Biolog slår fast: Urin hjælper ikke mod brandmænd - det skal du gøre
Der hersker mange myter omkring, hvad man bør gøre, hvis man bliver brændt af en brandmand. TV2 ØSTJYLLAND har talt med biolog Isa Calmar om mødet med de orange gopler.
Havet kan hurtigt blive forvandlet til en ren forhindringsbane, når først en brandmand eller to kommer til syne.
Og så snart tentaklerne lykkes med at strejfe din hud, er det en fordel at vide, hvad der kan lindre smerten.
Ifølge Isa Calmar, der er biolog og formidler ved Kattegatcentret, er det de såkaldte nældeceller, der sidder på brandmandens tentakler, der får huden til at smerte ved berøring. Nældecellerne er giftige og brænder lidt ligesom brændenælder.
Der findes adskillige myter om, hvad der kan lindre smerten, når først du er blevet brændt af en brandmand. Lige fra brug af bagepulver til eddike. Den myte, som flest nok kender, lyder på, at man skal skynde sig at tisse på det sted, man er blevet brændt - eller at få andre til det.
- Man vil jo så gerne finde noget, der hjælper imod sådan en smerte. Men det hjælper i hvert fald ikke at tisse på det sted, man er blevet brændt. Der er ikke nogen indholdsstoffer i urinen, der hjælper, siger Isa Calmar til TV2 ØSTJYLLAND.
Hun understreger, at brugen af eddike og bagepulver som et lindringsmiddel ved forbrænding højst sandsynligt blot er myter.
- Det bedste, man kan gøre, er at få skyllet det område, man er blevet brændt på og så se, om man kan fjerne de her nældeceller.
- Skrab dem af i den samme retning, så du ikke kommer til at trykke nældecellerne ned i huden. Og hvis man har en pincet med sig, så se, om du kan tage nogle af nældecellerne op.
Svært at kende forskel
De fleste ved, at vandmanden er blå og brandmanden orange. Men faktisk kan det snyde.
- Man kan forveksle brandmanden med den almindelige vandmænd, når hunvandmændene har rogn, for da sidder de på mundarmene, der sidder på undersiden af kroppen, siger Isa Calmar og fortsætter:
- Æggene er helt røde, og derfor er der ofte nogle, der tror, de har set en brandmand, men det er i virkeligheden bare en vandmand.
Det skal du gøre, hvis du bliver brændt af en brandmand:
- Skyl området med varmt vand. Det kan være saltvand, ferskvand, kaffe eller lignende.
- Skrab derefter nældecellerne af. Det kan eksempelvis være med et kreditkort.
- Har du en pincet med på stranden, kan du bruge den til at tage nældecellerne af huden.
Kilde: Isa Calmar, biolog og formidler, Kattegatcentret
For at skabe endnu mere forvirring, findes der faktisk to forskellige slags brandmænd i de danske farvande.
- Vi har den røde brandmand, som er den mest almindelige, og som forekommer i alle danske farvande, siger Isa Calmar og fortsætter:
- Men så er der også en ret sej blå brandmand. Den skal dog have en lidt højere saltkoncentration at leve i end den røde brandmand, og derfor findes den kun ved vestkysten.
Selvom der skulle være brandmænd i havet, mener hun, at man ikke nødvendigvis behøver at holde sig tilbage fra en tur i vandet.
For selvom det kan gøre ondt at blive brændt af en brandmand, er det ifølge biologen kun farligt, hvis man er allergisk overfor goplen.
- Vi er heldige, at der er så få farlige dyr i den danske natur. Så jeg synes, at man skal tage chancen og tage en badetur, medmindre der er fuldstændig orange af brandmænd, siger hun afsluttende.