Kühnau afviser kendskab til amputationer i 2018
Dansk Karkirurgisk Selskab frygtede i 2018, at besparelser i region kunne føre til flere amputationer.
Besparelser som Region Midtjylland gennemførte på karkirurgien i 2018 har ikke haft betydning for behandlingen for patienterne i regionen.
Det siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) lørdag.
- Besparelsen gik ikke på kapaciteten, så derfor har den næppe isoleret set haft nogen betydning. Det underbygges yderligere af, at den her situation var et problem, før vi gennemførte besparelsen, siger han.
Fredag skrev magasinet Dagens Medicin, at Region Midtjylland i 2018 fik et brev fra Dansk Karkirurgisk Selskab.
Dansk Karkirurgisk Selskab skrev, at de var bekymret for, at de planlagte besparelser kunne føre til unødige amputationer.
Det kom frem, som regionen fredag formiddag fremlagde en ekstern analyse, som viste, at der i flere år var foretaget unødige amputationer på lår eller underben i regionen.
Diskussion om begreber
Anders Kühnau sagde fredag til DR, at regionen var klar over, at der var udfordringer. Men han afviste, at han vidste, at der var amputationer, som kunne være undgået.
Konkret gik besparelsen på, at den karkirurgiske afdeling i Viborg blev nedlagt i 2019. Den blev i stedet en del af den kirurgiske afdeling på sygehuset.
Men besparelsen ændrede ikke på kapaciteten. Det understreger Anders Kühnau over for Ritzau lørdag.
Han siger, at brevet fra Dansk Karkirurgisk Selskab ikke betyder, at regionen var advaret, om at der var et problem allerede i 2018.
Henvendelsen handler kun om betydningen af en besparelse. Den handler ikke om kapaciteten, fortæller regionsrådsformanden.
- Den henvendelse har vi selvfølgelig sendt videre til vores hospitalsledelse, som har svaret på den, siger Anders Kühnau.
Det svar som regionsledelsen får tilbage afviser, at besparelsen vil skabe problemer. Ledelsens vurdering er, at patienterne ikke bliver tilbudt fagligt ringere forhold end andre steder i landet på grund af besparelserne.
- Det er ikke fordi, at jeg ikke godt har hørt det. Derfor spørger jeg også vores hospitalsledelse og får et meget klart svar, der siger, at det her behøver jeg ikke være bekymret for, siger Kühnau.