App hjælper mod hjertestop: Tusindvis er klar til at redde dit liv
Tina Møller Sørensen er en af de 10.000, der er klar til at reagere, hvis en person i nærheden af dem får hjertestop. Det redder mange liv, lyder det fra lægerne.
- Lige så snart alarmen lød, så steg adrenalinen lynhurtigt, og så kom man lidt i kampmode-agtigt.
Ordene kommer fra Tina Møller Sørensen. Hun er en af de 10.000, der har meldt sig som hjerteløbere. Og når alarmcentralen tilkalder dem, skal de løbe stærkt.
Så er der nemlig sket et hjertestop i nærheden.
- Jeg kan rigtig godt lide det der med, at man kan hjælpe nogen, der bor tæt på, hvis de får behov for det, siger Tina Møller Sørensen til TV2 ØSTJYLLAND.
Alarmcentralen kan tilkalde Hjerteløberne gennem en app på telefonen, samtidig med at de selv sender en ambulance.
Og det er en stærk kombination ifølge akutlægerne.
- Vi har flere cases, hvor hjerteløberne har været med til at gøre, at folk overlever et hjertestop, siger Bo Iversen, der er ledende overlæge ved Region Midtjylland.
Kan være forskellen på liv og død
Hvis der sker et hjertestop, vil de 20 nærmeste hjerteløbere få en alarm på telefonen. Den alarm fortæller, om de skal løbe direkte til hjertestoppet eller først hente en hjertestarter.
- I de tilfælde, hvor der er kommet hjerteløbere frem, som både har givet hjertelunge-redning og også har stødt med en hjertestarter, så ved vi, at to ud af tre overlever hjertestoppet, siger Bo Iversen til TV2 ØSTJYLLAND.
Tina Møller Sørensen og ambulancefolkene kunne ikke redde den person, de kom ud til, men oplevelsen afholder hende ikke fra at hjælpe til en anden gang.
- Lige så snart alarmen går, vil jeg hjælpe, hvis jeg har nogen som helst mulighed for det. Jeg vil jo også gerne have, at der er nogen, der løber hertil, hvis vi får behov for hjælp.
Som hjerteløber kan man højest komme til at løbe eller køre 1,8 kilometer til nærmeste hjertestop. Indtil videre er der blevet kaldt hjerteløbere ud til omkring 200 hjertestop.