Ventetiden stiger dag for dag og er nu på 92 uger
Patienter og pårørende må blot se til, mens ventetiden på udredning for demens når nye højder. Alzheimerforeningen kræver politisk handling nu.
Hvis du eller din ægtefælle bliver henvist til udredning for demens, vil der nu gå 92 uger, før forløbet kan begynde på Aarhus Universitetshospital.
Det viser de nyeste tal fra Sundhedsdatastyrelsen.
- Det er ikke godt nok, som situationen er i dag, så vi skal have set på, hvad det er, der ikke fungerer, siger formanden for hospitalsudvalget i Region Midtjylland, Purnima Erichsen (K).
Det skulle stoppe ved 88 uger
I sidste måned fortalte vi på TV2 ØSTJYLLAND, at ventetiden var 88 uger på Neurologisk Klinik i Aarhus.
- Jeg kan love, at de (ventetiderne red.) ikke bliver længere. Der arbejdes på at finde nogle gode løsninger, sagde selvsamme Purnima Erichsen dengang.
Siden er ventetiden steget fire uger på bare fire uger.
- Det skulle forstås som en intention, siger Purnima Erichsen i dag om hendes udtalelse først i april.
- Det er stadig min forhåbning, for ventelisten skal være kortere for patienternes skyld, tilføjer hun.
Alzheimerforeningen: - Helt uhørt
Alzheimerforeningen har længe forsøgt at få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at tage affære i forhold til de stigende ventetider på demensområdet. Endnu uden held.
- Vi kan ikke acceptere, at ventetiden vokser og vokser, siger foreningens direktør Nis Peter Nissen og fortsætter:
- Det er helt uhørt. Sundhedsministeren bliver nødt til at indkalde regionen, så de kan forklare, hvordan de præcist løser det her problem. Vi skal have løst det nu, siger han.
Ifølge udredningsretten har patienter ret til at påbegynde udredningen for demens inden for 30 dage. Den linje er for længst krydset i alle regioner, men værst ser det ud i Region Midtjylland.
Lige nu er der aktuelt tre steder i regionen, hvor ventetiden på demensudredning er ét år eller derover. Det er på Universitetshospitalet i Aarhus, og på hospitalerne i Viborg og Gødstrup.
- Der skal findes løsninger for dem, som nu og her venter på at blive udredt. Vi risikerer jo, at sygdommen går ned ad bakke, og at det hele bare bliver værre. De har brug for hjælp, også mens de venter på at blive udredt, siger Nis Peter Nissen.
Sidst TV2 ØSTJYLLAND dækkede de lange ventetider, stillede Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann sundhedsministeren spørgsmål om emnet. Hun kan forvente svar i slutningen af maj.
Den socialdemokratiske sundhedsminister Magnus Heunicke skriver i en mail til TV2 ØSTJYLLAND:
- Sundhedsvæsenet skal stå klar med rettidig hjælp, og det er ikke godt nok, at der på nuværende tidspunkt er flere regioner, hvor der er mere end 30 dages ventetid til demensudredning på grund af pres på kapaciteten, står der i mailen.
Han skriver også, at det skal afdækkes, hvordan udfordringerne med lange ventetider kan løses.
Muligt emne i budgetforhandlingerne
Fra Venstres gruppeformand i regionsrådet lyder det nu, at ventetiderne på demensområdet skal på den politiske dagsorden.
- Det er helt uacceptabelt med så lang en ventetid. Især når man ved, at jo før du bliver diagnosticeret med demens, jo bedre forløb kan du få. Også for de pårørende, siger Anders G. Christensen.
Konkret står demensudredningen med et efterslæb fra sidste år. Her opsagde Danske Regioner samarbejdet med den private klinik Demensudredning Danmark.
Der var uenigheder om, hvorvidt de leverede den rette kvalitet, og med opsigelsen af samarbejdet blev flere hundrede patienter sendt tilbage til udredning i det offentlige.
- Vi skal se på, om området er organiseret rigtigt, og om der er de ressourcer, der skal til. Vi skal finde ud af at få nedbragt ventetiden. Det kan også blive et spørgsmål til budgetforhandlingerne, siger Anders G. Christensen.
Ingen tidshorisont endnu
Hospitalsudvalgsformanden vil ikke udstede garantier for, hvornår patienterne kan forvente, at ventetiden falder igen.
- Jeg er blevet lovet, at afdelingerne arbejder på at nedbringe ventetiden på hospitalerne, men du får mig ikke til at give en konkret dato, siger Purnima Erichsen (K.).
Hun fortæller, at den lange ventetid blandt andet skyldes mangel på neurologer, og det tager tid at ændre.
- Neurologer kan desværre ikke trylles frem. Det er en speciallægeuddannelse, og det tager lang tid, siger Purnima Erichsen og forklarer, at en omprioritering blandt neurologerne vil have konsekvenser på andre områder.
- Generelt er der en udfordring med kapaciteten, og det kan så ramme andre patientgrupper. Der vil være noget andet, vi så er nødt til at vælge fra, siger hun.
Purnima Erichsen har tidligere nævnt, at patienter kan henvises til Region Syddanmark, hvor ventetiden er kortere. En mulighed hun opfordrer patienterne til at gøre brug af.
- Den mulighed er der. Det skal selvfølgelig kommunikeres klart ud, og det er vores ansvar i sundhedssystemet, at borgerne ved det, siger hun.
Ventetiderne
Ventetiderne på udredning varierer meget mellem de 10 afdelinger, som udreder for demens i Region Mitjylland. Eksempelvis bliver meget få henvist til en udredning for demens på de psykiatriske afdelinger. Her er ventetiden kort. Hukommelsesklinikkerne og neurologiske afdelinger står for langt de fleste udredninger. Ventetiderne kan ses her:
- Neurologisk Klink, AUH: Ventetiden er aktuelt 92 uger (88 uger i begyndelsen af april)
- Neurologisk Klinik, Viborg: Ventetiden er aktuelt 82 uger (82 uger i begyndelsen af april)
- Hukommelsesklinikken, Regionshospitalet Gødstrup: Ventetiden er aktuel 52 uger (55 uger i begyndelsen af april)
- Psykiatrisk Klinik 1 – Gødstrup, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 9 uger (4 uger i begyndelsen af april)
- Klinik for Ældresygdomme, Regionshospitalet Gødstrup: Ventetiden er aktuelt 4 uger (5 uger i begyndelsen af april)
- Afdeling for Psykoser - AUH, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 3 uger (4 uger i begyndelsen af april)
- Regionspsykiatrien Vest, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 3 uger (3 uger i begyndelsen af april)
- Regionspsykiatrien Midt, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 2 uger (3 uger i begyndelsen af april)
- Regionspsykiatrien Horsens, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 2 uger (3 uger i begyndelsen af april)
- Regionspsykiatrien Randers, Psykiatrien Region Midtjylland: Ventetiden er aktuelt 1 uger (3 uger i begyndelsen af april)