Nynne blev sexarbejder som 17-årig: - Det er ikke synd for mig
Nynne Frederiksen følte, at jobbet hjalp hende med at tage kontrollen tilbage over sin egen krop.
- Jeg valgte det selv. Det er ikke synd for mig.
Nynne Frederiksen kigger lige frem med sine mørkebrune øjne.
Hun taler om sit tidligere erhverv, som hun havde, fra hun var 17 år og ti år frem: Hun arbejdede som sexarbejder.
Det er et job, hun har været glad for, og som hun ønsker at tale åbent om i dag, fordi hun er klar over, at der er mange fordomme om jobbet.
- Jeg ønsker at starte en samtale om, at man selv bestemmer, hvad man laver, uden at blive udskammet og peget fingre ad, siger hun til TV2 Østjylland.
For Nynne Frederiksen handler det om at have lov til at være glad for sit arbejde, uanset om det er som sexarbejder eller pædagog.
Tog kontrollen tilbage
Da Nynne Frederiksen var 17 år gammel, introducerede hendes veninde hende til et bordel, hvor hun begyndte at arbejde.
- Jeg var i en situation, hvor jeg havde behov for selv at bestemme, hvem der rørte ved mig, og hvem der ikke gjorde.
Ønsket kom på baggrund af tidligere oplevelser, Nynne Frederiksen havde haft.
- Jeg har haft en træls opvækst...
Hun stopper midt i sætningen. Det er vigtigt for hende at slå fast, at selvom hun ikke havde den bedste opvækst, var jobbet hendes eget valg og en måde for hende at tage kontrollen tilbage.
- Det var kunderne, der havde brug for mig og ikke omvendt. Folk har det med gerne at ville sætte mig i en kasse, hvor det er synd for mig, men jeg har været rigtig glad for mit arbejde, siger hun.
Da hun begyndte med at arbejde, var det med nerverne helt uden på tøjet, men det gik godt. Lige indtil hun blev fyret.
- Ejeren af bordellet fandt ud af, at jeg ikke var fyldt 18 år, så jeg fik besked på at komme tilbage, når jeg var gammel nok, siger Nynne Frederiksen - så det gjorde hun.
Alle slags kunder
De fleste af Nynne Frederiksens arbejdsdage begyndte med en kop kaffe klokken ni om morgenen.
- Det adskiller sig nok ikke fra så mange andres. Så iførte jeg mig noget lækkert undertøj og ventede på den første kunde, fortæller hun.
Nynne Frederiksen arbejdede typisk en gang om ugen.
- På en vagt kunne jeg tjene 10.000 til 15.000 kroner, så det kunne løbe op i 50.000 til 60.000 kroner om måneden, siger hun.
Det var alle slags kunder, Nynne Frederiksen havde sex med. Det kunne foregå på bordellet, på hoteller, hjemme hos kunder eller andre steder.
- Mine kunder var fra alle samfundslag. Fra helt almindelige mænd til en minister, politikere, skuespillere og sangere, siger hun.
Det var ikke hver gang, mødet med kunden indebar sex.
- Der er så meget mere i det end at blive røvpulet af én eller anden. Jeg havde en kunde, der kom ind og græd, fordi hans kone lå syg af kræft derhjemme, og som havde sendt sin mand hen til mig, siger hun.
Det var netop noget af det, Nynne Frederiksen var glad for ved arbejdet.
- Jeg elsker at hjælpe mennesker, og jeg er meget omsorgsfuld. Jeg låner min krop ud til mænd, og de betaler mig for den nydelse, jeg giver dem, siger hun.
Stolt af dig, mor
Efter ti år i branchen stoppede Nynne Frederiksen som sexarbejder.
- Jeg var træt til sidst, og jeg havde ikke mere at give af, siger hun.
Siden har hun fået en datter, som nu er 13 år. I dag bor hun i Stevnstrup sydvest for Randers, er gift og driver til dagligt Den Røde Bodega i Randers.
Den 16. august udgav hun en bog, hvor hun fortæller om sin tid som sexarbejder. "I seng med eliten", hedder den.
I forbindelse med arbejdet med bogen valgte hun at fortælle sin datter om sin fortid.
- Jeg har taget tilløb til at skulle fortælle det til min datter. Vi har kørt nogle ture, hvor jeg skulle have sagt det, men ordene kunne ikke komme ud, siger Nynne Frederiksen.
Hun tog sin datter med på café og fortalte hende det. Datterens reaktion var bedre, end hun havde turdet håbe på.
- Hun tog mig lidt i hånden, og sagde: "Det er helt fint. Du er mega sej, og jeg er stolt af dig, mor," siger Nynne Frederiksen.
Hvad ville du sige til din datter, hvis hun om nogle år sagde, at hun også ville være sexarbejder?
- Den er svær. Jeg vil elske mit barn uanset hvad, men jeg har sagt til hende, at jeg synes, hun skal vælge en anden vej, siger Nynne Frederiksen.
En luder er en luder
Nynne Frederiksen fortæller, at hendes egen familie altid har vidst, hvad hun lavede.
- Jeg har ikke kunnet leve et dobbeltliv, og de accepterede det. Så det har ikke været skamfuldt for mig, siger hun.
Hun ønsker, at vi kan snakke åbent om det og lade folk arbejde med det, der gør dem glade.
- Jeg bestemmer selv, hvad jeg gør med min tissekone fra klokken 9 til 16, siger Nynne Frederiksen.
Hun fortæller, at det altid vil være en del af hende at have været luder. Det er ordet "luder", hun helst bruger som titel på sit tidligere erhverv.
- Jeg kalder det, hvad det er. Folk prøver at pakke det ind i andre navne. I dag er det moderne at kalde det sugardating, men det er det samme, vi laver.
Maler du et forkert billede af at være sexarbejder?
- Nej. Jeg er ikke i gang med at lave reklame for erhvervet. Nogle bliver tvunget ud i arbejdet, og det er tragisk og forfærdeligt. Men vi er nødt til at nødt til at adskille de to ting. Jeg er ikke den gadeprostituerede. Jeg er hende, der vælger selv.
Spor og ar hos nogle
Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, VIVE, udgav i 2020 rapporten 'Salg af sex i Danmark'. I den kan man læse, at omkring 4500 personer solgte sex i Danmark.
Ifølge undersøgelsen er dem, der sælger sex, en meget sammensat gruppe. Langt fra alle sexsælgere kan således beskrives som værende udsatte.
Alligevel kan konsekvenserne være store, fortæller Anders Sørensen, der er forstander for Reden i Aarhus, der er et anonymt være- og rådgivningssted for kvinder.
- Vi ser helt sikkert nogen, der har følgevirkninger af at være i prostitution. Det kan være fordi, de er blevet truet eller decideret voldtaget. Der sætter sig nogle spor og ar hos nogle, kan vi se, siger Anders Sørensen.
Han understreger dog, at nogle kvinder ved Reden i Aarhus også er i et misbrug, og på andre måder i udsathed, der gør deres livssituation svær. Derfor kan det være svært at skelne, hvilke konsekvenser prostitutionen har haft, og hvilke der skyldes andre livsomstændigheder.
- Vi ser en gang imellem, som hun (Nynne Frederiksen, red.) beskriver, at nogle synes, det er et godt job med fleksible rammer og andet godt. Men så er der også de kvinder, der er meget udsatte, siger Anders Sørensen og tilføjer:
- Bagsiden er nogle gange, at det ikke er alle mænd, der gør det, de siger, de vil. Så ser vi, at det bliver problematisk og sårbart.