Patienter behandlet for sent - kan have mistet et ben uden grund

Hospitalerne i Aarhus og Viborg behandler ikke patienter med karkirurgiske sygdomme hurtigt nok, viser en ekstern analyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Der bliver blandt andet behandlet patienter i karkirurgien på AUH. (Arkvifoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Af Louise Harkjær Møller og Morten Stigaard Sørensen
I samarbejde med TV MIDTVEST

Region Midtjyllands hospitaler i Viborg og Aarhus behandler ikke karkirurgiske patienter med helbredsproblemer som eksempelvis åreforkalkninger og udposninger på blodkarrene hurtigt nok. Derudover kommer den forbyggende behandling for at undgå amputationer sent i gang, og det øger risikoen for, at patienterne kommer til at miste for eksempel et ben.

Det viser en ny ekstern analyse, som regionen selv har fået lavet.

- Jeg beklager dybt den situation vi står i. Analysen viser helt tydeligt, at karkirurgien skal have et løft. Den dagsorden er jeg klar til at tage op med regionsrådet. Med analysen har vi et godt fundament for hvordan regionsrådet kan løfte karkirurgien fremover, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse.

Benamputerede patienter får et brev

Patienter, der inden for de seneste par år har fået afsat sit ben ved enten hoften, låret, knæet eller underbenet, kan se frem til at få besked fra regionen. Her vil de blive orienteret om deres muligheder for at søge erstatning eller klage.

- Vi kan desværre ikke udelukke, at nogle kunne have undgået amputation eller udsat tiden til amputation, siger koncerndirektør i Region Midtjylland, Ole Thomsen, i pressemeddelelsen.

Vi kan ikke behandle patienterne hurtigt nok. Det er jeg utrolig ked af
Ole Thomsen, koncerndirektør, Region Midtjylland

Regionen understreger dog, at hovedparten af de amputerede ”formentlig er amputeret af god grund.”

I pressemeddelelsen står der desuden, at andre karkirurgiske patienter, der er blevet behandlet på de to hospitaler, og som er utrygge ved det forløb, de har været igennem, er velkomne til at tage kontakt til regionen for at få en samtale om deres behandling.

Flere patienter skal behandles hurtigere

Analysen viser dog også, at kvaliteten af operationer som følge af udposninger og brist på den store blodåre i maven er i orden, og at klinikkerne for åreknuder og sår i Viborg er velfungerende.

Men der skal flere patienter igennem system på kortere tid.

- Vi kan ikke behandle patienterne hurtigt nok, det er jeg utrolig ked af. Vi skylder patienterne at behandle flere hurtigere og styrke samarbejdet mellem hospitalerne. Det arbejde er sat i gang sammen med hospitalsledelserne og karkirurgerne. På længere sigt er det afgørende at styrke den faglige udvikling, for at kunne rekruttere flere medarbejdere til karkirurgien, siger koncerndirektøren.

Det skaber blandt andet udfordringer for nogle patienter, fordi de under deres behandling skal forbi sygehusene i både Viborg og Aarhus. Derfor er det anbefalet i analysen, at flere operationer skal kunne udføres begge steder, skriver regionen.

Regionsrådet vil tage analysens anbefalinger med i arbejdet med en kommende plan for kapacitetsudbygningen af karkirurgien. 

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her