Bibliotek sender takeaway-poser til læseheste
Bibliotekerne er lukket under corona-krisen, men biblioteket i Randers hjælper folk med at låne bøger uden risiko for smitte.
Det er oplagt at læne sig tilbage med en god bog i de her tider, men da bibliotekerne er lukket, kan det være svært at få fat i bøgerne, hvis man vel at mærke ikke vil bruge penge på dem.
På Randers Bibliotek har de lavet et helt nyt koncept til læsehestene, der løser den udfordring.
De laver take-away-poser med forskellige bøger, alt efter hvilken genre personen ønsker. Og dem sender de ud til lånerne.
- Vi begyndte at lave takeaway-poserne, fordi vi begyndte at få nogle henvendelser på de fysiske bøger, som har været isoleret her på biblioteket, siger bibliotekschef Mette Haarup fra Randers Bibliotek til TV2 ØSTJYLLAND.
- Der er godt gang i den digitale butik, men mange elsker at have en fysisk bog i hånden, tilføjer hun.
Er corona-fri
Man får fat på en læsepose ved at booke den på bibliotekets hjemmeside. Man kan ikke reservere eller bestille bestemte bøger som normalt, men i stedet skriver man, hvilke genrer, man godt kan lide.
Inden bøgerne bliver afsendt fra biblioteket, bliver de sprittet godt af og kommer i corona-karantæne i 48 timer.
Biblioteket åbnede op for læseposerne i tirsdags, og de har allerede fået 224 bestillinger fra sultne læsere, som altså ikke vil nøjes med en E-bog.
- Der er godt gang i den digitale butik, men mange elsker at have en fysisk bog i hånden, siger bibliotekschef Mette Haagerup.
Lydbøger og e-bøger hitter
Danmarks Biblioteksforening skriver fredag i en pressemeddelelse, at landets biblioteker oplever en stigende efterspørgsel efter lydbøger og e-bøger.
Helt nye tal viser, at bibliotekernes eReolen i den første karantæneperiode, fra den 12. til 19. marts 2020 havde et gennemsnitligt dagligt udlån af e-bøger og netlydbøger på 24.001 mod et gennemsnitlig dagligt udlån på 15.607 i februar 2020.
Over halvdelen af bibliotekerne har samtidig valgt at denne, ellers faste kvote af digitale bøger, bliver øget for at efterkomme den stigende låneefterspørgsel.
Det vil dog ifølge biblioteksforeningen koste dyrt på bibliotekernes budgetter, da bibliotekerne betaler til forlag og forfattere for hvert digitale udlån, der foretages, i modsætning til fysiske bøger som kan udlånes, til de er slidt op, når først bibliotekerne har købt dem. Men på den måde er bibliotekerne med til at støtte andre trængte erhverv som f.eks. forfatterne under krisen.