Midlertidige lukninger frustrerer: - Vores borgere forstår det ikke
Hverken i Grenaa eller Silkeborg vækker regionens beslutning om at lukke for akutklinikker over julen begejstring.
Fredag i denne uge udsendte Region Midtjylland en pressemeddelelse, hvor de meddelte, at de lukkede ned for akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa henover julen for at frigive medarbejdere til sygehusvæsnet.
Borgmestrene i de to kommuner har siden modtaget henvendelser fra bekymrede borgere, der er i tvivl om, hvad det betyder for dem. Andre frygter, at den midlertidige lukning bliver permanent.
Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune (S), har modtaget adskillige henvendelser fra borgere, der tror, at lægevagten er lukket ned. Det skyldes ifølge ham en dårlig formulering fra regionens side.
Akutklinikkernes personale samarbejder med lægevagten, og den midlertidige lukning betyder derfor også, at lægevagtsfunktionen lukker, skriver regionen i sin pressemeddelelse.
Man kan dog fortsat ringe til lægevagten, og det er også muligt at få lægevagten på hjemmebesøg. Men det er ikke muligt at blive henvist til akutklinikken i Grenaa. Man vil i stedet blive henvist til Randers, 60 kilometer væk.
- Jeg er forbandet over, at den del med lægevagten har fået lov til at køre. Der er ingen ændringer i betjeningen af Lægevagten og 112, siger Jan Petersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.
Han anerkender, at der er brug for at koncentrere kræfterne på sygehusene op til jul, hvor antallet af indlagte med Covid-19 forventes at stige yderligere.
- Jeg vil også gerne have, at der er personale til at hjælpe mine borgere, hvis de bliver indlagt med Covid-19 på Randers Sygehus.
Her er Anders Kuhnaüs svar
Hvorfor er det netop Silkeborg og Grenaa, der skal lukke ned?
Der er fire steder, der lukker ned i regionen. Holstebro holder vi åben, for de har markant højere aktivitet. De fire steder har en markant lavere aktivitet, og det rammer færre borgere. Det er derfor, vi holder Holstebro åben.
Det har ikke noget med dem at gøre. Men der er langt flere, der benytter sig af det det i Holstebro.
Det er den helt rigtige prioritering. Det værste, der kan ske er, at man kommer ind på en akutmodtagelse, hvor der ikke er nok personale. Det er afgørende for folks liv og helbred, siger Anders Kuhnaü, regionsrådsformand i Region Midtjylland (S).
Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune (S), får henvendelser fra borgere, der frygter, at akutklinikken lukker permanent. Kan du garantere, at det ikke sker?
Det vil jeg gerne garantere. Der er ikke nogen akutklinikker, der lukker, mens jeg er regionsrådsformand. De akutklinikker, vi har, de lukker ikke.
Steen Vindum, borgmester i Silkeborg Kommune (V), sætter spørgsmålstegn ved, om du har noget imod Silkeborg, siden de skal rammes igen. Har du det?
Den anklage hører jeg tit under kategorien valgkamp. Det er useriøst i en historisk sundhedskrise. Det er meget beklageligt, at Steen Vindum fører valgkamp i stedet for at have fokus på at have et sundhedsvæsen, der kan håndtere akutte patienter og coronapatienter.
Silkeborg er en af fire akutklinikker, der lukker ned. Den vil selvfølgelig også åbne igen, siger han.
Lokalt frygter Jan Petersens borgere, at den midlertidige lukning bliver dødsstødet til akutklinikken i Grenaa.
- Der bliver regionsrådet nødt til at fortælle klart, at det ikke er den dagsorden, man har, siger Jan Petersen, der først fik beskeden om den midlertidig lukning, da regionen udsendte deres pressemeddelelse fredag.
I Silkeborg vækker beslutningen heller ikke begejstring. Borgmester Steen Vindum (V) savner en forklaring på, hvorfor det er akutklinikkerne i Silkeborg og Grenaa, der skal lukke ned.
- Anders Kuhnaü (regionsrådsformand i Region Midtjylland (S)) skylder at fortælle, hvorfor det lige er Silkeborg. Hvorfor er det ikke Horsens eller Randers? Det er som om, Kuhnaü ikke kan lide Silkeborg, siger borgmesteren.
Dertil pointerer Anders Kuhnaü, regionrådsformand i Region Midtjylland, at det bestemt ikke er tilfældet:
- Det her er en formandsbeslutning, der er besluttet af mig og 2. næstformand for regionsrådet, Carsten Kissmeyer (V), Vindums egen partifælle. Det er utidigt, at Steen Vindum forsøger at gøre det til et personligt angreb, når det er en fælles beslutning, der ikke har været indvendinger imod i Regionsrådet. Man kan ikke gøre det til et spørgsmål om partipolitik eller valgkamp, når vi står i en sundhedskrise som den her, siger Anders Kuhnaü.
Han understreger samtidigt, at der er tale om akutklinikker og ikke akutmodtagelsen - og at det er derfor, at klinikken i Silkeborg må lukke midlertidigt:
- Det tyder på en misforståelse af begreberne fra Steen Vindums side. En akutklinik og en akutmodtagelse er to vidt forskellige ting. Akutmodtagelsen tager sig af alle, der kommer ind med akutte problemer, der vedrører liv og helbred. Akutklinikken tager sig af småskader og bliver benyttet af langt færre. Derfor er det vores vurdering, at der fortsat er tryghed og sikkerhed for borgerne, selvom klinikken i Silkeborg må lukke midlertidigt, siger Anders Kuhnaü.
Steen Vindum anerkender ligesom Jan Petersen behovet for at koncentere kræfter i kampen mod Covid-19. Men han mener ikke, at lukningen af akutklinikkerne er gennemtænkt.
- Vi får at vide, at vi skal blive så meget hjemme som muligt. Vi skal ikke fare alt for meget rundt, men nu kan folk blive tvunget til at køre til Viborg, Herning eller hvor de skal hen for at få behandling, siger Steen Vindum.
FAKTA
Lægevagten er åben
Får man i perioden brug for akut lægehjælp, skal man som normalt ringe til egen læge eller Lægevagten, som visiterer til undersøgelse og behandling.
Åbne akutmodtagelser
Hospitalernes akutmodtagelser holder åbent som normalt i Aarhus, Horsens, Randers, Viborg og Herning. Akutklinikken i Holstebro holder også åbent som normalt.
Steen Vindum har modtaget beskeder fra borgere, der deler hans frustration:
- Det er bare en endnu en serviceforringelse, som rammer borgerne i Silkeborg, siger Steen Vindum.
Hverken Jan Petersen (S) eller Steen Vindum (V) pointerer, at de ikke frygter, at det vil få konsekvenser for deres borgeres helbred.