Ny undersøgelse: Randrusianerne drikker og ryger mindre
Sundheden blandt randrusianerne er forbedret. De ryger og drikker mindre, viser en ny undersøgelse
Randers Kommune har i flere år forsøgt at få borgerne til at drikke og ryge mindre. Og det har nu hjulpet.
For randrusianerne drikker og ryger nemlig mindre. Det viser den nye nationale sundhedsprofil, der netop er blevet offentliggjort.
Antallet af randrusianere, der drikker mere end de maksimale anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen, er faldet fra 8,6 til 6,6 procent. Randers Kommune ligger derfor under landsgennemsnittet.
Og det glæder Tine Horn, der er centerleder på Center for Særlig Social Indsats i Randers Kommune.
- Det er helt utroligt dejligt, at vi kan se, forbruget falder. For det betyder også mindre menneskelig lidelse, og det siger noget om, at vores tiltag virker, siger Tine Horn.
Tiltagene virker
Et af de tiltag, som Tine Horn henviser til, er et projekt, der er kørt over det seneste år. Her er alle kommunerne i regionen gået sammen om en indsats om at få brobygget fra hospitalet til rusmiddelbehandlingen.
Derfor har man sendt en sygeplejerske - med en ekspertise på området - ud på hospitalet, hvor sygeplejersken har været i dialog med patienter, der er blevet indlagt på grund af et overforbrug af alkohol.
- Det betyder rigtig meget, at vi møder borgeren lige der, hvor borgeren bliver indlagt. Sygeplejersken ved, hvordan hun skal spørge på en ufordømmende måde, så det ikke bliver med en løftet pegefinger, men med en motiveret tilgang, siger Tine Horn.
Men hun understreger også, at det er den fælles kommunale indsats, der gør, at vi nu ser faldet i tallene.
På nuværende tidspunkt har sygeplejersken talt med omkring 250 patienter. Hvor mange af dem, der er lykkes med at komme videre i behandling derfra, ved de endnu ikke.
Det går den rigtige vej
Den Nationale Sundhedsprofil er sidst blevet lavet i 2013. Og generelt er danskernes sundhed på landsplan forværret siden da. Også for Randers Kommune.
Men udover alkoholområdet skiller Randers sig også ud på rygeområdet.
Andelen af rygere i kommunen er nemlig reduceret med 5,8 procent, og derfor ligger den samlede andel af rygere på 17,8 procent. Randers ligger altså stadig en smule over landsgennemsnittet.
Men faldet er stadig noget, der bringer glæde hos Inger Kruse Andersen, der er sundhedskoordinator i Randers Kommune.
- Det er en rigtig god nyhed, at antallet af rygere er faldet. Vi arbejder jo også meget med at få tallet til at falde generelt, og vi har mange indsatser på området. Så det er rart at høre, at det går den rigtige vej, siger Inger Kruse Andersen.
- Vi vil have en kommune med sunde borgere
Randers Kommune har i flere år forsøgt at få borgerne til at kvitte smøgerne ved forskellige indsatser. Det er blandt andet rygestopkurser som "Randers Kvitter" og "Kvit og Fit", hvor man inddrager fysisk aktivitet og motion.
Og i 2014 satte kommunen også gang i strategien "Røgfri Randers 2025".
- Så med alle de her tiltag prøver vi at have meget på hylderne til rygerne, så man bliver tiltalt af de forskellige indsatser, siger Inger Kruse Andersen.
Hun forklarer også, hvorfor det er så vigtigt for dem at sætte ind på rygeområdet.
- Rygning er stadig en af de adfærd, der har meget at sige i forhold til helbred. Det er både i forhold til dødelighed og sygdomme. Vi vil jo gerne have en kommune med sunde borgere, siger hun.
Fremover har kommunen en målsætning, der lyder på 5 procent rygere i 2025. Inger Kruse Andersen erkender, at det er et ambitiøst mål, men hun understreger også, at det er dét, der skal til.
Den Nationale Sundhedsprofil
- Den Nationale Sundhedsprofil 2017 giver et overblik over voksne danskeres sundhed, sygelighed og trivsel.
- Undersøgelsen belyser de senere års udvikling inden for området ved at inddrage data fra de tidligere undersøgelser fra 2010 og 2013
- Den er baseret på spørgeskemaundersøgelsen "Hvordan har du det?", der er foretaget af landets fem regioner og Statens Institut for Folkesundhed.
- I alt har 183.372 personer svaret. Det er 58,7 procent af de adspurgte.
Kilde: Sundhedsstyrelsen