Efter debat: Regnbueflag kan være på vej op i flagstængerne

Et stort flertal i Randers Byråd besluttede mandag, at der skal kigges nærmere på mulighederne for at få regnbueflag op ved kommunale bygninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
I fremtiden kommer Randers Kommune til at hejse regnbueflag, når det vurderes at være passende. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Redaktionel note

I en første udgave af artiklen fremgik det, at regnbueflag med sikkerhed kommer op i Randers. Det er nu præciseret til, at der arbejdes videre med planerne, men der skal stemmes ja til et udspil, før det bliver endeligt.

Debatten var krads, men opbakningen var klart størst til at gå videre med planerne om at hejse regnbueflag ved Randers' kommunale bygninger.

24 byrådsmedlemmer stemte for, at forvaltningen skal kigge på, hvordan regnbuesymbolet kan anvendes til at markere mangfoldighed og ved hvilke lejligheder. 

Vi viser med flaget, at alle har ret til at være, hvem de er og elske, hvem de vil.
Rosa Lykke, byrådsmedlem, Randers Kommune, SF

Det glæder forslagsstilleren Rosa Lykke Yde fra SF.

- Jeg var overrasket over, at der var så stort et flertal, men det glæder mig da, at så mange var positiv indstillet over for at hejse regnbueflaget, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

SF og DF dybt uenige

Inden mødet var der lagt op til uenighed især mellem SF på den ene side og DF på den anden.

Det viste sig også at blive tilfældet på mødet. SF brugte argumenter som, at flaget ville hylde forskellighed og mangfoldighed.

- Vi viser med flaget, at alle har ret til at være, hvem de er og elske, hvem de vil. Det stemmer også fint overens med den kønsligestillingspolitik, vi har vedtaget, mener Rosa Lykke Yde.

Blandt modstanderne af forslaget var det især DFs Frank Nørgaard, der kæmpede imod.

Dansk Folkepartis Frank Nørgaard mener, at det efterhånden er på grænsen til, at man vil gøre det mere normalt at være LGBTQ+ end ikke.

'Flagstænger er forbeholdt Dannebrog'

Han vil kun have Dannebrog hejst.

For mig virker det som, at man prøver at ophøje LGBTQ+ til at være mere og vigtigere end kernefamilien.
Frank Nørgaard, byrådsmedlem, Randers Kommune, DF

- Vores flagstænger er forbeholdt Dannebrog, og Dannebrog symboliserer også de samme værdier. For mig virker det som, at man prøver at ophøje LGBTQ+ til at være mere og vigtigere end kernefamilien. Vi synes, at det har taget overhånd, har Frank Nørgaard tidligere sagt til TV2 ØSTJYLLAND.

Rosa Lykke Yde forventer, at der bliver masser af regnbueflag i gadebilledet under prideugen fremover.

Regler skal på plads

Helt præcist betyder deres ja til forslaget, at forvaltningen i Randers Kommune nu skal komme med et udspil til, hvor og hvornår regnbueflaget eventuelt skal op.

- Jeg ser i hvert fald gerne, at det bliver hejst på Rådhustorvet eksempelvis i forbindelse med prideugen, men også hvis vi har lokale initiativer, der hylder mangfoldighed, siger Rosa Lykke Yde.

- Det kunne også være i vores kommunikation fra kommunen, og det kan blive brugt i passende anledninger som under et EM i fodbold, fortsætter hun.

Udspillet skal politikerne senere nikke godkendende til. 

Det kan altså også stadig betyde, at flagene ikke kommer op, hvis der ikke er opbakning til udspillet.  

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her