Randers vil være storkeby - der er bare ét problem
En stork boltrer sig i disse dage på engene langs Randers Fjord. At få den til at blive i byen er dog ikke helt let.
Der var engang, hvor storken Julius stolt spankulerede rundt i sin rede, hvorfra den kunne skue ud over bylivet i Randers' brostensbelagte gader.
Siden 1990 er det dog ikke lykkedes at få den langbenede fugl til at slå sig permanent ned i Danmarks sjettestørste by.
Men måske er der godt nyt til randrusianske storkeelskere. I hvert fald er en enlig stork netop blevet spottet på engene langs Randers Fjords bredder kun få kilometer fra Midtbyen.
Videoen af storken kan ses øverst i artiklen.
Det store spørgsmål er nu, om det bare er en stork på gennemrejse, eller om den rent faktisk vælger at blive i Kronjylland.
Ifølge kulturkonsulent Helga Hjerrild fra Randers Kommune er chancerne for, at storken bliver i byen, større end for bare et par år siden.
- Vi vil gerne byde storken velkommen til byen akkurat som med alle mulige andre indbyggere. Derfor har vi sidste år etableret to storkereder midt i Randers.
- De to reder er bygget efter alle kunstens regler, hvor et bundstativ er blevet fyldt op med kvas, træ og halm. Vi håber nu bare, at en stork kommer forbi og flytter ind i reden, siger Helga Hjerrild.
Ligger tæt på naturen
Tidligere var der kun en enkelt storkerede i Randers. Den lå på toppen af Helligåndshuset, men ifølge Helga Hjerrild var der en grund til, at reden var tom: Den var ganske enkelt for dårlig.
Siden er reden blevet sat i stand, ligesom der er etableret endnu en rede på Kejsergården ikke langt derfra.
De to nye storkereder stod indflyvningsklare i februar sidste år. Den eneste udfordring er nu, at der indtil videre ikke er nogle storkepar, der har slået sig ned.
- Rederne er gode, men vi bliver nok nødt til at væbne os med masser af tålmodighed. Det er unikt, at Randers Midtby ligger så tæt på naturen, så det er bestemt ikke utænkeligt, at det lykkes, siger Helga Hjerrild.
- Med en placering tæt ved Gudenåen og fjorden er Randers Midtby unik. De bynære engarealer har masser af flora og fauna, og der er padder, som storkene kan spise. Det er ganske enkelt et perfekt spisekammer for storke. Så må vi bare håbe, at de også opdager rederne i byen.
Helga Hjerrild drømmer om, at der på et tidspunkt kan bygges yderligere en rede endnu tættere på storkenes spisekammer ved Gudenåen. En sådan rede skulle i givet fald opføres på en høj pæl.
Indtil videre har det dog ikke kunnet lade sig gøre at sætte en sådan pæl op. Enten er de lokale lodsejere imod, eller også er jordbunden ikke egnet.
Derfor satser kommunen indtil videre på de reder, der er i dag.
- Hvis storken slår sig ned, har vi vundet i lotteriet. Storken er et symbol på en masse positive ting. Det vil samtidig understrege, at Randers ligger midt i naturen, og at by og natur går hånd i hånd, mener Helga Hjerrild.
Der er meget, der tyder på, at storken i øjeblikket er i fremgang i Danmark. Tidligere på måneden fortalte foreningen Storkene.dk, at der befandt sig hele fem ynglende storkepar i Danmark.
En enkelt stork blev i begyndelsen af maj kørt ned og dræbt af et letbanetog på Djursland.
Kort derfra var der samtidig et ynglende par hos tv-vært og landmand Frank Erichsen, kendt fra DR1-programmet 'Frank & Kastaniegaarden', der tidligere hed 'Bonderøven'.