Landsby kæmper mod alle odds – nu har den årets klub

I Værum bor der 400 mennesker. Den lokale idrætsforening har 150 medlemmer. Det store engagement i foreningslivet holder byen kørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
VIDEO: Tribunen med VIP-sæder på det lokale stadion E'stadio Communale er et stærkt symbol på de lokales engagement. De støtter klubben og får samtidig en ekstra anledning til at møde op.

Landsbyen Værum ligger cirka otte kilometer uden for Randers. Der bor omkring 400 indbyggere. Her er ingen skole, købmand eller idrætshal. Alligevel er Værum på ingen måde død.

Vi overvejede at lukke klubben helt. Det er vi rigtig glade for i dag, at vi ikke gjorde.
Hans Jørgen Larsen, formand, Værum GF

Beboerne tilskriver den lokale forening, Værum GF, en stor del af æren.

- Vi lider ikke under, at vi ikke har en skole og indkøbsmuligheder. Der er socialt engagement i byen, og folk behandler hinanden pænt og respektfuldt, siger formanden for Værum GF, Hans Jørgen Larsen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hans Jørgen Larsen er som formand i Værum GF en af drivkræfterne bag mange af aktiviteterne i Værum, men han vil også gerne fremhæve folkene bag forsamlingshuset, kirken og hundelufterforeningen.

Var ved at lukke

For nylig blev Værum GF kåret som årets fodboldklub i Østjylland. I begrundelsen fra DBU Jylland lød det, at klubben er med til at skabe liv i byen.

Også om andet end lige fodbold.

- For syv år siden snakkede vi om, hvordan vi skulle blive ved med at holde aktiviteterne i gang, og vi overvejede at lukke klubben helt. Det er vi rigtig glade for i dag, at vi ikke gjorde, siger Hans Jørgen Larsen.

I stedet tog de frivillige ildsjæle i Værum nemlig skeen i den anden hånd. Og siden er det kun gået én vej.

Værum GF har sin egen tribune, hvor interesserede kan købe en plads og dermed støtte klubben. Formanden har naturligvis en plads kaldet 'Hansi'. Han sidder lige ved siden af vennen Buller.

Folk vender tilbage for én dag

Under Værum GF er der aktiviteter for alle aldre. Krolf for pensionisterne, fodbold for de unge og børneklubben Krudtuglen for de mindste.

Det er altid godt med ildsjæle, men man kan jo selv været med til at få sat gang i noget.
Susanne Lilhauge, tilflytter, Værum

Alle aktiviteter har sportspladsen som det naturlige samlingspunkt.

- Efter nogle hårde tider er vi lykkes med at få skabt en aktiv klub, som er gode til at have et omdrejningspunkt omkring det sociale. Folk kan godt lide at komme herop, og vi ser faktisk tit, at folk der er flyttet fra byen, kommer herud og oplever det igen for én enkelt dag, fortæller Hans Jørgen Larsen.

Tilflytter er selv blevet frivillig

Det lokale foreningsliv har tilmed givet tilflyttere. En af dem er Susanne Lilhauge.

- Værum er en meget aktiv by. Uanset om man har interesse i sport eller ej, så mødes vi på sportspladsen, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

For et år siden flyttede hun og familien til byen, og straks er Susanne Lilhauge selv blevet en af de frivillige kræfter.

- Det er altid godt med ildsjæle, men man kan jo selv været med til at få sat gang i noget, forklarer hun.

Susanne Lilhauge ser det ikke som noget stort problem, at Værum mangler eksempelvis indkøbsmuligheder. For byen har så meget andet, lyder det fra hende.

Store drømme for fremtiden

Til trods for titlen som årets fodboldklub ligger de frivillige i Værum ikke på den lade side.

Planerne og drømmene for fremtiden er store.

Vi ser eksempler på landsbyer, der afgår ved døden eller simpelthen skal nedlægges, fordi der ikke sker noget. Der vil Værum ikke hen.
Hans Jørgen Larsen, formand, Værum GF

- Vi tænker nogle store tanker omkring vores forsamlingshus. Hvem ved, om vi med tiden kan få et borgerhus med en tilhørende hal? Der går nok nogle år, men vi vil gerne derud, siger Hans Jørgen Larsen.

Vil ikke dø

Men er det ikke meget bedre og lettere at have alt samlet inde i Randers?

- Jeg mener bestemt, at man skal blive ved med at udvikle samfund, som det vi har i Værum. Vi vil jo gerne ind til storbyen engang imellem, men vi vil også gerne være lidt væk fra det hele.

- Vi ser eksempler på landsbyer, der afgår ved døden eller simpelthen skal nedlægges, fordi der ikke sker noget. Der vil Værum ikke hen, slår Hans Jørgen Larsen fast. 

Klubhuset i Værum er blevet det samlingspunkt, som andre byer har ved skolen eller købmanden.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her