Guide: Her kan du få skøn natur uden mange mennesker
Påsken nærmer sig med hastige skridt og med et halvlukket Danmark og godt vejr i sigte, kan det være en god ide at finde naturområder uden horder af mennesker, til familiens udflugt.
Østjyderne søger udenfor i disse dage. Forlystelser og attraktioner er lukkede, det samme er kulturtilbud og storcentre. Så naturen er i stedet blevet der, hvor familier og par kan få lidt luft og plads fra COVID-19-lukningen af Danmark.
Men ofte søger vi hen mod de steder, vi kender i forvejen. For under normale omstændigheder er der jo ikke proppet med mennesker. Og under normale omstændigheder gør det heller ikke noget, hvis der går nogen lige foran én på stien.
Derfor kan der være behov for at finde nye ubetrådte stier, nye skovveje og nye kystlinjer at slentre langs og TV2 ØSTJYLLAND guider dig her til fem gode muligheder:
1. Natur som et norsk fjeld
Ikke så langt fra Fussingøskovene nordvest for Randers ligger Læsten Bakker. Ifølge naturvejleder Lars Maagaard i Randers Kommune minder det utrolig meget om et norsk fjeld. Landskabet er specielt, fordi kreaturer i mange år har græsset her, hvilket har gjort enebærbuskene helt afrundede.
Det er et skønt naturområde, hvor der ikke er ret mange, der kommer, mener naturvejlederen.
Læsten Bakker er et fredet naturområde ejet af den Danske Naturfond.
Man kan parkere ved Rosenbakken nær Læsten By og ved indgangsområdet er der sat skilte op med ruter, man kan følge.
2. Frodig skov i vulkansk aske
Haslund Skov er et unikt og frodigt naturområde og ifølge naturvejleder Lars Maagaard som regel meget øde.
Skoven ligger sydvest for Randers.
I Haslund Skov vokser træer og planter op af leraflejringer med vulkansk aske i. Det er en rest fra dengang for millioner af år siden, hvor der var vulkaner i Kattegat, fortæller Lars Maagaard.
Asken kan ses i Værum Bæk, hvor vandet har gnavet sig ned i den fede lerbund og afslører de forskellige jordlag.
Hvis man er heldig, er blomsten kulkravet kodriver allerede nu begyndt at blomstre i skovbunden, forklarer naturvejlederen.
Haslund Skov er en privat skov, hvor man skal holde sig til stierne.
3. Luft og gode udsigtsposter
Har man ikke bil og kommer fra Randers, så er Gudenåengene som for eksempel Hornbæk Enge bestemt et besøg værd i påsken, mener naturvejleder Lars Maagaard.
Her er ikke helt så øde, som de andre steder på listen, men stierne er brede, så der er gode muligheder for at trække til side, når man passerer hinanden.
Hornbækenge ligger ved den nyanlagte træksti mellem Randers og Fladbro og undervejs er der nogle fine udsigtsplatforme, hvor man kan sidde og nyde udsigten ud over engsøerne.
4. Vilde dyr i skovområde
Et oplagt udflugtsmål for børnefamilierne er Dyrehaven i Fladbro. Her lever 70 dådyr, som er så vilde, at man ikke må fodre dem, men dog så tamme, at man har en ærlig chance for at få dem at se.
Dyrehaven er langt fra lige så crowdet, som eksempelvis Marselisborg Dyrehave, siger naturvejleder Lars Maagaard. Selvom der formentlig vil være flere mennesker i Dyrehaven i løbet af påsken end man møder i de mere øde skove, så skal man ikke forvente et lige så stort rend af mennesker som i Aarhus, lyder det.
5. Kæmpe øde skov ud til kysten
Nord for Udbyhøj i den nordlige del af Randers Kommune ligger denne kæmpe skov, som ifølge naturvejleder Lars Maagaard er fuldstændig øde.
Her er brede stier og veje, man kan gå på og skoven ligger ud til Kattegat, så man kan gå helt ud til kysten og nyde udsigten.
Sødringholm Skov er privat, men man må gerne gå tur her, så længe man holder sig til veje og stier.
Når man skal besøge skoven er det oplagt at parkere ved Sødring Kirke.