderste spids og til sidst slap underlaget.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Alle badende blev gennet op af udspringsbassinet hver halve time for at overvære springene. Bassinet skulle være tomt af hensyn til sikkerheden.
- Jeg husker, da jeg var 15 år, og det var min tur. Folk sad rundt på kanten af bassinet og kiggede på en. Man skulle rigtig op og blære sig. Måske der var en pige i klassen, man synes var sød, fortæller Remi Carsten Lindby.
Han boede i cykelafstand af svømmebadet, så det blev til mange besøg gennem årene.
Orden var et af kodeordene, når man besøgte 'Kærseren'. Alt fungerede, som det skulle. Ingen snavsede tæer i omklædningsrummene.
- Der stod altid en og fortalte, at man skulle huske at tage badebukserne af inden bad.
Han husker også de fyldte parkeringspladser på en hed sommerdag. Hvis der var rigtig mange, kunne man se det på farven af bånd, man fik udleveret i garderoben, når man afleverede sine ting. Rød og gul var de mest almindelige, de farver der først blev brugt, mens de blå var til den sidste "karrussel" i garderoben.
- Så der var rigtig mange mennesker, hvis man fik det blå elastik med sit nummer.
Sidste dag i 'Kærseren'
I dag er Remi Carsten Lindby 50 år gammel. Sidst han dyppede fødderne i et af 'Kærserens' bassiner var den 3. februar 2015. Han kan ikke forstå, det er så længe siden. Egentlig troede han, det var sidste år, men tiden går så hurtigt.
Den 3. februar 2015 var nemlig datoen for Kærsmindebadets sidste åbningsdag. Han mødte op sammen med sin søn Kristian for en sidste gang at få et nummer.
Der var meget stille den februardag i modsætning til normalt. Billetterne smed folk på en stol - denne dag skulle man ikke betale - selvom prisen for en billet var overkommelig. 28 kroner for en voksen.
En sidste anekdote blev det også til. En samtale, han overhørte i omklædningsrummet:
- Der sidder nogle mænd på bænken og drikker øl. Bademesteren opdager det og kommer hen og skælder dem ud med et glimt i øjet: "Hvis I ikke stopper nu, så bliver I bortvist", fortæller Remi Carsten Lindby.
Besøget i Kærsmindebadet blev altså det sidste, og snart er det ikke engang muligt blot at kigge ind gennem hegnet for at snuse til historien. Randers Kommune er klar med en ny lokalplan, som er lige på trapperne. Den betyder, at friluftsbadet skal rives ned til fordel for byggeriet af 60 boliger.
Indtil da står bygningerne øde hen.
- Det går jo lynhurtigt, når det først får lov til at stå. Så forfalder det, siger arkivar Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv.
I stedet for Kærsmindebadet blev der opført Water & Wellness i Randers - blot halvanden kilometer derfra - som nu er byens nye svømmebad.
Øverst i artiklen kan du bladre rundt i et lille galleri og se flere ældre billeder fra Kærsmindebadet.