De troede, de blev helte, men vendte hjem som landsforrædere
De troede, de ville blive helte, men vendte hjem som landsforrædere. Ny teaterforestilling forsøger at nuancere et stykke betændt Danmarkshistorie.
Drengene rejste ud med de danske politikeres velsignelse som eventyrlystne unge mænd med en sag, de var villige til at ofre livet for. Men de kom hjem som landsforrædere og blev mødt med fængselsstraffe.
I snart 80 år har de unge mænd, der frivilligt meldte sig til at kæmpe for Tyskland under Anden Verdenskrig, ligget for had. Men måske er det hele ikke så sort-hvidt. Dét sætter den nye teaterforestilling Forræder på Randers Teater i hvert fald spørgsmålstegn ved.
- Jeg synes, det er vigtigt at fortælle i dag, at det ikke er sort og hvidt, men at der er flere nuancer. Det er vores hensigt med forestillingen, fortæller instruktør Kurt Bremerstent.
Unge i gymnasiealderen
Det var under Anden Verdenskrig i 1941, at unge danske mænd fik muligheden for at melde sig til Hitlers hær. Han var på det tidspunkt i fuld gang med at forsøge at erobre Sovjetunionen og udrydde kommunisterne i en brutal krig, som kostede 25 millioner menneskeliv.
Hele 12.000 danske unge meldte sig til Hitlers hær, men kun 6000 blev fundet egnet.
- Der var arbejdsløshed herhjemme og så havde de en eventyrlyst, der fik dem til at sige: Det her, gør vi, forklarer instruktør Kurt Bremerstent.
- De var ikke særligt gamle. De var et eller andet sted i gymnasietiden, siger skuespiller Caspar Juel Berg, der spiller med i Forræder.
- Der var hverken Youtube eller CNN, så de havde ingen ide om hvad en krig var.
Troede, de blev helte
Danmark var besat af Tyskland, da de unge mænd drog ud for at kæmpe side om side med tyskerne mod Sovjetunionen. Regeringen i Danmark havde imidlertid valgt at samarbejde med tyskerne i stedet for at kæmpe mod dem og som en del af den strategi, forsøgte politikerne hele tiden at undgå at vække Hitlers vrede ved at vise velvilje.
Det var derfor, at de unge danskere i den tyske hær, kunne drage afsted med danske politikeres velsignelse.
- Vi bliver helte, som den ene af de to hovedroller i teaterstykket Forræder, udtrykker det, inden drengene drager afsted i krig.
Men sådan gik det langt fra.
- De var forrædere - i hvert fald, da de kom hjem. Deres efterkommere har været stigmatiserede af det. Både deres børn og ovenikøbet børnebørn, fortæller instruktør Kurt Bremerstent.
Læs også:
Alle laver fejl
Allerede da de unge frivillige i den tyske hær kom hjem på orlov i 1943 opstod der sammenstød mellem dem og den danske civilbefolkning, hvilket flere steder resulterede i slagsmål.
Da krigen sluttede blev det med tilbagevirkende kraft gjort ulovligt at melde sig til fremmed militærtjeneste. Mere end 3000 unge mænd blev idømt op til fem års fængsel.
Dommen over de frivillige har siden betydet, at der blev stillet spørgsmålstegn ved krigens juridiske efterspil. Derfor er det også vigtigt at nuancere historien om datidens landsforrædere, mener instruktør Kurt Bremerstent.
- Som ungt menneske træffer man nogle gange nogle valg, som man ikke kan overskue konsekvenserne af. Sådan er livet. Vi andre har jo også lavet fejl i vores liv, hvor vi efterfølgende har tænkt: "Hvad tænkte jeg dog på?"
- Der er gået så mange år nu, så vi kan tage fat på historien med lidt mere distance end man kunne for tyve år siden, supplerer skuespiller Caspar Juel Berg.