Heunicke kræver redegørelse om grundløse amputationer
90 patienter i Region Midtjylland kan have fået amputeret hele eller dele af benet uden grund, viser analyse.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har en klar forventning om, at Region Midtjylland hurtigst muligt får rettet op på, at op mod 90 patienter hvert år grundløst har fået hele eller dele af deres ben amputeret.
Derudover vil han have en redegørelse af sagen hurtigst muligt.
- Det er helt uacceptabelt, hvis der er blevet foretaget amputationer som følge af manglende eller for sen behandling.
- Det er min klare forventning, at regionen får handlet hurtigst muligt, så de karkirurgiske patienter kan være trygge ved deres behandlingsforløb og forvente den rigtige behandling til tiden, siger Magnus Heunicke i en skriftlig kommentar.
Udtalelsen kommer, efter at en ekstern analyse i Region Midtjylland viser, at patienter kan have fået foretaget en amputation, selv om det kunne være undgået.
Over for DR uddybes det, at der kan være tale om op mod 90 patienter om året, hvor en amputation kunne være undgået.
Forklaringen er ifølge analysen, at behandlinger til at forebygge amputation på afdelingen for karkirurgi generelt udføres for sent i behandlingsforløbet på Aarhus Universitetshospital. Dermed øges risikoen for amputation.
Afdelingen behandler patienter med sygdomme som åreforkalkning og udposninger på blodkarrene.
Hovedparten af de amputerede er formentlig amputeret af god grund, skriver regionen i en pressemeddelelse torsdag.
Analysen viser, at der i alt blev foretaget 401 amputationer i Region Midtjylland i 2020. Imens var tallet 360 i 2019.
- Jeg beklager dybt den situation, vi står i. Analysen viser helt tydeligt, at karkirurgien skal have et løft, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i pressemeddelelsen.
Han siger til DR, at regionen i længere tid, inden at arbejdet med analysen blev sat i gang, har haft en formodning om, at der var udfordringer.
Problemer med kapaciteten kan have stået på i "et årti", vurderer han.
- Men jeg har ikke været bekendt med, at det har betydet, at patienter har fået amputeret deres ben, fordi de ikke kunne behandles i tide, siger han til DR.
Anders Kühnau siger i pressemeddelelsen, at analysen giver "et godt fundament" til, hvordan regionsrådet kan løfte karkirurgien "fremover".
Analysen er lavet på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg. De to hospitaler deles om behandlingen af karkirurgiske patienter fra hele regionen.
På baggrund af analysen har Region Midtjylland kontaktet karkirurgiske patienter, der har fået amputeret benet ved hofte, lår, knæ eller underben i det seneste år. De vil herigennem få at vide, hvilke mulighed de har for at klage og for erstatning.