Førtidspensionist: Mit hjerte stopper med at slå, når jeg får en besked i e-boks
De fleste danskere kender følelsen af frygt, når et brev fra politiet lander i deres e-boks. Men for flere borgere genkalder et brev fra kommunen samme følelse af frygt. Dette har fået borgere fra Randers til at opstille et borgerforslag til Folketinget.
Hjertet banker hurtigere og hurtigere. Tankerne løber i hver sin retning. Vejrtrækningen føles svagere. Sådan kan det føles for mennesker, der har angst eller som er sygemeldt med stress. Især når et brev fra kommunen lander i e-boksen på en fredag.
Når et brev fra kommunen tikker ind i e-boksen på en fredag, kan man ikke komme i direkte kontakt med kommunen igen før det bliver mandag, og dette mener Frida Valbjørn, som er byrådsmedlem for Enhedslisten i Randers, ikke er rimeligt.
For Marianne Grann, som er førtidspensionist, er dette noget, som hun har brugt meget energi på i hendes hverdag.
- Mit hjerte stopper med at slå, når jeg får en besked på e-boks. Alle offentlige breve til kontanthjælpsmodtagere er jo mere eller mindre trusler. Derfor bliver psykiske sårbare ofte bange for de offentlige breve, siger Marianne Grann.
Byrådsmedlemmet kan dog godt forstå, hvis nogen har svært ved at forstå problemstillingen, hvis man ikke selv kender til det. Alligevel støtter hun borgerforslaget op om, at sygemeldte borgere ikke skal modtage post fra kommunen eller jobcentre fra fredag kl. 8.00 til mandag morgen samme tid.
Borgerforslaget kræver dog 50.000 underskrifter for at blive taget op i folketinget.
Lisbeth Sand er medlem af Folkebevægelsen For Social Retfærdighed og Aktion Systemets ofre og mener, at dette indgreb kan gøre en stor forskel for eksempelvis kontanthjælpsmodtagere eller psykiske nedslidte.
- Omkring 70-80 % af kontanthjælpsmodtagerne er syge eller psykisk nedslidte, og kan ikke psykisk lægge et brev fra kommunen fra sig. Det øjeblik en besked fra e-boks kommer, så ved de, at der er noget træls, de skal tage stilling til, fortæller Lisbeth Sand.
Marianne Grann har samme følelse, når et brev fra kommunen tikker ind i indbakken.
- Når jeg først er i en stressbelastning, kan jeg sagtens sige til mig selv, at jeg ikke skal læse brevet, men det er faktisk umuligt at efterleve. På den måde kan man ende med at få angst at få disse breve fra kommunen, siger Marianne Grann.
For hr og fru Danmark kommer det nok ikke til at have den store betydning, men for den enkelte, der reagerer på dette, betyder det rigtig meget. Indtil videre har 1.342 skrevet under på borgerforslaget inde på Folketingets hjemmeside.