Kort: Så hurtigt kommer ambulancen hjem til dig
Søg på dit postnummer og se om ambulancen er hurtigt fremme, hvis uheldet er ude.
Målet er enkelt. I tre ud af fire udrykninger til livstruende situationer skal ambulancen være fremme inden for 10 minutter.
Målet blev opfyldt i Region Midtjylland i 2020, hvor det skete i 78,7 procent af tilfældene. Hvis man altså måler på hele regionen.
Straks anderledes ser det ud, når man ser på de enkelte postnumre.
(Obs: Læser du denne artikel i TV2 ØSTJYLLANDs app, virker ovenstående søgning på postnummer ikke. Klik i stedet på dette link.)
Værst ser det ud i Havndal i Randers Kommune.
Her var der 38 udrykninger i 2020, hvor situationen var livstruende. I 2,6 procent af tilfældene var ambulancen fremme på under 10 minutter.
Professor: Vil helst være der, når ulykken sker
Hans Kirkegaard er professor og centerleder for Center for Akutforskning ved Aarhus Universitet.
Rent lægefagligt er han ikke i tvivl om, at hvert minut tæller.
- Det er bedst, hvis jeg står der, når ulykken sker, men det er i sagens natur ikke muligt, siger han.
Læs også:
Han nævner uheld med hjertestop, blodpropper i hjernen og alvorlige trafikuheld, hvor minutterne er helt afgørende.
- Og generelt er det tilfælde, hvor vejrtrækningen og blodcirkulationen er truet, at det er vigtigt at være hurtigt fremme, siger han og fortsætter:
- Jeg vil gerne frem så hurtigt som muligt, men det er en større politisk, logistisk, etisk og økonomisk diskussion, som andre tager sig af, forklarer han.
Kort: Se, hvor ofte ambulancen kom på under 10 minutter i 2020
Kortet viser, hvor mange af ambulancerne der kom inden for 10 minutter, når udrykningen var til potentielt livstruende situationer.
Region Midtjyllands overordnede mål er, at 75 procent af ambulancerne skal nå det inden for, men der er stor forskel fra postnummer til postnummer.
Forening: Lighed i sundhed er vigtigt
I går kunne vi her på TV2 ØSTJYLLAND fortælle om en 9-årig dreng, som døde tilbage i 2019 i Holbæk på Djursland efter et hjertestop.
Ambulancen var 19 minutter om at nå frem, fordi alle ambulancer på Djursland var på andre opgaver. I stedet kom ambulancen fra Randers.
- Det er jo svært at spå om, hvad der ville være sket, hvis de var kommet inden for fem minutter, men at der gik længere tid, er i hvert fald ikke noget som har forbedret situationen med hjertestop, siger drengens far Carsten Pleman.
Hos Landdistrikternes Fællesråd mener de, at lighed i sundhed er afgørende for det gode liv - også på landet.
- Derfor skal vi have et lige og trygt sundhedsvæsen – uagtet hvor i Danmark, man bor, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard og fortsætter:
- Vi arbejder kontinuerligt for at sikre bedre rammer for det nære sundhedsvæsen, det gælder selvfølgelig også arbejdet for kortere responstider, hvor der nogle steder er udfordringer.
Regionsformand: Mere end dobbelt så dyrt
Det er regionsrådet, der laver budgetaftalerne for hele Region Midtjylland.
Dermed er det regionsrådspolitikerne, der bærer ansvaret for, at responstiderne ikke er lige gode alle steder.
Regionsrådsformand Anders Kühnau (S) anerkender, at der er områder i regionen, hvor responstiderne kan forbedres. Men at det ikke er realistisk, at man kan sikre de samme responstider i hele regionen.
- Det er naturligvis vigtigt for os, at vi har en god dækning i hele regionen. Men faktum er, at vi placerer flest beredskaber der, hvor der bor flest mennesker. Det er jo der, flest mennesker bliver syge eller kommer til skade, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND.
Han fortæller, at han har den største medfølelse med familien, og at grunden til, at det ikke kan lade sig gøre at sikre de samme gode responstider alle steder i regionen, skal findes i pengekassen.
- Hvis vi skulle opjustere vores beredskab, så det havde en effekt helt ud i de enkelte postnumre, så skulle vi bruge mere end 60 procent flere penge på området, end vi gør i dag. Desuden ville vi slet ikke kunne rekruttere redere nok til alle de ambulancer - så mange er der slet ikke, siger Anders Kühnau.
Alligevel kan han sagtens forstå kritikken, og han fortæller, at regionen har øje på en række områder, hvor de vil arbejde på at forbedre responstiderne.
- Jeg er ikke afvisende over for, at vi får flere beredskaber. Jeg har i min tid kun været med til at styrke beredskabet, og det tror jeg, vi vil fortsætte med. Men vi vil aldrig kunne få den samme dækning alle steder, og vi kommer aldrig til at kunne leve op til målene helt ned på postnummer-niveau, siger Anders Kühnau.