Eksperter forklarer: Der er færre på intensiv, mens vi slår rekorder for indlagte
Antallet af indlæggelser er højere end nogensinde før, men ikke på intensivafdelinger. Tre overlæger giver deres bud på en forklaring.
Fredag oversteg antallet af indlagte med covid-19 situationen fra foråret, som hidtil havde været den værste periode under pandemien.
Med 606 indlagte på landsplan den 19. december er udviklingen dyster i forhold til forårets kedelige rekord på 535 indlagte.
Men der er langt færre indlagte på intensivafdelingerne og i respirator.
Da antallet af intensivindlæggelser var på sit højeste, lå det på 153 med 138 i respirator. Det tal er lørdag på 86 med 53 i respirator.
I Region Midtjylland var der fredag 79 indlagte i alt. Heraf var 16 indlagt på intensivafdelinger.
Indlagte med Covid-19 i Region Midtjylland
Indlagte med COVID-19 i regionen i alt: 79
Heraf indlagte på intensivafdelinger: 16
Aktuelt antal indlagte med COVID-19 på:
Aarhus Universitetshospital: 26
Hospitalsenhed Midt: 12
Hospitalsenheden Vest: 15
Regionshospitalet Horsens: 9
Regionshospitalet Randers: 12
Psykiatrien: *Færre end 5
Ukendt: *Færre end 5
Kilde: Region Midtjylland og Statens Serum Institut
Trods de høje smittetal med flere tusinde nye smittede om dagen, klarer vi os bedre på landets intensivafdelinger.
Og det er der en forklaring på, hvis man spørger en række af dem, der er ansvarlige for behandlingen af covid-19-patienter.
TV 2 har talt med overlægerne Anders Perner fra Rigshospitalet, Svend Stenvang Pedersen fra Odense Universitetshospital og Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital.
Bedre behandling end i foråret
En af forklaringerne på, at antallet af intensivindlagte er relativt lavt, er at mulighederne for behandling er langt bedre end tidligere på året.
Da Danmark var dybt inde i første bølge, forsøgte forskerne stadig at finde medicin mod covid-19. Mange havde sat deres lid til malariamedicinen klorokin, som også Thomas Benfield afprøvede på Hvidovre Hospital, men det var ikke den redning, vi havde brug for.
Læs også:
Til gengæld opdagede man, at behandling med binyrebarkhormon og lægemidlet remdisivir havde en positiv effekt. Men det er ikke alene det, der kan tage æren for færre indlæggelser.
- Vi er nok også blevet bedre til at håndtere patienterne på hospitalerne samlet. Det handler om den måde, vi giver ilt på ude på de almindelige afdelinger, fysioterapi og almindelig pleje og behandling, siger Anders Perner, der er overlæge på Intensiv Terapiklinik på Rigshospitalet.
En af de vigtige ændringer i behandlingsformen er, at man er blevet bedre til at give patienterne ilt med maske, når de bliver indlagt, i stedet for eksempelvis at indsætte en slange i næse eller mund.
- Muligheden for at give non-invansiv ventilation, hvor man trækker vejret gennem en maske, er blevet bedre. Det er blevet mere standard, siger Thomas Benfield, som er overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital.
Med de ekstra muligheder i værktøjskassen er der langt mindre risiko for, at de indlagte patienter fra almindelige afdelinger har behov for at blive flyttet til intensivafdelinger.
Ingen skift i gruppen af patienter
Men dem, der bliver flyttet til intensivafdelinger, er de samme grupper, der havde behov for det i foråret, forklarer Svend Stenvang Pedersen, ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital.
- Vores indtryk er, at det kan sammenlignes med foråret. Det er folk, der er oppe i årene med forskellige sygdomme i bagagen. Det er ikke hidtil raske unge, der fylder op, siger han.
Desuden er de høje daglige smittetal også udtryk for, at der absolut kan blive indlagt flere på hospitalerne. For der er en forsinkelse mellem, hvornår folk bliver smittet, og hvornår de bliver indlagt.
- Der går cirka ni dage, fra du har symptomer, til du kommer på intensiv. Det kan sagtens nå at blive rigtig bøvlet, også med juledagene, og når vi kigger ind i januar og februar, siger Anders Perner.
På Odense Universitetshospital har man kontrol over situationen lige nu, blandt andet fordi behandlingsgarantien blev udskudt fredag, samt at man har fået ekstra læger og sygeplejersker fra andre afdelinger.
- Men antallet af indlagte på intensiv vil stige. Vi får travlt, siger Svend Stenvang Pedersen.
Region Hovedstaden er det område i Danmark, hvor flest bliver smittet. Derfor kan Thomas Benfield også mærke, at der er pres på Hvidovre Hospital.
- Vi får ekstra personale fra fire-fem andre afdelinger på hospitalet. Man har lukket andre behandlinger ned og inddraget personalets juleferie, siger han og fortsætter:
- Personalet er under hårdt pres, og de klarer sig utroligt godt. Men jeg er bekymret for, at det brister på et tidspunkt. De har også en grænse, især når de får inddraget deres ferie.