Flere fik fjernet benet ved en fejl - nu er direktør fyret

Skandalen om de mange fejl-amputationer får nu konsekvenser for Region Midtjyllands direktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Ole Thomsen har siddet i stillingen i 12 år. Foto: TV MIDTVEST

Den større amputationsskandale i Region Midtjylland koster nu Ole Thomsen jobbet som direktør.

Sådan lød det torsdag formiddag på et ekstraordinært forretningsudvalgsmøde om de mange benamputationer i regionen. Det erfarer TV2 ØSTJYLLAND og flere andre medier.

Torsdag middag bekræfter Ole Thomsen selv fyringen over for Jyllands-Posten og DR. I en pressemeddelelse fortæller regionsrådsformand Anders Kühnau (S), at man ser meget alvorligt på sagen.

- Derfor ønsker Forretningsudvalget at afslutte samarbejdet med koncerndirektør Ole Thomsen, siger formanden.

- Jeg anerkender Ole Thomsens store indsats i sundhedsvæsenet de seneste 20 år. Vi ønsker imidlertid en ny profil, idet vi gerne vil have sundhedsfaglige kompetencer ind i direktionen til at styrke arbejdet med kvalitet, patientsikkerhed og patientforløb i hele organisationen.

Det sker på baggrund af en analyse, der kom frem i april og viste, at 47 patienter om året kan have fået amputeret hele eller dele af benet uden grund. Forretningsudvalget har derudover taget skridt til at iværksætte en uvildig undersøgelse af afdelingerne i Aarhus og Viborg.

Afviste kritik for ledelsesstil

Ole Thomsen har siddet i stillingen i næsten 12 år. I forbindelse med afsløringerne af de mange amputationer i regionen er der også kommet kritik af ledelsen. Den går på, at man bliver fyret, hvis man kommer med kritiske bemærkninger. Det skrev TV Midtvest.

Blandt andre fortæller en overlæge, at han allerede i 2018 advarede om situationen på afdelingen for karkirurgi. Dels i et læserbrev, men også direkte til regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og regionsdirektøren Ole Thomsen. Kort efter blev overlægen fyret.

Her afviste den nu tidligere direktør dog, at der var problemer med ledelsesstilen, og at han skulle have lukket munden på ansatte.

- Jeg er ked af at høre de historier, I fortæller, men generelt mener jeg ikke, at der er noget galt med ledelsesstilen. Hvis vi ser på de målinger vi laver, om hvordan medarbejderne har det, så synes jeg ikke, at der er noget at komme efter. Så jeg er ikke enig i, at der er en ledelsesstil, der er præget af frygt, sagde Ole Thomsen til TV Midtvest 3. maj.

Hospital behandler for sent

Det var en ekstern analyse, som regionen selv havde fået lavet, der viste, at flere amputationer kunne være undgået.

Her lød forklaringen, at de behandlinger, der skal forebygge amputationer på afdelingen for karkirurgi, generelt bliver udført for sent i behandlingsforløbet på Aarhus Universitetshospital. Og det øger risikoen for amputation.

Fakta om sagen

1. april 2019 nedlægges den karkirurgiske afdeling i Viborg som selvstændig afdeling og blev i stedet en del af den almindelige kirurgiske afdeling på sygehuset.

28. april 2022 viser en analyse af karkirurgien i Region Midtjylland, at den har været underdimensioneret, blandt andet i forhold til amputationsforebyggende behandlinger.

Analysen hævder, at omkring 90 patienter årligt har fået amputeret lår eller underben som en konsekvens af manglende amputationsforebyggende behandling.

Senere er tallet justeret ned til 47 som følge af, at et hospital oprindeligt var regnet med to gange i opgørelsen.

Blandt andet Dansk Karkirurgisk Selskab advarede inden besparelserne om, at de kunne medføre unødvendige amputationer.

Regionsformand Anders Kühnau hævder dog, at han af regionslederen ikke var blevet gjort opmærksom på, at amputationer kunne være undgået.

Forretningsudvalget har siden besluttet, at man vil have foretaget en uvildig undersøgelse af forløbet.


Kilder: Region Midtjylland, Dagens Medicin, DR, Ritzau

Afsløringen fik efterfølgende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at kalde situationen "helt uacceptabelt" og forlange en redegørelse af sagen.

Regionen har efter afsløringen kontaktet de omfattede personer og oplyst dem om deres muligheder for at klage.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her