Så er det afgjort: Bassiner til forurenet vand skal ligge tæt på by
På trods af stor bekymring og knap 1400 underskrifter mod projektet vedtog byrådet at etablere bassinerne.
Gravearbejdet til de tre bassiner ved Assentoft, hvor der skal opbevares forurenet overfladevand fra Nordic Waste er for længst gået i gang.
På et ekstraordinært byrådsmøde mandag aften fulgte byrådet i Randers så trop og vedtog, at bassinerne rent faktisk kan og skal etableres.
Den omvendte rækkefølge skyldes ifølge Randers Kommune, at tiden er knap, men blandt borgerne i Assentoft frygter man, at hastværk er lastværk. Især er beboerne i området bekymrede for, om bassinerne er tætte.
- Hvis bassinerne bliver gennemført med en utæthed, er vi utrygge ved grundvandsmagasiner og det omgivende miljø i øvrigt. Vi vil være sikre i den sag. Det kan vi kun blive ved information og indsigt, og det er det, vi indtil videre ikke har fået. Vi er ikke blevet hørt eller informeret om noget som helst, siger formand for bestyrelsen i Assentoft Vandværk Anders Lyngbak Olesen.
Knap 1400 underskrifter imod projektet
Og borgerne i Assentoft har rykket hurtigt og indsamlet underskrifter mod beslutningen. Det er blevet til hele 1393 styk, som blev overrakt politikerne før aftenens møde.
- Jeg er mega overrasket, siger underskriftindsamler Mia Mikkelsen som reaktion på, at det er lykkedes at indsamle de mange underskrifter i løbet af få dage.
Mens antallet kommer bag på hende, er hun ikke så overrasket over, at folk er utilfredse.
- Vi har hørt meget om Nordic Waste, så at det rykker herud, og vi har fået at vide, at membranerne kommer til at lække, det, tror jeg, bekymrer folk sindssygt meget. Når det er noget så basalt som vores drikkevand, bekymrer det rigtig mange, siger hun.
- Der skal være tid
Randers Kommune holdt et såkaldt bassinkantsmøde i torsdags, hvor byens borgere kunne komme forbi og høre om projektet. Men Anker Boje, der sidder i byrådet for Socialdemokraterne, var selv var til stede ved mødet, og er ikke imponeret over arrangementet.
- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Man stod og råbte op til nogen fra kommunen, og så stod de og råbte ned til den her forsamling. Det vil jeg ikke kalde et informationsmøde. Jeg ved næsten ikke, hvad jeg vil kalde det, siger han.
På mødet fik deltagerne blandt andet at vide, at der forventeligt vil sive vand gennem den membran, der skal udgøre bunden af bassinerne, hvilket blandt andet har givet anledning til bekymring fra vandværkets side
Og ifølge Anker Boje er beslutningsprocessen gået alt for stærkt, og projektet er hastet igennem. Derfor stemte han imod på mandagens byrådsmøde.
- Man buldrer på uden at informere borgerne, og jeg ved, at der er rigtig mange, der er bekymrede herude. Det er rigtig vigtigt for mig, at man spørger borgerne om de ting, man gør. Det skal der bare være tid til, siger han.
Modstanden fortsætter
Blandt dem der stemte for etableringen af bassinerne var Jens Peter Hansen, der sidder i byrådet uden for parti.
- Jeg synes, det er nødvendigt at etablere dem, og jeg synes, at placeringen ved Assentoft er den bedste ud fra det materiale, vi har fået forelagt. Jeg har sat mig grundigt ind i det, og jeg er ikke bekymret. Har man ikke sat sig ind i det, forstår jeg godt, at man er bekymret. Men der er ingen grund til at være bekymret efter min bedste overbevisning, siger han.
Det er også holdningen hos formanden for Miljø- og Teknikudvalget Frank Nørgaard (DF)
- Ifølge eksperter på området er der ikke noget problem i forhold til undergrunden, da det er en midlertidig løsning, siger han.
Planen er, at bassinerne skal være i drift fra to til fire år, og den forurening, der i givet fald siver ned i jorden, vil kun bevæge sig nedad med 35 millimeter om året ifølge Frank Nørgaard.
- Så vil man skrælle jorden under bassinerne af efterfølgende, så området genetableres og efterlades uden forurening, når man er færdig med at bruge bassinerne, siger han.
Nu har et flertal i byrådet så vedtaget projektet, men det er ikke ensbetydende med, at modstanden i Assentoft stopper, siger Mia Mikkelsen.
- Jeg har hørt fra flere, at det får betydning for dem i forhold til, hvad de kommer til at stemme, og flere har sagt, at de vil gå ind og se, hvem der stemmer for og imod. Når man træffer den form for beslutninger og snigløber folk over natten, så kommer der en reaktion, siger hun.