Regeringen siger ok til lang transporttid

Regeringen lancerede torsdag en ny fordelingspolitik for landets gymnasieelever. Den minder ifølge næstformand i Region Midtjylland om regionens nuværende fordelingspolitik.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
15-årige Clara Abildgaard Holm fik ikke opfyldt nogle af sine fem prioriteter, da hun skulle ansøge om en gymnasieplads.

Regeringen og et flertal på Christiansborg præsenterede i dag en aftale om en ny fordelingspolitik af gymnasieeleverne, som grundlæggende ændrer på, hvordan eleverne bliver fordelt på landets gymnasier.

- Jeg kan jo næsten se i aftalen, at regeringen har set på de erfaringer, som vi (Region Midtjylland red.) har haft.

Sådan lyder det fra Hanne Roed, der er næstformand i Region Midtjylland og en del af fordelingsudvalget.

TV2 ØSTJYLLAND kunne onsdag fortælle om Clara Abildgaard Holm fra Lystrup, der ikke fik opfyldt nogle af sine fem prioriteter, da hun skulle ansøge om en gymnasieplads.

I stedet er hun blevet tilbudt en plads på Viby Gymnasium, hvor hun kan se frem til at bruge omkring 75 minutter i bus hver vej.

- Det er virkelig træls. Jeg tror ikke, min hverdag vil kunne hænge sammen, hvis jeg skal bruge tre timer i bus hver dag, sagde Clara Abildgaard Holm.

Hanne Roed mener, at Regeringen læner sig op af Region Midtjyllands nuværende fordelingspolitik.

I går udtalte Hanne Roed, at hun var glad for, at Folketinget diskuterer et andet system i fremtiden.

- Modellen er ikke særlig god, og vi er meget glade for, at Folketinget diskuterer et andet system, der gør, at vi kan få tildelt pladserne – for det der er nu, er ikke rart at se på, sagde hun onsdag til TV2 ØSTJYLLAND.

FAKTA OM DEN NUVÆRENDE POLITIK

Den nuværende fordelingspolitik i Aarhus og Skanderborg blev fastsat i regionsrådet i marts. I den er der fastsat et kapacitetsloft på gymnasier i Aarhus og Skanderborg. I modellen tilbydes elever fra bestemte boligområder plads på udvalgte gymnasier først. Herefter fordeles de øvrige ansøgere efter de gældende regler om blandt andet afstand og prioritering.

Regeringens udspil

På et pressemøde torsdag har børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil lanceret en ny fordelingspolitik for landets gymnasieelever.

Regeringen har i sin aftale haft fokus på at blande sociale baggrunde på gymnasierne.

Dens udspil lægger op til, at landet skal deles op i zoner. Der kommer således til at gælde forskellige regler, alt afhængig af om gymnasierne ligger i de store byer eller i de mere tyndtbefolkede dele af landet.

Jeg synes bestemt, at regeringen bakker om den politik, som Region Midtjylland har ført siden marts.
Hanne Roed, næstformand i Region Midtjylland og medlem af fordelingsudvalget

De største gymnasier i byerne skal have strammede regler for, hvor mange elever de kan optage.

Derudover skal en minimumskapacitet sikre, at der er nok elever til, at de små gymnasier kan have et bestemt antal klasser som minimum.

I de store byer bliver pladserne på gymnasierne fordelt efter følgende principper:

  1. Elevernes egne frie valg

  2. Elevernes socioøkonomiske baggrund (forældreindkomst)

Tidligere er gymnasiepladserne blevet fordelt på bopæl og transportafstand til gymnasiet.

Nu skal forældrenes indkomst være afgørende for, hvordan et gymnasium bliver sammensat. Gymnasierne skal have en bestemt fordeling af høje, middel, og lave indkomster hos forældrene til eleverne.

Uden for de store byer bliver fordelingen stort set det samme som tidligere.

Her bliver pladserne på gymnasierne fordelt efter følgende principper:

  1. Elevernes frie valg

  2. Transporttid


Derudover bliver ventelister til gymnasierne afskaffet til nytår.

Det er regionale fordelingsudvalg, der kommer til at fastsætte pladsfordelingen. Tidligere har det været op til de enkelte gymnasier.

- Jeg venter lige og ser

Hanne Roed er glad for, at regeringen har lyttet til Region Midtjyllands erfaringer med, at ventelister giver problemer, og at der er behov for kapacitetsstyring på gymnasierne. Derudover er hun positiv over for, at det ser ud, som om regionerne stadigvæk har en rolle i fordelingspolitikken.

- Jeg synes bestemt, at regeringen bakker om den politik, som Region Midtjylland har ført siden marts, siger Hanne Roed, næstformand i Region Midtjylland og en del af fordelingsudvalget til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun er dog afventende i sin dom af den nye aftale.

- Umiddelbart ser det fornuftigt ud, og der er et håb om, at det bliver bedre, men jeg venter lige og ser. Når vi kommer ned i detaljen, er jeg er ikke sikker på, at man har fundet den gyldne løsning endnu, siger Hanne Roed.

Jens Joel, der er undervisningsordfører for socialdemokratiet, er glad for regeringens aftale med de øvrige partier.

- Det er en ekstrem vigtig aftale, fordi vi har set, at polariseringen af gymnasier har taget fart. Nogle gymnasier er blevet rigtig pressede lige nu, siger Jens Joel til TV2 ØSTJYLLAND.

Jens Joel (S) mener, at Region Midtjylland fortjener ros for deres fordelingspolitik. Foto: Sophia Juliane Lydolph - Scanpix

Han fortæller, at der er blevet skævet til Region Midtjyllands fordelingspolitik, da Regeringens udspil skulle forhandles.

- Ja, vi har kigget på deres erfaringer. Nogle problemer har Region Midtjylland kunnet løse, men nogle gymnasier har stadigvæk tabt. Vores fordelingspolitik kommer til at have en bedre effekt. Det kommer til at betyde, at der er en større social blanding og en mindre etnisk polarisering på gymnasierne.

- Region Midtjylland fortjener ros for deres fordelingspolitik. Nu giver vi dem så endnu bedre redskaber til at udføre deres hensigt, siger Jens Joel.

Aftalen træder i kraft for gymnasieeleverne i skoleåret 2023/24.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her