Har Erik demens eller ej? Familien venter fortsat på svar

Helle Nielsens mands udredning for mulig demens har været skudt til hjørne flere gange. Nu venter familien på den endelige diagnose.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Helle Nielsen bor med sin mand i Norddjurs Kommune.

Der kan være langt fra den første samtale på hospitalet til den endelige diagnose. Det må Erik Mandal fra Ørsted på Djursland sande.

- Det er ventetiden, der er den værste, siger han til TV2 ØSTJYLLAND, som de seneste dage har undersøgt ventetiderne på demensudredning i Østjylland.

Efter et langstrakt forløb med flere bump på vejen, var oplevelsen, at det i januar måned gik rigtig hurtigt. 

- Det var jo helt kanon. Jeg var næsten ikke kommet ud af sygehuset, før jeg fik den næste aftale, siger han.

Men efter sidste scanning med den 17. februar, føler familien, at udredningen er gået noget i stå.

- Jeg har aldrig hørt, at man skal gå så længe og vente på et svar. For svaret er der, siges hans kone Helle Nielsen. 

Men bør I ikke være glade for, at I i det mindste er kommet så langt? 

- Jo, det er rart, at vi er kommet så langt. Men vi vil gerne det næste skridt. Vi taber tid hver dag. Hvis det er demens, bliver han jo dårligere og dårligere.

Ventetid og udredningstid

Udredningsretten er en patientrettighed som skal sikre, at patienter bliver udredt hurtigt, så en eventuel behandling kan blive sat i gang. Konkret betyder det, at der maksimalt må gå fire uger fra henvisning til demensudredning fra egen læge og til første samtale på hospitalet. 

Lige nu er ventetiden 88 uger hos Neurologisk Klinik ved Aarhus Universitetshospital. Samtidig er Region Midtjylland den region i 2020, hvor selve udredningen tog længst tid. Her var det forventeligt, at der ville gå 67 dage fra første 1. kontakt til en diagnosesamtale. Tallet var 45 dage på landsplan. Der er dog ingen krav til, hvor lang tid en udredning skal tage. 

Kilder: Ventetider.dk, Danske Regioner og Demensdatabasens årsrapport for 2020. 

Noget tyder på, at det ikke kun er familien fra Djursland som oplever ventetid, selvom udredningen er i gang.

De seneste tal fra Demensdatabasen viser, at Region Midtjylland er den region, hvor det tager længst tid fra første samtale til en endelig diagnose.

- Derfor kan vi godt forstå, at det er rigtig træls for patienterne, og vi gør alt hvad vi kan for at skabe ekstra kapacitet nu her, siger overlæge Hanne Gottrup, der er ansvarlig for demensudredning på Neurologisk Klinik på Aarhus Universitetshospital.

På Neurologisk Klinik – som er den største udreder af demens i Region Midtjylland – vil de dog ikke speede processen op, når folk først er kommet i gang med udredning – også selvom afdelingen er presset.

- Vi vil ikke lave discountudredning, siger Hanne Gottrup og uddyber:

- Samtidig kan der være store forskellige på, hvilke scanninger og undersøgelser, som skal til for at klargøre, om der er tale om demens, og derfor kan der være store forskelle på, hvor lang tid den enkelte udredning tager.

Mens TV2 ØSTJYLLAND er på besøg hos Erik Mandal, kommer der nyt i hans sag. Han har fået en tid den 28. april, hvor han kan få svar på undersøgelsen. 

- Det eneste jeg venter på, er sådan set svaret fra de prøver, om der er noget. Om jeg er dement, eller om jeg ikke er dement. Hvis det sådan, at jeg har demens, så kan man bare sige, at jeg håber på at få så hurtig en behandling som muligt med medicin eller, hvad de kan gøre, sådan at det ikke bliver så hårdt for mig. For det er hårdt at gå og venter på, siger Erik Mandal.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her