Ny film på vej om østjysk modstandsgruppe

Nu skal der igen optages film ved Hvidsten Kro nord for Randers. Arkivfoto.
/

I 2012 var en af de helt store biografsucceser filmen om Hvidsten Gruppen fra området omkring Hvidsten Kro nord for Randers. Nu afslører filmproducent Regner Grasten, at der kommer en opfølger.

2'eren i serien kommer til at handle om de efterladte til især Fiil-familiens modstandsfolk, som blev henrettet i den første film.

Tulle var faktisk en af de sidste, der blev hentet, senere end dem der sad i KZ-lejr. I filmen følger vi også hende og de andre på Hvidsten Kro i tiden efter krigen.
Regner Grasten, filmproducent

- Vi følger den ældste datter Tulle og den mellemste Gerda i tiden efter henrettelsen, hvor de blev sendt i tugthus i Tyskland. Den historie har man aldrig rigtig hørt før, siger Regner Grasten til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge filmproducenten var det en hård tid i fængslet, som filmen vil gå dybere ned i. Han har allerede lavet en hel del research, der fortæller om en barsk periode i det tyske.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND fulgte optagelser til den første film og bragte i 2012 et længere indslag fra Hvidsten.

Den sidste der blev hentet

- Samtidig kæmper den resterende familie hjemme på kroen i Hvidsten for at få døtrene hjem. Moren Gudrun driver kroen videre og forsøger at skabe sig et liv igen, fortæller Regner Grasten.

På et tidspunkt kommer den yngste af de to fængslede piger Gerda tilbage til Vestre Fængsel for herefter at blive løsladt. I Tyskland sidder Tulle dog tilbage og kommer først hjem med de såkaldte 'hvide busser'.

- Tulle var faktisk en af de sidste, der blev hentet, senere end dem der sad i KZ-lejr. I filmen følger vi også hende og de andre på Hvidsten Kro i tiden efter krigen. Det er svært at få en hverdag igen, og ingen ville høre om deres sorg. Krigen var blevet et tabu, siger filmproducenten.

Den nye film kommer ligesom den første til at have Hvidsten Kro i centrum, og kroen vil fylde meget.

 

Premiere til næste år

Efter planen begynder filmholdet optagelserne i foråret 2020, og så skulle der gerne være premiere i biograferne senere samme år.

Vi vil selvfølgelig gerne undgå historiske fejl, og så leder vi også efter overlevende fra tugthusene.
Regner Grasten, filmproducent

- Jeg satser på, at den får premiere til oktober. Det er mig, der ligesom med den første, skriver manuskriptet, og Anne-Grethe Bjarup Riis skal instruere, lyder det fra Regner Grasten.

- Det er også planen, at det skal være de samme skuespillere som i 1'eren i de tilfælde, hvor det giver mening og kan lade sig gøre, fortsætter han.

Gudruns mand Marius Fiils oldebarn, Søren Fiil, driver i dag Hvidsten Kro videre. Arkiv  

Kræver research

Optagelserne skal gerne finde sted omkring april-maj måned til næste år, så de passer med årstiden for krigen og efterkrigstiden i 1945.

VIDEO: I august 2017 døde det sidste medlem af Hvidsten Gruppen, Svend Egon Andersen. Han flygtede til Sverige og undgik at dele skæbne med flere af modstandskammeraterne, der blev henrettet. Se et interview med ham her. 

Grunden til, at man ikke kan komme i gang i år, skyldes ifølge producenten, at det kræver et stort researcharbejde at skrive manuskriptet.

- Vi vil selvfølgelig gerne undgå historiske fejl, og så leder vi også efter overlevende fra tugthusene, siger Regner Grasten.

Hvidsten Kro kommer igen til at danne rammen om en film om modstandsgruppen, der holdt til på kroen. 

Museum på kroen

Efter den første film om Hvidsten Gruppen kom der pludselig voldsom interesse for egnen og den historiske kro. Busser kørte i pendulfart til kroen, og i juni 2017 åbnede så et museum på Hvidsten Kro.

Her kan folk blive klogere på modstandsbevægelsen i almindelighed og Hvidsten Gruppen i særdeleshed.

Der vil være plakater med information om, hvad der skete med modstandsbevægelsen, og hvad der lige præcis skete for gruppen og de otte personer, der blev henrettet.
Mark Dyer, Museum Østjylland

- Der er lavet lydeffekter herinde, så det giver en stemning af, hvordan det var dengang, sagde Mark Dyer, der som fotograf ved Museum Østjylland var involveret i arbejdet.

- Vi har lavet et interview med en lokal ekspert, som vi også viser her, sagde Mark Dyer.

- Der vil være plakater med information om, hvad der skete med modstandsbevægelsen, og hvad der lige præcis skete for gruppen og de otte personer, der blev henrettet, tilføjede han.

Mark Dyer var som fotograf ved Museum Østjylland involveret i arbejdet med det nye museum i Hvidsten.

Mindelund og mindesten

Ligene af de otte henrettede medlemmer af Hvidsten Gruppen blev fundet i Ryvangen, og den 16. juli 1945 blev deres jordiske rester begravet 100 meter nord for Hvidsten Kro, hvor der i dag er en mindelund og en mindesten.

På museet kan man også se landbrugsmaskiner og landbrugsredskaber fra det forrige århundrede, som primært er indsamlet af kroens nuværende ejer, Søren Fiil Paetch.

Åbningen af museet blev mulig, fordi kroen fik 2,8 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.

VIDEO: Kom med på rundtur på museet her. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her