Over 25 testet positiv for coronavirus på AUH - og tallet vil stige
Aarhus Universitetshospital har testet flere end 25 nye positive for coronavirus.
Der bliver i disse dage coronatestet løs på Aarhus Universitetshospital.
Mandag kort før klokken 18 er flere end 25 personer testet positive for virussen, og det tal vil stige løbende.
Det oplyser ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Tidligere mandag lød meldingen, at i alt 16 midtjyder var smittede, men det tal er altså allerede forældet.
Høj risiko for spredning
Antallet af smittede med coronavirus i Danmark er mandag eftermiddag steget til 90, oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.
Det er en stigning på 31 personer, siden de seneste tal blev opgjort mandag omkring klokken 13.
Seks af de 90 personer er indlagt på sygehus, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.
Ifølge direktør fra Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, er risikovurderingen for smittespredning i Danmark er 'høj'.
Og vi vil derfor komme til at se den første reelle smittespredning af coronavirussen SARS-COV-2 i Danmark inden for de kommende uger og dage, siger Brostrøm på et pressemøde mandag eftermiddag.
To af de smittede danskere er ansat i Silkeborg Kommune, hvor tre medarbejdere ligeledes er i karantæne.
Er du bekymret?
De danske myndigheder har samlet al viden om coronavirus på hjemmesiden https://politi.dk/corona.
Overlæge: Ingen grund til panik
Aarhus Universitetshospital indviede lørdag en ny drive-in-test for at gøre det muligt at teste endnu flere for coronavirussen, COVID-19, der har ramt både Danmark og store dele af verden.
- Der er i øjeblikket ikke noget, der tyder på, at der er smittespredning i Østjylland. Alle dem, vi har fundet, er smittet i udlandet, eller også har de været i kontakt med en, der er smittet i udlandet, siger ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard til TV2 ØSTJYLLAND.
Han mener dog, at det er forventeligt, at hospitalet finder flere med corona-smitten i de kommende dage.
- Vi skal tage det seriøst, og vi skal forberede os på, at der kommer syge patienter, men der er ingen grund til panik. Langt de fleste vil have en fuldstændig harmløs infektion, som går over af sig selv igen, siger Lars Østergaard.
Den bedste måde, vi kan inddæmme infektionen på, er, hvis vi alle tager et kollektivt ansvar, lyder det fra den ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.
- Hvis hver enkelt borger tager det ansvar at beskytte sig selv og andre i henhold til de gældende regler, og hvis vi fra sundhedsvæsenet gør et godt stykke arbejde, kan vi sprede epidemien meget langt ud, så det ikke kommer til at opleves som en epidemi, siger Lars Østergaard mandag og fortsætter:
- Alle epidemier slutter igen, men det er rigtig træls, hvis alle er syge på én gang.
Midtjyder skal henvises af egen læge, hvis de ønsker at blive testet. Det er dog vigtigt at ringe til lægen i stedet for at møde op i venteværelset, da man risikerer at smitte andre.
For de fleste mennesker føles corona-virussen som en almindelig influenza, men for ældre og svækkede mennesker kan virussen være alvorlig, skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.
Hvis du har mistanke om, at du er smittet
- Coronavirus/covid-19 kan vise sig med feber, hoste eller vejrtrækningsbesvær.
- Symptomerne ses op til 14 dage, efter man er udsat for smitte.
- Hvis du inden for de seneste 14 dage har været i et land med coronavirus/covid-19 smittespredning, eller hvis du har været i tæt kontakt med en person med coronavirus/covid-19, så ring til lægen, hvis du er syg.
- Det er vigtigt, at du ringer først og ikke møder op i venteværelset, da du kan smitte andre.
- Udenfor åbningstid skal du ringe til lægevagt eller akuttelefon i din region (Find nummer).
Kilde: politi.dk/corona
Samtidig kan et smitteudbrud blandt mange mennesker lægge et stort pres på hospitalerne, og derfor ser myndighederne gerne, at så få som muligt bliver smittet på samme tid.
Ifølge overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital er sandsynligheden for at blive smittet 1 procent for dem, der har været i kontakt til nogle, der er smittet.
Hvis man bor sammen med folk, der er smittet, er risikoen cirka 10 %. Det vil sige, at ni ud af ti, der bor sammen med en smittet, faktisk ikke bliver syg.
Personer, der har været i kontakt med en syg og derfor skal i karantæne, vil blive kontaktet af myndighederne.
Arrangementer aflyses
Statsministeren valgte fredag at opfordre arrangører til at aflyse eller udskyde alle arrangementer med over 1000 deltagere for at forebygge smitte med coronavirus.
TV2 ØSTJYLLAND har samlet et overblik over aflyste østjyske arrangementer i artiklen her.
Anbefalingen gælder i første omgang resten af marts.
Børns Vilkårs råd til forældre
Lyt til dine børns bekymring
Børn kan godt opleve, at deres forældre siger: ”Det skal du ikke tænke på”. Men når børn nu tænker på det, har de brug for at få talt om det. Giv dig tid til at lytte til deres bekymringer og hjælp dem med at sortere i de informationer, de har fået fra medier og andre steder. Tag barnets følelser alvorligt og svar så ærligt og konkret som muligt.
Tal med dine børn om fakta
Fortæl dit barn de konkrete fakta om coronavirussen. For eksempel at sundhedsmyndighederne generelt mener, at der er god grund til at tage det roligt. Det er primært ældre og svækkede borgere, som risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus. Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at man skal have været i tæt "ansigt-til-ansigt"-kontakt med en coronasmittet for selv at få virussen. Det vil sige inden for to meter fra hinanden i mere end 15 minutter.
Se nyheder med dit barn
Generelt er det en god idé, børn ikke ser nyheder uden en voksen. Det giver børnene mulighed for at stille spørgsmål og få talt om deres bekymringer. Det værste er at gå rundt med fantasier.