Overgreb på børn kan forebygges – men intet er sket på to år
I 2018 blev der sat penge af til at forbedre behandlingen af folk med pædofile tanker. Men millionerne samler støv i Sundheds- og Ældreministeriet, der ikke har sat konkrete initiativer i gang.
Hvis man i fremtiden skal undgå seksuelle overgreb mod børn, som det skete for nogle af børnene i Beder, så skal der gøres en langt større indsats for at sikre, at folk med pædofile tanker kommer i behandling.
Det erkendte politikerne allerede i 2018. Dengang lykkedes det for Dansk Folkeparti og den daværende VLAK-regering at få afsat fem millioner kroner til anonym adgang til behandling for pædofili.
I februar 2019 fik Sundhedsstyrelsen udarbejdet en ny rapport med konkrete bud på løsninger – men siden da er intet sket på området.
- Det er simpelthen noget smøleri. Det er to år siden, vi havde debatten og satte pengene af. Det er dybt forkasteligt, at der ikke er sket noget, siger sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vi skal gøre noget for at forhindre, at nogle begår overgreb på børn. Så længe man ikke gør noget, vil der være nogle, der lider, og der vil måske blive begået overgreb, som kunne være forhindret. Jeg synes, det er for dårligt, siger hun.
Det er, ifølge en af de fremmeste eksperter på området, Susanne Bengtson, afgørende med en aktiv indsats for at få personer med seksuelle tanker om børn i behandling. Hun har tidligere behandlet seksuelle krænkere og er i dag tilknyttet som seniorforsker på sexologisk klinik på Psykiatrisk Center København.
- For de fleste personer med seksuel interesse i børn er det ekstremt grænseoverskridende at skulle fortælle andre mennesker, at man har den her interesse i børn, siger Susanne Bengtson til TV2 ØSTJYLLAND.
Derfor er det ifølge Susanne Bengtson afgørende, at man gør det lettere for pædofile at søge hjælp anonymt. Som det er i dag, skal man nemlig forbi egen læge for at få en henvisning.
- Alt taler for, at vi skal bryde med kravet om henvisning fra egen læge, fordi hvis det kan få flere mennesker i behandling, så ved vi, at det kan hjælpe til med at forhindre seksuelle overgreb på børn. Så jeg synes kun, der er gode argumenter for at ændre på den praksis, man har i dag i Danmark, siger Susanne Bengtson.
Inspiration fra Sverige
Indtil nu er det kun blevet til en COWI-rapport, som afdækker, hvilke initiativer man kan sætte i gang. Den udkom i februar 2019.
I rapporten anbefales det blandt andet, at man udvider den danske hjælpelinje BrydCirklen.dk, som pædofile kan kontakte for at få hjælp til at håndtere deres tanker.
FAKTA: Sådan fungerer Bryd Cirklen
- Bryd Cirklen er den danske telefonrådgivning specielt for voksne med seksuelle tanker om børn.
- Bryd Cirklen betjenes af specialuddannede psykologer og læger fra Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, men det er et landsdækkende, anonymt rådgivningstilbud.
- Hvert år får Bryd Cirklen mellem 60 og 80 henvendelser, og ud af disse vurderes 20-30 % at komme i behandling.
- Bryd Cirklen tilbyder ikke selv decideret behandling. Det kræver en henvisning fra den praktiserende læge, for at patienten kan indgå i behandling på et behandlingssted.
- På alle behandlingssteder samt i Bryd cirklen vurderer de, at det ville være fordelagtigt, hvis henvisning til behandling ikke skulle foregå gennem praktiserende læge, men eksempelvis gennem Bryd Cirklen eller ved direkte henvendelse.
- På hjemmesiden Brydcirklen.dk kan besøgende indhente viden om mennesker, der har seksuelle tanker om børn.
Kilde: ”Undersøgelse af muligheder for at styrke indsatsen til mennesker med pædofile tanker.” Udarbejdet af COWI for Sundhedsstyrelsen og offentliggjort februar 2019.
Rapporten anbefaler, at man afskaffer den hidtidige henvisningspraksis gennem egen læge, samt at man indfører skærmede journaler på området. Begge initiativer vil sikre, at borgerne i højere grad kan være anonyme, når de søger behandling.
Den model har de i snart ti år haft i Sverige. På den seksualmedicinske afdeling af Karolinska Universitetssygehus, ANOVA, har de hjælpelinjen PrevenTell. Her kan man ringe ind og tale med professionelt personale, der også kan henvise direkte til behandling.
- Hjælpelinjen sigter imod at dem, som er i risikozonen for at begå en uønsket seksuel handling skal kunne få hjælp, inden de fører det ud i livet, siger Katarina Görts Öberg, som er leder af ANOVA.
FAKTA: Sådan fungerer PrevenTell
- PrevenTell er en national, svensk hjælpelinje til mennesker, der føler, at de har mistet kontrollen i forhold til deres seksuelle adfærd.
- PrevenTell er forankret i ANOVA – tidligere Center for Andrologi og Seksuel Medicin, Karolinska Universitetshospital, og i PrevenTells rådgivende funktion opsporer de patienter til ANOVA.
- Indsatsen henvender sig generelt til mennesker med seksuelle problemstillinger, hvor seksuelle tanker om børn kun er en af dem.
- Målgruppen har det tilfælles, at de er bekymret for deres tanker og mulige handlinger og kan være bange for at komme til at skade andre.
- Der er ca. 100 personer med pædofile tanker, som ringer årligt. Næsten alle kommer i behandling efterfølgende enten i ANOVA eller lokalt.
Kilde: ”Undersøgelse af muligheder for at styrke indsatsen til mennesker med pædofile tanker.” Udarbejdet af COWI for Sundhedsstyrelsen og offentliggjort februar 2019.
Det ser ud til at virke. I Sverige ringer omtrent 100 personer hvert år for at få hjælp til at håndtere deres pædofile tanker – og langt størstedelen af dem får ifølge lederen behandling. I Danmark er det kun omkring en tredjedel af dem, der ringer til BrydCirklen.dk, der efterfølgende kommer i kontakt med sundhedsvæsnet.
- Fordelen er, at PrevenTell har en lav tærskel, så man kan ringe, hvis man føler sig utryg ved sig selv og sine tanker. Og så kan man komme i kontakt med behandlingspersonale og få en aftale, siger Katarina Görts Öberg til TV2 ØSTJYLLAND.
- Vores journaler er beskyttede, og vi er en beskyttet enhed. Så hvis man går på sygehuset med influenza eller en anden sygdom, så kan personalet ikke se, at man er patient hos ANOVA med et seksualmedicinsk problem. Det anser vi som en vigtig forudsætning, for at så mange som muligt kan søge hjælp hos os, siger Katarina Görts Öberg.
Minister afviser interview
Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet kostede COWI-rapporten 700.000 kroner. Dermed er der stadig 4,3 millioner kroner tilbage i puljen til anonym behandling af pædofile.
Ministeriet oplyser i en mail, at de ”… sammen med de relevante parter er ved at se på forslag til udmøntning af de resterende 4,3 mio.kr. Inden udmøntningen vil forslagene blive forelagt de sundhedspolitiske ordførere.”
TV2 ØSTJYLLAND har taget kontakt til sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S), for at høre, hvorfor der ingen initiativer er sat i gang, selvom pengene er afsat. Han har afvist at stille op til interview i dag. Det samme har Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Langhoff.
FAKTA: Sådan lyder anbefalingerne
Sundhedsstyrelsens rapport giver både anbefalinger i forhold til oplysningsindsatser, bedre betingelser og adgang til tilbud samt øget viden og vidensdeling. Herunder er nogle af anbefalingerne:
- Udvidelse af informationsniveauet på BrydCirklen.dk.
- Integration af temaet i seksualundervisningen, hvor der tales bredt om seksualitet. Kan bl.a. medvirke til at give unge rådgivning ift. hvor man kan opsøge hjælp.
- En offentlig kampagne om afstigmatisering, som skal være med til at menneskeliggøre mennesker med pædofile tanker.
- Afskaffelse af den nuværende henvisningspraksis, hvor man skal henvises af egen læge.
- Indførsel af skærmede journaler på området.
- Etablering af et fælles videnscenter på området.