Faldskærm og en prinsesse: 75 året for befrielsen fejret med maner
Det er vigtigt at forstå fortiden, så vi kan undgå fejl i fremtiden, lyder det fra flere aktorer ved stor mindeceremoni.
De danser, så støvet og perlestenene står om anklerne. 30'er-hittet 'Gå med i Lunden' gjalder ud af de små højtalere.
Det er den 4. maj 1945 og BBC har netop udsendt en historisk radiobesked: "Her er London. De tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig."
For første gang i årevis kan de unge mennesker Inge og Kaj bevæge sig frit.
Nu er fejringen i den lille baghave ved Hvidsten Kro i fuld gang og den skal stå på til den lyse morgen.
- Vi er så glade, udbryder 'Inge', der er en del af frihedsbevægelsen og blandt andet har hjulpet i kampen mod den tyske værnemagt ved at skjule danske modstandsfolk på det hospital, hvor hun til dagligt arbejder.
Far i KZ-lejr
'Inge' hedder i virkeligheden Elsebeth Schønemann Løjborg. Søndag er hun med som skuespiller i forbindelse med markeringen af 75-året for Danmarks befrielse, som blev levendegjort med statister i kostumer.
Og for Elsebeth er fejringen af 75-året for befrielsen personlig. For hendes egen far var modstandsmand og sad i tysk koncentrationslejr.
- Jeg fortryder, at jeg ikke rigtig hørte efter, da min far fortalte. Da var jeg ung, så jeg har fået interessen sent, forklarer hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Udskudt markering
Siden har historien fået fat i Elsebeth Schønemann Løjborg. Og i dag er den mere vigtig end nogensinde, mener hun.
- For det første betyder demokratiet alt for mig. Der er nogle tendenser i vores samfund i dag, hvor jeg har et behov for at fortælle, hvad der skete dengang, så det ikke sker igen. Og samtidig vil jeg fortælle min fars historie, siger hun.
Hvidsten Kro spiller en central rolle i den danske del af historien under 2. Verdenskrig. Kroen var hjemsted for kroejer Marius Fiils Hvidstensgruppe, indtil gruppen med adskillige medlemmer af familien Fill blev arresteret og henrettet af tyskerne.
Oprindeligt skulle markeringen have fundet sted på dagen - den 4. maj. Men arrangementet blev udskudt på grund af COVID-19-pandemien.
Kongelig faldskærms gave
Hele markeringen blev afholdt på corona-venlig vis og også kongehuset i form af H.K.H Prinsesse Benedikte lagde vejen forbi.
- Det er bedre at udskyde det fremfor slet ikke at mindes det, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Og arrangementet gjorde indtryk.
- Det er første gang, jeg er her. Og man mærker, at det rører absolut ved én, siger H.K.H Prinsesse Benedikte.
Som en del af den historiske levendegørelse fløj et Herkules-fly henover kroen og kastede to jægersoldater ned i faldskærm. De havde en gave med, som de overrakte til prinsessen efter landing.
Vigtigt at forstå fortiden - for fremtidens skyld
Foran Hvidsten Kro havde soldater fra den tyske besættelsesmagt taget plads.
- Der er mange, der ikke kan lide os, konstaterer Johan Schröeder, der er officer i den tyske hær.
Også han er dog statist i dagens anledning. Hans borgerlige navn er Johnny Egelund. Og også han mener, at det er vigtigt at forstå, hvad der skete i 40'erne. Så lignende fejl kan undgås.
Med COVID19-pandemien befinder Danmarks sig i - fremhæver i hvert fald nogle - den største krise siden netop Anden Verdenskrig. Og uden yderligere sammenligning med krigen mener Johnny Egelund, at det er værd at huske på, vi skal holde sammen.
- Vi har alle sammen et ansvar for, at frygtelige ting og katastrofer ikke gentager sig. Når det opstår, må vi tilpasse os situationen og samarbejde om at dæmme op for det, siger han.