Naza flygtede fra krig i Bosnien: Håber på danskernes ja
På onsdag skal danskerne stemme om forsvarsforbeholdet. Ifølge en bosnisk flygtningefamilie betyder det noget, hvor krydset bliver sat.
Panderne sprutter og syder, og duften af stegt, krydret oksekød rammer næseborene i det tilrøgede køkken.
- Det er cevapcici – bosnisk nationalmad, siger Naza Grabic.
Familien Grabic har inviteret os på aftensmad i deres lejlighed i Randers. Familien består af Naza, hendes mand, Jasmin, og deres to børn Ayla og Mirza.
De kom til Danmark i 1996 som flygtninge fra krigen i Bosnien. Og for moderen i familien er det bestemt ikke ligegyldigt, hvor danskerne sætter deres kryds ved den kommende folkeafstemning om forsvarsforbeholdet.
- Det er måske også mest for Danmarks skyld, at man skal være en del af fællesskabet. Men på grund af alt det, jeg har oplevet, så er jeg lidt i tvivl om, hvad der er bedst, siger Naza Grabic til TV2 ØSTJYLLAND.
Mere end 100.000 mennesker mistede livet i krigen, der varede fra 1992 til 1995. Ved folkedrabet i Srebrenica alene blev mere end 8.000 muslimske drenge og mænd myrdet.
Jasmin Grabic var soldat i den bosniske hær under krigen. Krigens rædsler sidder stadig i parret, og de har begge fået konstateret PTSD.
- Jeg får pludselige flashbacks. Hver gang jeg ser en cyklist, så minder det mig om den første gang, jeg så en cyklist blive slået ihjel. Han blev ramt af en bombe eller noget lignende. Tænk over, hvordan det er, når der er så mange cyklister i Danmark, siger Naza Grabic.
EU-mission i Bosnien
Danmark har deltaget i både FN- og NATO-ledede missioner i Bosnien, men siden EU overtog den fredsbevarende missionen i 2004, har der ikke været danske soldater i Bosnien.
Hvis danskerne stemmer ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet, er der mulighed for, at man igen kan sende danske soldater til Bosnien. Og Mirza Grabic – som er den eneste i familien med stemmeret – er ikke i tvivl.
- Jeg kommer selvfølgelig til at stemme ja, fordi vi skal hjælpe hinanden og støtte op omkring hinanden, siger han.
- Jeg ved godt, at Danmark er ét land, og Bosnien et andet. Men alle burde hjælpe hinanden. Især inden for sådan noget som krig, for det gavner jo ikke nogen.
Risiko for ny konflikt
I dag er spændingerne i deres hjemland igen taget til. Ifølge FN er der en reel risiko for en ny, væbnet konflikt.
- Mange folk er bange for, at der kommer krig igen, siger Jasmin Grabic.
På grund af sine erfaringer har Naza Grabic sin tvivl om, hvorvidt de fredsbevarende styrker rent faktisk gør en forskel. Blandt andet nævner hun de hollandske FN-soldater, som ved en appeldomstol i Haag blev fundet delvist ansvarlige for 300 muslimers død i Srebrenica.
Men erfaringerne til trods, så ved hun godt, hvad hun ville have stemt, hvis hun ellers havde haft stemmeret.
- Jeg tror, det bliver et ja.
Hvad håber du?
- Jeg håber også, at det bliver et ja.