Lægehelikopter flyver ofte forgæves - men redder stadig liv

De danske lægehelikoptere må vende om på knap hver tredje tur, men redder stadig liv. Derfor skal det nu undersøges, om helikopterne bliver brugt effektivt nok

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Danske akutlægehelikoptere flyver ofte forgæves, men redder også mange menneskeliv. Derfor skal det nu undersøges nærmere, om helikopterne bliver brugt effektivt nok.

- Det er vigtigt, at vi udnytter vores ressourcer bedst muligt, siger Karen Alstrup, der er speciallæge i anæstesiologi på Præhospitalet.

En tredjedel af turene bliver nemlig aflyst, før helikopteren når ud til patienten.

- I stedet for at vi skulle bruge en time i transport til Skejby, så var jeg derovre på seks minutter. Det var helt fantastisk.
Leo Odgaard, patient

- Det er en meget kompleks opgave at vurdere, om der er behov for en lægehelikopter ude på et skadessted. Og det kan være vanskeligt at få helt tilstrækkeligt information om, hvor syg den her borger er. Aflysninger omkring 30 procent kan vise sig at være et helt fint resultat. Men vi er selvfølgelig nødt til at undersøge, om vi kan gøre det endnu bedre, siger Karen Alstrup.

Helikopteren redder liv

Leo Odgaard fra Helgenæs er en af de 3600 patienter, der i fjor har haft glæde af helikopteren. For et år siden blev han ramt af en blodprop i hjertet.

I 25 minutter ventede familien på ambulancen. Men det var lægehelikopteren, der først kom til undsætning.

- I stedet for at vi skulle bruge en time i transport til Skejby, så var jeg derovre på seks minutter. Det var helt fantastisk. Det var jo rigtig godt, for her handlede det jo om at komme i gang med en behandling så hurtigt som overhovedet muligt, siger Leo Odgaard fra Helgenæs.

For patienter som Leo Odgaard er hvert minut afgørende, og derfor er det også vigtigt, at lægehelikopteren bliver brugt rigtigt.

Det er en meget kompleks opgave at vurdere, om der er behov for en lægehelikopter ude på et skadessted, og det kan være vanskeligt at få helt tilstrækkeligt information om, hvor syg den her borger er, siger Karin Alstrup, der er læge i Præhospitalet.

Derfor skal Karin Alstrup nu skal i gang med at analysere tusindvis af data fra helikopterens mange flyvninger for at se om noget kan gøres bedre.

- Vi undersøger blandt andet, hvad fejler de her patienter, hvordan går det med dem, hvor godt overlever de, og så kigger vi også på, om det gør en forskel at blive fløjet frem for at blive kørt til hospitalet, hvis man har en alvorlig sygdom, siger Karin Alstrup.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om undersøgelsen af lægehelikopterne.

Fakta om danske lægehelikoptere

De flyvende lægeambulancer har været en fast del af beredskabet siden 2014.
 
Der er tre helikoptere i Danmark. En i Billund, en i Skive og en i Ringsted.
 
Akutlægehelikopterne bemandes af tre personer: en pilot, en akutlæge og en specialuddannet ambulanceredder.
 
De er på vagt døgnet rundt og akutlægehelikopteren skal være i luften inden fire et halvt minut efter der er indkommet et alarmopkald.
 
I 2016 fløj de tre helikoptere til sammen 10 gange i døgnet.

Den landsdækkende akutlæge helikopter ordning koster 127 millioner kroner om året.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her