Signalkrebs invaderer østjyske åer: Minister vil forbyde salg

Miljøministeren er på vej med et forbud, der skal begrænse den invasive signalkrebs

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere tusindevis af signalkrebs truer biodiversiteten i østjyske åer. Den invasive art har bredt sig så voldsomt, at miljøministeren nu er på vej med et forbud mod at handle med det omstridte skaldyr.

Hidtil har signalkrebs været nogenlunde isoleret i Alling Å på Djursland. Men nu er de begyndt at bevæge sig ind i Gudenå-systemet og det kan være katastrofalt. Signalkrebs æder nemlig udover snegle og muslinger også fiskerogn og yngel, og truer dermed å-fiskeriet.

Signalkrebs i massevis

Men det er ikke nogen let opgave at begrænse den invasive art, for der er rigtig mange.

I et opfiskningsprojekt, der har kørt siden 2009, har man på en strækning på 10 kilometer af Allinge Å fisket 190.000 stykker signalkrebs op. Og her har man kun kunne fiske dem, der har været store nok til at blive fanget i ruserne.

- Så hvis man lægger ynglen til, så er der rigtig mange flere, siger Søren Berg, seniorrådgiver, DTU Aqua i Silkeborg.

Signalkrebs blev oprindeligt hentet fra Nordamerika til Europa midt i 60'erne. I antal er den vokset så meget, at den er ved at udrydde den oprindelige danske krebs - flodkrebsen. Signalkrebsen bærer en speciel krebsepest, som den selv fint overlever. Men det er straks værre for dens danske fætter. For flodkrebsen kan dø af krebsepest.

Forbud på vej

I dag er det lovligt at handle med signalkrebs. Men en lovændring kan være med til at begrænse problemet, mener Søren Berg.

- Faktisk har vi set annoncer i avisen, hvor man fortæller, man har signalkrebs til salg klar til udsætning. Som lovgivningen i dag er indrettet, er det faktisk i orden. Det man ikke må, det er handlingen at udsætte dem. Man må gerne annoncere og sige: "Her har jeg noget til salg til udsætning", og det hænger jo ikke sammen, siger Søren Berg.

Nu vil miljøministeren komme biologerne til undsætning. Fremover skal det forbydes at handle med signalkrebs, lover ministeren. Nye tiltag er på vej fra EU, og det vil have virkning i Danmark.

- I dag er det forbudt med udsætning, men det er ikke forbudt at sælge dem, og det bliver det nu, med den her liste, der bliver offentliggjort fra EU. Og så iværksætter vi selvfølgelig det forbud i Danmark. Og skulle der så være folk, der bryder det, så bliver det en sag for politimyndigheden, siger Esben Lunde Larsen, Miljø og Fødevareminister fra Venstre.

Hjælp os med at spise

I mellemtiden kan man hjælpe biologerne ved at fange så mange krebs som muligt, for det er en udmærket krebs at spise. Derfor er opfordringen fra Søren Berg fra DTU Aqua i Silkeborg klar.

- Sørg for at lade dem ende i gryden og ikke i naturen, siger Søren Berg.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om den invasive signalkrebs i Allinge Å.

Signalkrebs

Signalkrebsen kan blive op til 15 centimeter lang. Overfladen af krebsen har et blåbrunt til rødbrunt udseende. Den har robuste klør med karakteristiske hvide pletter.

Signalkrebsen er kommet til Europa fra Nordamerika i midten af 60’erne, hvor man har indført den i dansk opdræt. Senere er den sluppet ud i naturen.

Det har siden 1999 været forbudt at sætte signalkrebs ud i Danmark.

Signalkrebsen bærer en svampesygdom – krebsepest – som den selv kan overleve, men som er dødelig for den danske flodkrebs.


(Kilde: Naturstyrelsen)

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her