Folketings-politikere blander sig i debatten: Der skal være lige adgang til beredskabet
Nu blander flere politikere på Christiansborg sig i debatten om responstider for ambulancer. De mener, at velfærden skal være lige god - uanset hvor i landet, man bor.
- Det er et tilbagevendende problem, som vi bliver nødt til at få løst nu.
Sådan lyder det fra Kirsten Normann Andersen, der er østjysk folketingspolitiker og sundhedsordfører i SF.
Hun er én af flere politikere på Christiansborg, som nu blander sig i debatten om responstider for ambulancer, efter vi på TV2 ØSTJYLLAND de seneste dage har kunnet fortælle, at det varierer meget, hvor længe en ambulance er om at ankomme, alt efter hvor man bor i landet.
Vi har blandt andet fortalt om 9-årige Valentin, der mistede livet efter at have ventet på en ambulance i mere end 20 minutter i Holbæk.
- Der skal ske forbedringer, for det er ikke godt nok, hvis det er sådan, at man bosætter sig på landet og så risikerer, at der ikke kommer en ambulance til tiden, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV2 ØSTJYLLAND.
Vil tage fat i sundhedsministeren
I Region Midtjylland er servicemålet, at tre ud af fire livstruende ambulancekørsler skal være fremme inden for 10 minutter.
Det overholder de i gennemsnit, men i mere end halvdelen af de østjyske postnumre tager det længere tid.
- Jeg har set eksempler på, at man gør dem op som et gennemsnit, og det, synes jeg, er forkert, lyder det fra Kirsten Normann Andersen.
Derfor vil hun nu, sammen med sundhedsordfører i DF Liselott Blixt, tage fat i sundhedsminister Magnus Heunicke.
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi prøver at få en fælles drøftelse af, at i så lille et land som Danmark, der må det være muligt, at vi kan sørge for, at der er et beredskab, der dækker hele landet, lyder det fra Kirsten Normann Andersen.
Liselott Blixt er enig.
- Når man kommer til skade i yderområderne, så skal der altså også være en hurtig hjælp. Så det skal man altså sikre, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Regionen: Det kan ikke lade sig gøre
Der er bare et problem.
Ifølge regionsrådsformand, Anders Kühnau (S), kan det ikke lade sig gøre at overholde servicemålet i alle postnumre.
- Hvis der er nogle politikere, som lover, at vi kan få de samme responstider i alle postnumre, så lyver de, for det kan ikke lade sig gøre, sagde han i søndags til TV2 ØSTJYLLAND.
Det vil nemlig kræve 300 millioner kroner, og det er penge, som regionen ikke har.
Ifølge Liselott Blixt (DF) handler det om prioritering.
Hvor skal de finde de penge?
- Jeg sidder ikke med regionens budget, men det er utroligt vigtigt at prioritere. Man kan også sige, at det bliver dyrt i længden, hvis ikke man når ud med akutberedskabet og hjælper folk, når de kommer til skade, siger Liselott Blixt (DF).
Hverken Liselott Blixt eller Kirsten Normann Andersen står dog klar med en pose penge til regionerne her og nu. De vil først have problemet undersøgt til bunds.
Politikerne har et bud på, hvordan problematikken løses
Og ifølge regionsrådsformanden handler det heller ikke kun om penge. Der er også udfordringer i forhold til rekruttering.
- Selv hvis vi havde de der ekstra 300 millioner kroner, så ville vi ikke kunne ansætte nok reddere. Det findes der simpelthen ikke. Og selv hvis vi kunne ansætte alle de reddere, så ville de ikke have nok kørsler til at opretholde deres faglige kompetencer, sagde han søndag.
Det har politikerne dog et bud på, hvordan man løser.
- Det er der, jeg tænker, at man måske skal uddanne folk til at kunne noget mere, og dermed også give dem nogle flere forskellige jobfunktioner. Det kan være det, der skal til for at kunne tiltrække nogle flere til en rigtig god uddannelse, siger Kirsten Normann Andersen.
Der skal være lige adgang til beredskabet i hele landet
Ifølge Camilla Fabricius, der sidder i sundhedsudvalget for Socialdemokratiet, vil responstider være et af de emner, der vil blive diskuteret, når der inden længe skal laves en sundhedsaftale.
- Jeg er i gang med at lappe hullerne, men vi er overhovedet ikke i mål, og det viser Valenstins historie også. At der er steder, hvor der er for langt til den offentlige velfærd, og det skal vi selvfølgelig have gjort op med, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Så længe har Kirsten Normann Andersen dog ikke tænkt sig at vente.
Derfor stiller hun allerede på tirsdag sine spørgsmål til sundhedsministeren.
- Vi vil gerne have mennesker til at bo i hele landet, og så er vi også nødt til at sørge for, at der er lige god adgang til beredskabet i hele landet, siger hun.