Politisag på Randers-plejehjem minder ekspert om opsigtsvækkende drabssag
En politisag fra Randers minder ekspert om en historisk sag fra Nykøbing Falster.
Det sker stort set aldrig, at medarbejdere i det danske sundhedsvæsen og på landets plejehjem bliver anholdt, sigtet og varetægtsfængslet.
Sagen om en medarbejder fra Plejecenter Tirsdalen i Randers Kommune, der lige nu sidder varetægtsfængslet er derfor iøjenfaldende, vurderer Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet.
Han er én af landets førende sundhedsjurister og giver den aktuelle sag prædikatet 'ekstrem sjælden'.
- Jeg kan kun komme i tanke om et lignende tilfælde i nyere dansk retshistorie. Og det er sagen om sygeplejersken Christina Hansen på Nykøbing Falster Sygehus, siger Kent Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Det baserer han alene på det forhold, at medarbejderen er varetægtsfængslet, og han understreger, at det er sagt, uden sagen fra Randers er fuldt belyst, og at vi derfor ikke ved, hvad vedkommende er i politiets søgelys for.
Dømt for tre drab og et drabsforsøg
Men han lægger vægt på, at medarbejderen er varetægtsfængslet, og at der derfor må være en stærkt begrundet mistanke fra politiets side om, at der er begået noget strafbart, og at det kan føre til dom i en straffesag.
Sagen om sygeplejersken Christina Hansen var ekstraordinær på den måde, at hun i 2016 blev dømt for tre drab og et drabsforsøg ved at have givet patienter dødelige doser af medicin. I 2017 ændrede Østre Landsret dommen til fire gange drabsforsøg.
Ifølge Kent Kristensen kan det årligt i gennemsnit tælles på én hånd, at noget, sundheds - eller omsorgsmedarbejdere har begået, bliver et anliggende for politiet.
Dybt rystet og berørt
Ældrerådsformanden i Randers Kommune, Per Boysen, er dybt rystet og berørt over sagen.
- Det lyder til, at der er tale om en meget alvorlig og forfærdelig sag, og det er frygteligt. Jeg er bekymret for, hvad der præcist er foregået på plejecentret, siger Per Boysen til TV2 ØSTJYLLAND.
Han havde håbet på, at der er efter flere negative historier om omsorgsområdet i Randers Kommune, kunne komme ro på.
Det kan blive svært i den kommende tid, forventer ældrerådsformanden.
Kan altid kontakte Ældrerådet
- Nu kommer der igen en sag, og det er selvfølgelig træls. Men jeg vil stadig slå fast, at det her er et enkeltstående tilfælde, og de ældre og deres pårørende kan være trygge ved at være på plejehjem i vores kommune, siger Per Boysen.
Ældrerådet er ikke ligesom byrådspolitikerne blevet orienteret om sagen fra Plejecenter Tirsdalen, men det er normal praksis i personalesager, forklarer formanden.
Per Boysen forventer dog at blive underrettet fremadrettet.
- Og så vil jeg gerne sige, at hvis man sidder derude som ældre eller pårørende og brænder inde med bekymringer, så er man altid velkommen til at tage fat i Ældrerådet.
'Mistænkelige indlæggelser og dødsfald'
Onsdag kunne TV2 ØSTJYLLAND afsløre, at politiet i øjeblikket efterforsker en sag, hvor det pågældende plejehjem er omdrejningspunktet, og at der den 14. marts blev anholdt én person, som efterfølgende blev varetægtsfængslet.
Den fængslede person har i mellemtiden fået forlænget sin varetægtsfængsling og er altså fortsat frihedsberøvet i sagen.
Østjyllands Politi har ikke ønsket - og ønsker fortsat ikke - at fortælle mere, da der er navneforbud i sagen, og grundlovsforhøret blev afviklet for dobbeltlukkede døre.
Det er derfor også hemmeligt, hvad den varetægtsfængslede person konkret er sigtet for.
Det kom senere onsdag frem, at byrådet i Randers Kommune dagen efter - den 15. marts - fik en orientering om, at Plejecenter Tirsdalen var centrum i en sag om 'mistænkelige genindlæggelser og et dødsfald'. At Styrelsen for Patientsikkerhed havde foretaget politianmeldelse, og at den anholdte er en medarbejder.
Tre byrådsmedlemmer har over for TV2 ØSTJYLLAND bekræftet at have fået orienteringen, og at oplysningerne er korrekte.
Har du oplysninger i sagen, kan lokalreporter i Randers Kommune, Mads Otte, kontaktes på tlf. 27421334 eller via mail til maot@tv2oj.dk.