Børn lærer at bygge huse
Folkeskoleelever skifter skolebøger ud med hammer og sav
I et nyt projekt skal folkeskoleeleverne i Randers Kommune lære, hvordan man bygger huse, og hvordan de kan omsætte læringen fra skolebænken til praksis.
Det nye projekt, der hedder Byg et hus, henvender sig til eleverne i 3. til 6. klasse.
Projektet strækker sig over fire år, hvor eleverne på skift stifter bekendtskab til forskellige håndværksfag.
Én dag om året møder eleverne op på Tradium i Randers, for at bygge på et hus i størrelsesforholdet 1:20, men inden dagen på Tradium er eleverne i klasserne blevet undervist i for eksempel matematik, som de kan bruge i projektet.
- Når de første gang kommer ud på Tradium i 3. klasse, skal de bygge selve det rå hus. Her kan de omsætte noget af den matematik, som de har lært i skolen, til praksis, siger Palle Nielsen, der er uddannelsesleder på Tradium EUX i Randers, til TV 2 | ØSTJYLLAND.
Året efter skal børnene indrette huset og male det, i 5. klasse skal taget på, inden børnene i 6. klasse skal installere el, så der kan komme lys.
- I hvert klassetrin bruger de tid på skolen, inden de kommer herud, på at lære om de relevante ting, og så kan de bruge det i praksis hos os. På den måde lærer de at forbinde de ting, som de lærer i skolen, med praktiske opgaver, siger Palle Nielsen.
Han fortsætter:
- På den her måde kommer de omkring fire forskellige håndværksfag som murer, tømrer, maler og elektriker.
Det er første gang, at Tradium og folkeskolerne laver netop dette projekt som henvender sig til mellemskolen, og de første skoleelever byggede i går, onsdag, de første huse.
- Det var alletiders, og eleverne virkede til at have det sjovt. Man kunne også se, at de var trætte efter en arbejdsdag, siger Palle Nielsen.
Eleverne er delt ud i grupper på fire, hvor de skal samarbejde om at bygge husene.
I løbet af de næste fem uger skal skoleelver fra 18 klasser gennem første del af projektet, som altså går ud på at bygge selve det rå hus.
For Tradium er det en mulighed for at gøre folkeskoleeleverne opmærksomme på de håndværksmæssige fag, som skolen tilbyder.
- Det er med til at give de unge en mulighed for at træffe et rigtigt valg fremadrettet, når de skal vælge en uddannelse. Mange kender ikke erhvervsfagene, og de bliver måske sporet i retning af de mere boglige fag. Så det er vigtigt, at de også får et kendskab til byggeri og disse uddannelser, så de senere kan træffe det rigtige valg, siger Palle Nielsen, der også mener, at underviserne på Tradium får meget ud af samarbejdet med lærerne i folkeskolerne.