Randers Egnsteater får stor pengepose fra Christiansborg
Politikerne på Christiansborg har indgået en ny aftale om støtten til scenekunst og sender i den forbindelse en pose penge til Randers Egnsteater.
Statens støtte til scenekunst bliver fordelt jævnt over hele landet. Det er kernen i en ny bred politisk aftale, som politikerne på Christiansborg har indgået.
Aftalen giver et økonomisk løft til blandt andet Randers Egnsteater, som sammen med Fredericia Teater og Vendsyssel Teater skal være regionale kraftcentre.
Kulturminister Mette Bock (LA) forventer, at der bliver opsat flere teaterstykker, som bliver bedre og tiltrækker flere.
- Jeg er meget glad for aftalen. Området har i mange år været vanskeligt at ændre på, og nu har vi omformet noget passiv støtte til helt aktiv støtte, som kommer borgerne til glæde og gavn, siger hun.
Slut med rabatter
Af aftalen følger også, at billetter solgt med rabat til voksne bliver dyrere. Rabatten falder fra 63 kroner i dag til 37 kroner i gennemsnit.
- Den støtte bliver for de voksnes vedkommende en lille smule mindre, end den har været tidligere, siger Mette Bock.
Ministeren påpeger, at børnebilletter og billetter til frivillige friholdes.
Direktør i Dansk Teater Louise Stenstrup siger, at reformen har en "social slagside". Hun frygter, at flere ressourcesvage danskere "vil blive sat uden for teaterdøren".
- Med besparelserne på formidlingsordningen vil teateroplevelser i endnu højere grad i fremtiden komme til at afhænge af pengepungens størrelse, og det har konsekvenser for visse gruppers muligheder for at komme i teatret, udtaler Louise Stenstrup i en pressemeddelelse.
Positivt med kraftcentre
Men, tilføjer hun, "det er positivt, at der etableres nogle regionale kraftcentre rundt i landet, som har bevist, at de kan løfte opgaver af både regional og national karakter".
Socialdemokratiet er godt tilfreds med, at tilskud til billetter til børn ikke beskæres, som der var lagt op til.
- Det er godt, at vi med denne aftale styrker en lang række dygtige egnsteatre over hele landet. Det giver dem mulighed for at nå ud til et endnu større publikum, siger kulturordfører Mogens Jensen (S).
Også Dansk Folkeparti er tilfreds med, at de succesrige egnsteatre belønnes.
- For Dansk Folkeparti var det vigtigt at få styrket de egnsteatre, der i dag ikke får statstilskud, siger kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).
Københavnsk samarbejde består
14 egnsteatre i hele landet får hver et fireårigt statsligt udviklingstilskud. Samlet får de 22 millioner kroner med henblik på at nå bredere ud og tiltrække flere publikumsgrupper.
På forhandlingsbordet var en nedlæggelse af Det Københavnske Teatersamarbejde, der i dag profilerer og fordeler støtte til fire københavnske teatre.
Men institutionen får i stedet reduceret budgettet, så penge til administration fremover går til scenekunst.
Bred aftale
Udover støtten til de jyske teatre får en række egnsteatre i hele landet samt BaggårdTeatret i Svendborg og Aveny-T i København i fire år ekstra midler til udvikling.
Aftalen om støtten til scenekunst er politisk set en bred aftale, som kun Enhedslisten og Alternativet står udenfor, da de ikke er med i forligskredsen.
Der er besparelser på området for 11 millioner kroner, som omfordeles, mens der findes 40 millioner kroner blandt andet over de næste års finanslove.