Beboere i Ølst revser støtte: - Det kommer for sent

Randers Kommune har meldt ud, at den vil etablere en støtteorganisation for borgerne i Ølst, der lider under naboskabet til Nordic Waste.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Drone-optagelser af mudderskredet ved Nordic Waste. Videoen er fra januar 2024.

Borgerne i Ølst skal have hjælp af en kommunal støtteorganisation. Sådan lyder meldingen fra Randers Kommune på kommunens hjemmeside.

- Målet med støtteorganisationen er, at vi gerne vil imødekomme, at der opstår mange spørgsmål og mange tanker og bekymringer i Ølst, som er nabo til Nordic Waste skadestedet, siger borgmester i Randers Kommune Torben Hansen (S) i en pressemeddelelse. 

Og det er godt, at kommunen nu forsøger at gøre noget for borgerne i Ølst, mener Jan Kristian Jensen, der bor i byen. 

- Vi har presset på for, at kommunen skulle have noget fokus på os borgere i Ølst. Vi forstår selvfølgelig godt, at kommunen er optaget af at håndtere jordskreddet, men i det er vi blevet fuldstændig glemt i det hele, siger han.

Jan Kristian Jensen fra Ølst er glad for, at Randers Kommune forsøger at gøre noget for borgerne i byen. Men han mener, hjælpen kommer meget sent.

Udover et borgermøde og et tilbud om en rundvisning på skadesstedet mener han ikke, der har været særlig meget information eller hjælp at komme efter indtil nu. 

- Jordskreddet er en bombe, der er blevet smidt under os. Nogle har købt gamle huse i byen, som de alligevel ikke kan låne til at renovere, vi ved ikke hvad de miljømæssige konsekvenser er, og vi kan ikke flytte herfra. Nogle er virkelig pressede over situationen, siger han. 

- Det er fint, at kommunen kommer med forskellige tiltag nu. Det har vi selv bedt om. Men det kommer sent. Den psykologiske førstehjælp skulle nok have været tilbudt i starten af januar allerede. 

Støtteorganisation

Blandt støtte-tilbuddene er, at kommunen vil række ud til advokater i Randers og omegn for at høre, om de vil stille til frivillig rådgivning og advokathjælp for borgerne i Ølst.

Fra Børn og Skole forvaltningen kommer tilbud om telefonisk rådgivning med en fremskudt socialrådgiver fra Center for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning.

Sundhedsområdet bidrager med et tilbud om psykologsamtaler for unge i 20-24-årsalderen, sundhedsplejen i skolen tilbyder trivselssamtaler med børn efter behov og tilbyder spædbarnsfamilier et ekstra trivselsbesøg. Der bliver også set på, om det er relevant, at sundhedsbussen kommer forbi Ølst, ligesom sundhedsforvaltningen vil gå i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed

Kommunens sundhedsforvaltning vil oprette en hotline, hvor borgere fra Ølst kan ringe mellem kl. 9-16.

Fra Teknik og Miljø området vil man stille med en medarbejder fra skadestedet i Ølst med jævne mellemrum for at fortælle om nyt fra skadestedet og hvad der sker.

Fra Ældreområdet vil der komme tilbud om omsorgssamtaler med ældre i Ølst, der er omfattet af kommunens ældrepleje.

Og i forhold til kommunikation vil det blive undersøgt om det er muligt at lave en sms-kæde, der vil blive omdelt nyheder i postkassen, de samlede tilbud vil blive formidlet, ligesom der kan komme information i e-boks, og borgerne kan følge med i situationen på kommunens hjemmeside.

Kilde: Randers Kommune

Vil ikke bruge det 

Han er glad for udsigten til, at kommunen vil etablere en dialoggruppe med borgerne i Ølst og håber, at tilliden til kommunen kan genopbygges.

Gitte Heiredal, der også bor i Ølst, synes det er fint, at Randers Kommune kommer på banen med en støtteorganisation til borgerne. Men hun regner ikke selv med at benytte nogle af de beskrevne tilbud. Hun har mest brug for at få klarhed over, hvor forurenet området er, og hvad der skal ske med Nordic Waste-grunden:

- Det er ikke tilbud, jeg vil gøre brug af. Hvis der er andre, der ønsker det, er det fint. Men jeg ville have mere brug for, at man kom til bunds i, hvad der er i jorden på stedet, hvad forureningsgraden er, hvor langt kommunen vil gå for at få ryddet op, og hvad der skal ske med grunden bagefter, siger Gitte Heiredal. 

Lars Sønderby, vicekommunaldirektør i Randers Kommune, anerkender, at kommunen kunne have været hurtigere med støtten til borgerne i Ølst. 

- Jeg kan godt forstå, hvis borgerne i Ølst synes, det skulle være gået hurtigere. Men det er her, vi er kommet til nu. Nu tænker jeg, at vi kigger fremad og bygger noget, der er godt, som kan imødekomme borgerne, siger han. 

Forstå sagen om Nordic Waste i denne explainer-video.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her