Ministerier bekræfter: Krav til kirker, teatre og biografer forsvinder
Sundhedsstyrelsen har opdateret anbefalingerne til at forebygge smitte. Det betyder blandt andet, at flere kan komme i kirker og til indendørs kultur- og idrætsarrangementer på samme tid.
Det er ikke længere nødvendigt at tænke over, om man står to eller en meter væk fra andre mennesker offentlige steder.
Sundhedsstyrelsen er onsdag kommet med opdaterede anbefalinger til at forebygge smitte - blandt andet i forhold til afstand.
Nu skal man holde afstand til andre i det offentlige rum, hvor det er muligt. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.
Anbefalingen beskriver dermed ikke længere en fast afstand til, hvor meget plads der skal være mellem personer. Ifølge styrelsen er det muligt at lempe anbefalinger på grund af den høje tilslutning til vaccination i Danmark.
- Vi er nu et sted, hvor vi har god kontrol med smitten i samfundet, fordi der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret. Derfor kan vi tilpasse forebyggelsesanbefalingerne, så man både kan opretholde en normal hverdag, samtidig med at vi holder fast i, at vi skal forebygge smitte, siger Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.
Alle opfordres stadig til at følge de seks generelle anbefalinger.
De seks generelle anbefalinger
- Bliv vaccineret
- Bliv hjemme og bliv testet, hvis du får symptomer
- Hold afstand
- Luft ud og skab gennemtræk
- Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
- Gør rent, særligt overflader som mange rører ved
Arealkrav ophæves
Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om corona-afstand betyder, at arealkravet i de danske kirker ophæves fra lørdag 14. august.
Det oplyser kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.
Hidtil har der været krav om, at der skulle være en meters afstand mellem personer og to meters afstand, når der synges i kirken.
- Det er utroligt dejligt, at sundhedsmyndighederne endelig nu vurderer, at det er muligt at bortfalde afstandskravet, siger Joy Mogensen.
- Når areal- og afstandskravet bortfalder, så kan der være flere mennesker i kirkerne, det samme kommer også til at gælde i kulturinstitutionerne, og det ved jeg, at der er rigtig mange, der har set frem til.
Hvilke restriktioner gælder fortsat for kultur- idræts- og foreningslivet
Med de seneste lempelser er der efter 14. august 2021 kun få tilbageværende restriktioner for kultur-, idræts- og foreningslivet:
Indendørs kultur- og idrætsarrangementer med siddende publikum (over 500 tilskuere)
- Krav om sektioner á maksimalt 1.000 tilskuere
- Krav om coronapas
- Krav om at tilskuere sidder ned på faste pladser
Udendørs kultur- og idrætsarrangementer med siddende publikum (over 500 tilskuere)
- Krav om at tilskuere sidder ned på faste pladser
- Krav om coronapas (kun for over 2.000 tilskuere)
- Krav om registrering af tilskuere
Indendørs kultur- og idrætsarrangementer med stående publikum (over 500 tilskuere)
- Krav om sektioner á maksimalt 500 tilskuere
- Maksimalt 3.000 tilskuere i alt
- Krav om coronapas
Udendørs kultur- og idrætsarrangementer med stående publikum (over 500 tilskuere)
- Krav om sektioner á maksimalt 1.000 tilskuere (hæves til 2.500 fra 15. august)
- Maksimalt 5.000 tilskuere i alt (hæves til 10.000 fra 15. august)
- Krav om coronapas
- Forbud mod overnatning
Træningscentre
- Krav om coronapas (kontrol kan gennemføres gennem daglige stikprøver)
Kilde: Kulturministeriet
Flere deltagere til begravelser
De ændrede anbefalinger betyder også, at der fra 14. august ikke længere vil være mindst en meter eller et tomt sæde mellem hver siddende tilskuer til indendørs kultur- og idrætsarrangementer.
- I bagklogskabens klare lys kunne det have været rart at få lidt flere ord på, hvorfor myndighederne har holdt fast i det her areal- og afstandskrav så længe.
- Men lige nu ved jeg, at der er rigtig mange konfirmander, brudepar og sørgende til bisættelser og begravelser, der får mulighed for at samle dem, som betyder noget i deres liv, og det er jeg utrolig glad for, siger Joy Mogensen.
Der har hen over sommeren været et ønske fra flere politiske partier om, at areal- og afstandskrav i kirkerne skulle ophæves, så flere personer kunne deltage i de kirkelige handlinger.
Der har især været kritik af, at der var begrænsninger på, hvor mange der kunne være til stede i kirken, men at man kunne samle så mange, man vil til efterfølgende fest eller gravøl.
I weekenden sagde Søren Abildgaard, der er fungerende formand for Landsforeningen af Menighedsråd, at man ønskede arealkravet ophævet.
Bliv fortsat testet
Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig, at man bliver hjemme, når man er smittet med ny coronavirus eller har symptomer på sygdom. Det er også fortsat vigtigt at blive testet, hvis man har symptomer.
Man bør desuden være ekstra opmærksom på de gode råd og bruge mundbind, når man bevæger sig ud for at blive testet for COVID-19. Det samme gælder, når man skal til lægen.
- Der er stadig coronavirus i samfundet, så derfor skal vi fortsat være opmærksomme ved sygdom. Men gør vi det, så er der også mulighed for gradvis at nærme os den hverdag, som vi kender fra før COVID-19, og som mange har savnet. Den hverdag skal vi mere tilbage til nu, siger Helene Bilsted Probst.