Sådan foregår det: Østjysk fabrik skal destruere en million døde mink
Omkring en million mink fra nordjyske minkfarme skal aflives på grund af smitte med corona. Den østjyske fabrik Daka står for at destruere dem.
I dag begynder arbejdet med at aflive op mod en million mink på nordjyske minkfarme, hvor der er udbrud med Covid-19 virus.
Og de næste dage vil de første blive kørt mod Daka-fabrikken i Assentoft i Østjylland, der er en del af beredskabet.
Det er Fødevarestyrelsen, der står for at koordinere arbejdet, imens Daka står for at afhente minkene på farmene i en lastbil og derefter destruere dem på deres fabrik.
- Det, der er det væsentligste, er, at det pålægger os nogle sikkerhedsprocedurer, som er mere bøvlede, og vi skal være mere forsigtige, siger kommunikationsdirektør hos Daka, Per Thomsen, til TV2 ØSTJYLLAND.
Medarbejdere arbejder i rumdragter
Aflivningen sker i kasser, hvor minkene bliver gasset med kuldioxid. Når minkene er døde, oversprøjtes de med desinfektion og puttes i containere.
Dakas chauffør afhenter minkene i en lastbil, som derefter bliver kørt til en råvarehal.
Lastbilchaufføren bliver i bilen hele tiden, og medarbejdere i sikkerhedsudstyr tager derefter over.
- Alle vores medarbejdere i hallen er påklædt maske, visir, heldragt, som slutter tæt. Og fordi de går i det i lang tid, er der strøm på, så der bliver blæst luft ind i masken. Det er vel det, man kan kalde en slags rumdragt, siger kommunikationsdirektøren.
Minkene bliver tippet ned i en silo, som bliver lukket med det samme. Derefter bliver dyrene hakket i stykker og får en tryk-sterilisering, som er en kraftig varmebehandling, som ifølge kommunikationsdirektøren slår virus og bakterier ihjel.
Minkene bliver lavet til fedt, som bliver lavet til biodiesel, som indgår i brændstof til transportsektoren. Den del, som ikke er fedt, men kødbenmel, indgår som biobrændsel, der forbrændes i industriel energiproduktion.
Lastbilen bliver steriliseret efterfølgende.
30 medarbejdere berørt
Kommunikationsdirektøren forventer, at omkring 30 mennesker bliver berørt, og indtil videre støtter de op om opgaven.
- Vi har haft andre smitsomme sygdomme som fugleinfluenza før, så situationen er ikke spritny, siger Per Thomsen og uddyber:
- Vi er i tæt dialog med Fødevarestyrelsen, for at vores medarbejdere kan føles sig trygge.
Ifølge kommunikationsdirektøren udgør mængden af mink ikke mange flere end de plejer at håndtere om året, men de kommer tidligere end de plejer, og så er arbejdet omkring håndteringen mere besværlig.
Fødevarestyrelsen siger til TV2 Nord, at de forventer at bruge det meste af efteråret på arbejdet.
- At slå op mod 100 besætninger ned er en stor opgave, der formentlig vil tage 1-2 måneder, siger beredskabschef ved Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove, og uddyber:
- Der er tale om en massiv indsats, hvor vi både stiller med mange mand, containere til de døde mink, vaskepladser, toiletvogne om rensebomme. Jeg vil tro, at vi kan slå 1-2 besætninger ned om dagen.