Formand trækker udtalelser tilbage: - Det er ikke min holdning
Det var ikke en kritik af personalet på vagtcentralen, da regionsrådspolitiker, Susanne Buch, blev interviewet om dårlige responstider på ambulancerne, siger hun nu.
Mandag aften deltog Susanne Buch, formand for udvalget for nære sundhedstilbud i Region Midtjylland for SF, i et interview på TV2 Østjylland.
Baggrunden var historien om, at ambulancen i 34 ud af 80 postnumre i Østjylland ikke overholder Region Midtjyllands egne servicemål om, at 92 procent af livskritiske udrykninger skal være fremme indenfor 15 minutter.
Et servicemål regionen dog overholder, hvis man tager gennemsnittet af hele Region Midtjylland.
I interviewet omtalte Susanne Buch blandt andet vagtcentralen AMK, som er det sted, der modtager og behandler opkald til 112. Her sagde hun blandt andet.
- Vi kan også se, at nogle af kørslerne, der bliver bestilt, måske er forkerte, sådan at nogle af de A-kørsler, der bliver bestilt, måske godt kunne have været en B-kørsel, lød det fra Susanne Buch i interviewet.
- Det betyder, at dem, der sidder inde på visitationsenheden skal være meget bedre til, eller skal kunne kommunikere med borgerne om, hvornår noget er ekstra farligt, lød det videre.
A- og B-kørsler
Når man ringer 112 bliver ens problem vurderet efter alvorlighed og hastighedsgrad.
Det er en sundhedsfaglig medarbejder, som foretager vurderingen.
Når det er vurderet, at der skal sendes hjælp, bruger Region Midtjylland - og andre regioner - et koncept, som kaldes gradueret respons. Det er baseret på følgende opgavekategorier:
A: akut, hastende og livstruende som fx hjertestop.
B: akut, hastende, men ikke livstruende.
C: ikke hastende opgaver som fx en patient der skal flyttes fra en hospitalsenhed til en anden, men hvor der er behov for behandling undervejs.
D: planlagt liggende patientkørsel uden behov for behandling undervejs.
E: når der ikke er behov for liggende patientkørsel, men fx kontakt til lægevagt, sundhedsfaglige råd, egen omsorg eller mulighed for egen transport til hospital eller læge.
Kilde: Region Midtjylland
Udtalelserne fik både fællestillidsmand og fagforening til at reagere, da de ikke kunne genkende billedet.
- Det er bestemt ikke min opfattelse, at AMK sender for mange A-kørsler ud som kunne være B-kørsler, sagde Søren Holmgård Knudsen, fællestillidsrepræsentant for FOA Ambulance i Region Midtjylland blandt andet.
Men efter vi publicerede den historie, modtog vi en mail fra Region Midtjyllands presseafdeling. Her fremgår det, at Susanne Buch ønsker en korrektion af sine udtalelser til TV2 Østjylland.
- Mandag medvirkede jeg i et live interview på TV2 Østjylland. Efter at jeg efterfølgende har set interviewet igennem, må jeg konstatere og understrege, at det på ingen måde har været eller er min intention at sige, at vores personale ved AMK vagtcentralen skulle vurdere forkert i forhold til, om der skal visiteres en A kørsel eller en B kørsel, lyder det i mailen.
- Jeg er rigtig ked af den misforståelse, og som sagt vil jeg gerne understrege, at det ikke er min holdning. Jeg har fuld tillid til vores personale ved AMK vagtcentralen.
- Det, jeg forsøgte at sige, det er, at vi i dag har fået forbedrede muligheder for at se med ude hos patienten via et videolink. Det er et godt supplement til det, opringeren fortæller os om patienten, og det giver os mulighed for at få et endnu bedre billede af situationen og dermed hvilken hjælp, der er behov for, skriver Susanne Buch.
Vi har efterfølgende været i kontakt med Susanne Buch. Hun ønsker ikke at stille op til interview, men henviser til den skriftlige udtalelse.
Nedenfor kan du se mandagens indslag samt det fulde interview med regionsrådspolitiker, Susanne Buch (SF).