Eneste tandlæge sagde op: Kommune brød regler og sendte regning til familier
Kommunen har mod reglerne bedt om betaling, når børn skulle til tandlægen, fordi der ikke er en kommunal tandpleje, vurderer en ekspert.
Hvis Jette Rigtrup ville have sine børn til tandeftersyn, så har hun selv skullet punge ud.
Hun bor på Samsø, hvor der lige nu ikke er noget tilbud om kommunal tandpleje, som kan lave tandeftersyn på hendes sønner, Jens på syv år og Emil på fem.
Sådan har situationen været for børnene på øen siden april, hvor den eneste tandlæge i den kommunale tandpleje på Samsø sagde op.
Efter kommunen ikke længere selv har et tilbud om kommunal tandpleje for børn og unge under 22 år, er der blevet lavet en midlertidig løsning, som fremgår af deres hjemmeside.
Her fremgår det, at børn og unge under 22 år ved ikke-akut behov for tandlægehjælp, indtil nu har skulle betale 35 procent af udgifterne selv.
- Kan det passe, at de gerne må bede os betale 35 procent for en ydelse, der er gratis i resten af landet? Det bliver jo en bøde for at bo på en ø, spørger Jette Rigtrup.
Det, mener Jette Rigtrup ikke, kan være rigtigt, og hun stiller sig derfor spørgende overfor, at kommunen kræver at forældre selv betaler for noget af behandlingen, hvis de vælger at tage til fastlandet, når der ikke er et tilbud om en kommunal tandpleje i Samsø Kommune, som de kan vælge i stedet.
- Vi er tvunget til selv at skulle betale 35 procent. De henviser til fritvalgsreglerne, men det er jo ikke mig, der har valgt, at jeg skal til en anden tandlæge, det er kommunen, siger Jette Rigtrup.
I strid med sundhedsloven
Den praksis vurderer lektor i Sundhedsret ved Aalborg Universitet Kent Kristensen er imod sundhedsloven
- Når Samsø Kommune skriver på deres hjemmeside, at de opkræver en egenbetaling på 35 procent, så benytter de fritvalgsreglerne. Og det er i strid med sundhedslovens regler, fordi fritvalgsreglerne gælder kun i den situation, hvor det er forudsat, at borgerne har mulighed for at tilvælge et vederlagsfrit tandplejetilbud i Samsø Kommune.
Det har borgerne i Samsø Kommune ikke haft mulighed for. Derfor mener han også, at hvis der er borgere, som har selv har betalt for tandpleje, så skal de have pengene igen.
- Samsø Kommune har vejledt borgerne forkert. De har vejledt dem om, at der er nogle fritvalgsregler, som giver mulighed for at opkræve egenbetaling, og kommunen er udelukket fra at opkræve egenbetaling. Så de borgere vil have et krav på tilbagebetaling, siger Kent Kristensen.
Sundhedsministeriets svar
TV2 Østjylland har spurgt Sundhedsministeriet, om Samsø Kommune gerne må kræve egenbetaling, når der ikke er en kommunal tandpleje i kommunen. Du kan læse Sundhedsministeriets svar her:
Ministeriet kan helt generelt oplyse, at kommunerne skal have et vederlagsfrit tilbud om kommunal tandpleje til børn og unge. Hvis det ikke er muligt at komme til tandlæge i bopælskommunen, skal det pågældende barn eller den unge borger kunne tilbydes tandlægekonsultation i anden kommune uden egenbetaling for borger. Kun i fald borgere i målgruppen vælger et andet tilbud end det, som kommunen stiller til rådighed, kan der opkræves delvis egenbetaling.
Anerkender fejl
Samsø Kommune anerkender, at de i perioden, hvor der ikke har været et kommunalt tandplejetilbud, har bedt børnefamilier betale 35 procent i egenbetaling for ikke-akutte tandlægebesøg.
Men sådan vil det ikke være fremadrettet.
- Da vi nu er blevet opmærksomme på, at vi ikke har haft korrekt praksis i forbindelse med den midlertidige situation, hvor vi ikke har haft en tandlæge, ændrer vi øjeblikkeligt denne ved at fjerne kravet til 35 procent egenbetaling til behandlingsudgifterne, siger forvaltningschef for Social-, Sundhed- og Beskæftigelse, Dorthe Lykke Jensen.
Forvaltningschefen oplyser, at der er tre tilfælde, hvor borgere er blevet opkrævet egenbetalingen i perioden, hvor der ikke har været en kommunal tandpleje på Samsø.
Det bliver der nu rettet op på.
- Vi vil refundere opkrævningen af de tre borgere, siger Dorthe Lykke Jensen.
Samsø Kommune har arbejdet fokuseret med at finde en permanent og holdbar løsning, så kommunen igen får et kommunalt tandplejetilbud. Det har formanden for Social- og Beskæftigelsesudvalget i Samsø Kommune tidligere oplyst TV2 Østjylland.
- Det har været en lang, sej kamp, og vi er tæt på at have fundet en løsning, siger Anita E. H. Olesen, der sidder i kommunalbestyrelsen i Samsø Kommune for Venstre.