Eksotiske dyr efterlades: - Det er fuldstændig tankeløst
Mange eksotiske kæledyr bliver efterladt eller slipper ud. Er de heldige, får de nyt liv i en dyrehave, men det kan også gå dem meget værre.
En skildpadde efterladt i en spand på en rasteplads, eller en slange, der er sluppet ud.
De seneste ti dage har der været fem sager med undslupne eller efterladte krybdyr i Jylland.
Det mærker de særligt i Randers Regnskov, der modtager mange eksotiske kæledyr, som er blevet efterladt.
- Det er jo fuldstændig tankeløst, at man på den måde skiller sig af med dyrene, og vi oplever det desværre alt, alt for ofte, siger Kristian Sørensen, der er dyrepasser i Randers Regnskov.
Han fortæller, at de først undersøger, om de kan beholde de såkaldte hittegods-dyr i deres egen udstilling, men at de ellers spørger andre dyrehaver.
- Hvis der ikke er nogen, der kan bruge dem, så er det sidste konsekvens, at vi afliver dem, siger Kristian Sørensen.
Det er særligt landskildpadder og grønne leguaner, der bliver efterladt og ender i Randers Regnskov.
Forelskelsen forsvinder
Kristian Sørensen mener også at have en god idé om, hvad der går galt.
- Man står i en dyrehandel og forelsker sig i det her lille, søde og grønne firben, men lige pludselig, så er det altså bare blevet stort.
- Og når de er så små, når man køber dem, så tænker man måske ikke lige over, at de kan blive to meter lange, fortsætter han og henviser til den grønne leguan.
Ifølge Kristian Sørensen er det særligt slangen, der er en klassisk udbryderkonge.
- Vi bliver kaldt ud til og får virkelig mange henvendelser om slanger, fordi ejerne undervurderer slangernes evne til at mase sig fri af terrariet, siger Kristian Sørensen.
Og selvom dyrepasseren godt kan forstå fascinationen af de eksotiske dyr, er han uforstående overfor, at folk ikke tager ansvaret for dyrene alvorligt.
- Hvis man vil have nogle levende væsner i sin varetægt, så har man forpligtet sig til at sætte sig ind i, hvordan man holder et dyr, og sørge for, at det ikke slipper løs, siger Kristian Sørensen.