Randers opruster i kampen mod socialt bedrageri
Kommunerne opdager flere tilfælde af svindel med offentlige ydelser. Det har fået Randers Kommune til at opruste med to kontrollører
Det kan betale sig at tage kampen op mod socialt bedrageri.
I Randers har kommunen reddet 5,5 millioner kroner fra at falde i sociale bedrageres hænder. Det viser årsopgørelsen i Randers.
Før har man brugt det, der svarer til 2,5 fuldtidsstilling, men Randers Kommune har optrappet indsatsen, og fra januar sidder der derfor fem fuldtidsansatte i kontrolgruppen.
To af dem skal sidde på jobcentret tæt på sagsbehandlerne, der har med overførselsindkomster at gøre.
- Folk skal have det, de har ret til, men vi kan ikke have, at pengene simpelthen fosser ud af vores kasse og ikke kommer de rigtige steder hen. Vi kan trods alt måske hjælpe nogle borgere, som har et større behov end dem, der bare gerne vil køre i en fin bil, fordi de kan sno systemet, siger Bo Møller Johansen, der er sagsbehandler ved kontrolenheden i Randers, til TV2 ØSTJYLLAND.
Flere anmeldelser
Anmeldelserne kommer både fra borgere, der er mistænksom over deres kontanthjælpsmodtagende nabos høje forbrug.
De kan også komme fra sagsbehandlere fra kommunen, som har fået mistanke, fordi en borger på overførselsindkomst kommer til opfølgende samtale i kedeldragt og med olie under neglende.
Til sidst kan anmeldelserne også komme fra Skat, politiet eller endda lufthavnen.
Til at undersøge om der er hold i mistankerne, har kontrolenheden en lang række værktøjer.
Ud over kommunens egne registre, må de hente oplysninger fra uddannelsesinstitutioner, forsikringsselskaber og banker, men også sociale medier som eksempelvis Facebook er blevet et værktøj.
- Vi gør det absolut kun, hvis vi har et konkret navn og har undersøgt alt andet. Så går vi lige ind og tjekker, om der er noget på Facebook, vi kunne falde over. I gamle dage satte man opslag op nede i Brugsen om, at man solgte en cykel eller lavede havearbejde, i dag smider man det på Facebook. Jeg har ikke noget problem med det, fordi det er et værktøj til at komme socialt bedrageri til livs.
Peder Bæk er talsmand for foreningen 'Behandl os ordentligt'. Han mener, at det går langt over stregen, når kommuner begynder at kontrollere folk på for eksempel Facebook.
- Der skal man have frihed til at kunne være på Facebook. Det der overvågningssystem gør alle mennesker utrygge. Hvis nogen har lavet noget, der ikke er lovligt, så er det politiet, der skal tage sig af det, siger Peder Bæk.
Flere sager i Horsens
Det er dog ikke kun i Randers, at indsatsen mod socialt svindel er steget. I Horsens Kommune har de også oplevet et stigende antal sager og anmeldelser de senere år. Også her tages alle midler i brug for at løse svindelsagerne, men de føler dog ikke, de forfølger kontanthjælpsmodtagerne.
- De fleste af os vil jo gerne hjælpe dem, der har brug for det, men hvis man ikke er syg, skal man jo ikke have sygedagpenge. Vi vil ikke snydes, siger Anne-Mette Gisselmann, der er specialkonsulent i Horsens Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.
Sidste år sparede de danske kommuner samlet 407 millioner kroner efter at have haft fokus på socialt bedrageri.