Udadtil er der nu ro på – men krisemøde var dramatisk
De Konservative i Randers holdt tirsdag aften en ekstraordinær generalforsamling, hvor der langt fra var enighed om alt.
Udadtil er der nu ro på hos De Konservative i Randers. På et krisemøde tirsdag aften blev der valgt ny formand og næstformand, og der bakkes op om den ellers omdiskuterede spidskandidat Daniel Madié.
Men mellem linjerne kan tydeligt spores en fortsat uro og usikkerhed om fremtiden.
Først og fremmest var både den nye formand og næstformand Morten Ballegaard Sørensen og Torben Møller Jørgensen søndag med til at skrive under på, at de ønskede Daniel Madiés afgang.
Og så var der også en modkandidat til formandsposten, som var lige ved at blive valgt.
Thomas Sand Larsen, der efter sigende skulle være en af Daniel Madiés faste støtter, gik også efter formandskabet.
Men med stemmerne 31 over 27 blev det i stedet Morten Ballegaard Sørensen, der løb med titlen. Og han har altså for få dage siden offentligt ytret et ønske om spidskandidatens afgang.
'Uskøn uge'
I forbindelse med den udmelding lød det også, at daværende formand og næstformand Christian Krogh og Christian Hartmann havde valgt at trække sig.
Angiveligt fordi de mener, at Daniel Madié har truet bestyrelsesmedlemmer med politianmeldelser.
- Det, vi har set fra dele af den tidligere og nuværende bestyrelse i den seneste uge, har været uskønt, så jeg mener, det var den rigtige beslutning, at formandskabet trak sig, skriver Thomas Sand Larsen i en besked til TV2 Østjylland, inden han ønsker den nye formand tillykke med valget.
- Han står over for en stor opgave med at samle vælgerforeningen, og jeg håber oprigtigt, at han lykkes med det og når ud til alle. Hvad fremtiden bringer for mig, må tiden vise, lyder det videre fra taberen i kampen om formandsposten.
Den første afstemning, inden der blev valgt ny formand og næstformand, gik på, om der var tillid til, at de afgående på posterne havde handlet korrekt efter foreningens vedtægter.
Det tilkendegav – igen et smalt flertal – at man havde.
Den afgående formand Christian Krogh er fåmælt, når han spørges ind til mødet.
- Jeg er glad for, at generalforsamlingen bakker op om det afgående formandskab. Jeg synes, at formand Morten Ballegaard Sørensen er et godt valg, og han kan løse opgaven. Derudover har jeg ingen kommentarer, lyder det fra Christian Krogh til TV2 Østjylland.
Anspændt stemning til møde
Under store dele af det omkring tre timer lange møde gik bølgerne ifølge TV2 Østjyllands oplysninger højt, og Thomas Sand Larsen bekræfter da også, at stemningen bar præg af sagens alvor og uenighederne.
- Selvfølgelig var der lidt anspændt stemning, da det er passionerede folk, og der er meget på spil, men ellers forløb det stille og roligt, skriver han.
TV2 Østjylland har forsøgt at få kommentarer til mødet og dens resultat fra flere af de prominente personer, der tegner partiet.
Blandt andre fra Bo Ratz, der for nylig vendte tilbage til partiet efter en afstikker til Nye Borgerlige.
Han har sammen med et andet byrådsmedlem for De Konservative, Christian Boldsen, flere gange stemt imod de to resterende medlemmer af byrådet, spidskandidaten Daniel Madié og Bo Vestergaard.
Uenige om miljøgodkendelser
Noget der også har skabt polemik. Senest var det i forslaget om politisk involvering i miljøgodkendelser, at der var splittelse i partiets linje.
Her stemte Bo Ratz og Christian Boldsen med den blå fløj i byrådet og var imod forslaget, men med Daniel Madié og Bo Vestergaards stemmer blev forslaget vedtaget.
Bo Ratz har dog nu ingen kommentarer til mødet tirsdag, og hvad det endte ud med.
Søndag var han med til at kræve Daniel Madiés afgang.
TV2 Østjylland forsøger fortsat at få flere kommentarer fra De Konservative i Randers, blandt andre fra en af de store hovedpersoner Daniel Madié.
Lyn-analyse
Udadtil vil De Konservative i Randers gerne give offentligheden indtrykket af, at alt nu er fryd og gammen i partiet og baglandet, men tætte afstemninger og tavshed fra mindst en af Daniel Madié-kritikerne siger noget andet.
Det kan godt være, at der nu er valgt ny formand og næstformand, og de bakker efter sigende op om spidskandidaten Daniel Madié. Men så sent som i søndags ønskede de hans afgang.
Til den ekstraordinære generalforsamling tirsdag forsøgte Daniel Madiés fløj i partiet da også at få valgt en anden som formand. Nemlig Thomas Sand Larsen der måtte se sig slået med stemmerne 31 over 27.
Vidner det om en partiforening i balance? Næppe. Snarere tværtimod om et bagland, der fortsat er dybt splittede, og hvor der tydeligvis er to fløje.
En der støtter den kontroversielle spidskandidat Daniel Madié og en der ønsker hans afgang.
Og hvad kommer der så til at ske ved de kommende afstemninger i byrådet? Vil De Konservative udvise intern enighed?
Det bliver interessant at følge, især når der skal stemmes for eller imod i de store sager om Klimabroen, Østbroen og Ringboulevarden.