Nu kan børn og unge springe rundt på Randers Reb, vindmøllevinger og skærebord
En unik bane til parkour blev lørdag indviet. Her kan man springe rundt på dele fra Randers´ industrihistorie.
Et skærebord fra en mejetærsker, dele fra et tog, et tandhjul, reb og vindmøllevinger. Det kunne lyde som historiske effekter på et frilandsmuseum, men det er et helt nyt parkour-anlæg på Tronholmen i Randers.
- Det kan fortælle noget af Randers´ historie. Når man kommer herned, så skal man tænke: Øj det er en vindmøllevinge, og så lige sætte tankerne i gang, fortæller Peter Møller Kaad, instruktør og idémager fra Randers.
Parkour er en disciplin, hvor man springer rundt og skal tilpasse sine bevægelser til det miljø, og de ting man befinder sig på. Og banen i Randers ligner bestemt ikke andre.
- Vi har prøvet at kombinere det hele og lave en unik parkourbane, som ikke er traditionel, siger Peter Møller Kaad til TV2 ØSTJYLLAND.
I forhold til en traditionel bane, så tager det lidt tid at kende og tilpasse sine spring og hop.
- Det er ikke lavet før. Normalt laver man det bare med firkantede klodser, så vi kunne lige så godt lave det unikt, fortæller idémageren bag.
Det nye hylder det gamle
De mange forskellige elementer fører tilbage til fortidens hæderkronede fabrikker i Kronjylland, som skal vise byens stolte industrihistorie.
- Vi hylder al den fantastiske industri, som har været her i byen, siger Daniel Madié fra de Konservative og medlem af kulturudvalget i Randers Kommune.
Han tog selv en tur rundt på vindmøllevinger og reb.
- Byens historie kommer jo tilbage til de unge mennesker og børnene. Vi har bygget store vindmøller til hele verden her i byen, fortæller Daniel Madié.
Banen er til dagligt tiltænkt Randers Gymnastiske Forenings 140 parkourudøvere, men er for alle, når der er plads.
9-årige Mikkel Blume Møller fra Bjerregrav prøvede den lørdag for første gang.
- Den er rigtig god at hoppe på og øve sig på. Det er egentlig sejt, fortæller han.
Historien og hvor tingene kommer fra, betyder ikke så meget for ham.
- Jeg ved ikke lige, hvor de kommer fra. Det går jeg ikke så meget op i, siger Mikkel Blume Møller.
Nordea-fonden har støttet projektet med lidt over én million kroner til opbygningen, og derudover 300.000 kroner til vedligeholdelse de første fem år.
Derudover har lokale virksomheder og Randers Kommune finansieret det nye industriparkouranlæg.