Slut med plastikbæreposer på Samsø: Ekspert er skeptisk
Samsø vil udfase brugen af plastikbæreposer på øen til fordel for nye økologiske bomuldsposer
Det skal være slut med plastikbæreposer på Samsø. Det skal et nyt projekt fra øens kommune sørge for. Hvis alt går efter planen skal plastikbæreposerne helt udfases i butikkerne i februar. I stedet skal byens borgere til at vænne sig til at handle ind i en økologisk bomuldspose i stedet.
- Alt affald der produceres på øen skal sejles væk fra øen igen. Så for at begrænse affaldsmængden på øen og skabe en begyndende bevidsthed om, at overforbruget af plastik skal ned, vil vi nu forsøge at få plastikbæreposerne væk fra Samsø, siger Gunnar Mikkelsen, der er projektleder hos Samsø Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.
Gunnar Mikkelsen forestiller sig, at det kommer til at foregå sådan, at de økologiske bomuldsposer kommer til at ligge i butikkerne, og så kan man tage en, når man er nede for at handle. Har man glemt den hjemme flere gange, kan man samle de poser man har og aflevere dem nede i butikken.
Ekspert er skeptisk
Men en udfasning af plastikposer er ikke nødvendigvis vejen frem, mener lektor og akademiingeniør ved Aalborg Universitet Birgit Kjærside Storm, der har forsket og undervist i plastfremstilling i 20 år.
- Forudsætningen for at gøre poser mere miljørigtige – uanset hvilket materiale de er lavet i, er at de bliver genbrugt. Bomuldsposer skal bruges rigtig mange gange før, at gevinsten kan indhentes i forhold til produktionen af dem. Jeg har svært ved at se, hvordan de skal håndhæve, at der ikke kommer plastikbæreposer på øen, og at bomuldsposerne bliver brugt så mange gange, at det kan betale sig i forhold til miljøregnskabet, siger Birgit Kjærside Storm til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også:
Hun mener, at der bør ligge en grundig analyse bag, når der skal findes et alternativ til plastposerne. Netop sådan en analyse satte miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i gang i oktober i år.
Det er DTU, der med en såkaldt livscyklusvurdering skal sammenligne miljøbelastningen ved at bruge bæreposer af plast, stof, papir eller bioplast.
Et vigtigt første skridt
Projektleder hos Samsø Kommune Gunnar Mikkelsen erkender, at der ligger et stort arbejde i at udfase brugen af plastikbæreposer på øen fuldstændigt.
- Vi tror bestemt ikke, at vi med et hug, kan blive fri for plastikbæreposer. Men kan vi gøre et lille indhug, er det også godt. Nu tager vi det første skridt mod at vise, at Samsø er en grøn ø på mange måder.
Projektlederen har planer om, at få folk til at genbruge bomuldsposerne gennem kampagner og oplysning. – både blandt samsingerne på øen, men også allerede på færgen mod Samsø, så også turister er med på den.
Udfasningen af plastikbæreposerne er første skridt. På sigt håber Gunnar Mikkelsen på at øen kan finde andre alternativer til plastikposerne.
- I første omgang har vi valgt en økologisk bomuldspose. Men vi kunne godt tænke os en dag, at udnytte en anden af Samsøs store affaldskilder – nemlig stivelsen fra de mange kartofler, der produceres her på øen, siger Gunnar Mikkelsen.
Samsø er ikke den første, der har gjort et forsøg på at udfase de udskældte poser. På Møn har man forsøgt at erstatte plastikposer med biologisk nedbrydelige poser fremstillet af majsstivelse.
Projektet med udfasningen af plastikposerne er en del af den grønne omstilling, som Samsø skal gennemgå med 50.000 kroner i støtte fra NRGi’s værdipulje.