Nyt forslag: Flere sygetransporter til Østjylland
Hospitalsudvalget i Region Midtjylland mødes i dag. De skal blandt andet diskutere responstider på ambulancer. Formanden for udvalget vil undersøge muligheden for at købe flere sygetransporter.
- I dag kører vi rigtig mange D-kørsler, og vi mener, at man måske kunne kigge lidt på, hvorvidt ambulancerne skal køre dem.
Sådan lød det mandag d. 29. marts fra Martin Nielsen, der er bestyrelsesmedlem i Reddernes Fagforening, til TV2 ØSTJYLLAND.
I dag skal hospitalsudvalget i Region Midtjylland drøfte servicemålene for sygetransporter. Og formanden vil se på muligheden for at ændre på antallet af ambulancer, der skal køre sygetransporter.
- Vi undersøger muligheden for at købe flere sygetransporter, siger Henrik Gottlieb Hansen, der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland.
Forslaget kommer i kølvandet på historien om 9-årige Valentin, der døde af et hjertestop, mens hans forældre ventede på en ambulance.
De forskellige kategorier af ambulancekørsel
C-kørsel er en ikke hastende planlagt kørsel med et behov for behandling eller overvågning.
D-kørsel er tilegnet patienter, der skal ligge ned under transporten, men som ikke kræver sundhedsfaglig behandling eller sundhedsfaglig overvågning undervejs.
A-kørsler er akutte livstruende kørsler
B-kørsler er akutte, men ikke livstruende kørsler
Lange responstider i 42 postnumre
Valentin, der boede med hans forældre i byen Holbæk i Norddjurs kommune, led af svær epilepsi. En dag i september 2019 fik han et af hans mange epileptiske anfald, men da overfaldet var overstået, havde han fået hjertestop.
Hans forældre ringede hurtigt efter en ambulance, og efterfølgende påbegyndte de førstehjælp. Der var dog ikke nogen ledig ambulance på Djursland på tidspunktet for anfaldet, så der blev i stedet sendt en ambulance fra Randers. Ambulancen ankom først til Valentin og hans forældre 20 minutter efter opkaldet. Han blev senere erklæret død på hospitalet.
Region Midtjylland har som servicemål, at 3 ud af 4 livstruende ambulancekørsler skal være fremme inden for 10 minutter. Det overholder Regionen i gennemsnit, men ikke i 42 ud af 76 postnumre i Østjylland.
Der er 69 ambulancer i Region Midtjylland og en tredjedel af dem er afsat til også at køre sygetransport. D-kørsler har ofte en varighed på op til 2 timer inklusive optagning af patient, transport, overlevering på sygehus og rengøring. I dette tidsrum er akut-ambulancen reelt ude af drift til andre kritiske opgaver.
Ambulancer skal bruges som livsforsikring
Det fik Reddernes Fagforening til at foreslå, at man i større grad bruger ambulancerne til A-, B- og C-kørsler, så D-kørslerne bliver varetaget hovedsageligt af sygetransporter.
- Vi vil rigtig gerne have, at der er så mange som muligt, der kan køres i en sygetransport, der bliver kørt i en sygetransport, så vi, der kører ambulancerne, kan sidde som livsforsikring ude i de små samfund rundt omkring i regionen, sagde Martin Nielsen, formand for Reddernes Fagforening d. 29. marts. 2021.
Flere sygetransporter vil give mere effektive ambulancer
Det er blandt andet historien om Valentin, der også nu får formanden for Hospitalsudvalget, Henrik Gottlieb Hansen, til at åbne muligheden for flere sygetransporter til Region Midtjylland.
Region Midtjylland kørte i alt 45.000 D-kørsler i 2020. Ambulancerne stod for en tredjedel af turene. Og det skal diskuteres, om det er for meget, mener formanden.
- Vi ser på muligheden for at købe flere sygetransporter. På den måde kan vi frigive flere ambulancer fra C- og D-kørsler, og skabe en mere effektiv ambulancekørsel, siger Henrik Gottlieb Hansen.
Region Midtjylland har lige nu afsat 26 køretøjer til liggende sygetransport i hverdagene og fire køretøjer i weekender og på helligdage.
Hospitalsudvalget har udvalgsmøde fra kl. 13.30 og frem til i aften.