Færgekollision: Én helt afgørende fejl forårsagede påsejling

Nu har vi (næsten) den fulde forklaring på, hvorfor den gamle samsøfærge sejlede ind i den nye færge den 16. april.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Den gamle samsøfærge, der sejler mellem Sælvig og Hou, ramte fredag den 16. april den nye hurtigfærge Lilleøre i venstre hjørne, og både fortøjninger og gelænderet langs den nye færge blev beskadiget. Foto: David Leth William

I dag mandag skulle have været dagen, hvor Samsøs nye hurtigfærge Lilleøre drog ud på sin jomfrutur mellem Aarhus og Samsø.

Men det blev udskudt, da færgen på dramatisk vis blev påsejlet af sin storesøster Prinsesse Isabella den 16. april i Sælvig Havn.

Nu har Samsø Rederi, der ejer begge færger, fået analyseret sagen til bunds, og det står klart, at det var én afgørende og uforklarlig fejl, der var skyld i ulykken. 

Kaptajnen på den gamle Samsøfærge, Prinsesse Isabella, lagde en forkert kurs ind til Sælvig Havn - og hvorfor er lidt af en gåde.

- Der er ingen, der reelt kan svare på, hvorfor færgen kommer ud af kurs. Det er uforståeligt. Men vi har med mennesker at gøre, og mennesker begår fejl, det har bare nogle store konsekvenser, når man fører en tonstung færge, siger Carsten Kruse, færgedirektør ved Samsø Rederi, til TV2 Østjylland.

Ved indsejlingen til Sælvig Havn skulle Prinsesse Isabella have fulgt de røde linjer i en bue øst om havnemolen og så ned til sit leje. I stedet drejede man for tidligt/skarpt ind i havnen og påsejlede af den grund den spritnye hurtigfærge, der lå inde på sin plads. Foto: Samsø Rederi

Tekniske undersøgelser har vist, at man ikke har kunnet konstatere nogen fejl med manøvreringssystemet på færgen, og der har heller ikke været hverken ekstrem strøm eller vind, som kunne påvirke færgen til at sejle ud af kurs.

Der er heller ikke konstateret brud på disciplinen på kommandobroen i form af distraktioner fra for eksempel telefoner, irrelevant snak, radio eller andet, og alkoholtesten, som politiet foretog, viste efterfølgende 0,00 promille.

Kaptajnen har altså ikke været påvirket eller forstyrret ifølge undersøgelsen - alligevel begår vedkommende en graverende fejl ved at sejle forkert ind i havnen (se billedet ovenfor).

- Man skulle have sejlet længere mod øst. Det er sådanne fejl, man som kaptajn ikke må lave, men man som menneske desværre kan komme til at lave, siger Carsten Kruse, færgedirektør ved Samsø Rederi.

Færgedirektøren vil ikke udtale sig om, hvorvidt sagen får personalemæssige konsekvenser.

Tre fejl blev begået

Udover at kursen var helt forkert ved indsejling, sejlede færgen for hurtigt i forhold til situationen.

Men ifølge færgedirektøren havde det sandsynligvis ikke haft betydning, hvis færgens kurs ind til havnen havde været korrekt, da der ville have været en længere distance til at stoppe i.

Færgens motorer var heller ikke omstillet fra gas til diesel inden ankomst.

Motorerne kan sejle både på naturgas og diesel og der kobles over på diesel ved ankomst til en havn.

Men havde kursen været rigtig, ville det heller ikke have været et problem ifølge færgedirektøren.

I siger, at I fremadrettet i endnu højere grad vil have fokus på at efteruddanne jeres kaptajner. Har rederiet også fejlet?

- Et eller andet sted har vi et ansvar. Det er kaptajnen, der styrer færgen, men vi har et ansvar for, at passagererne trygt kan rejse med os. Så vi skal bruge den her hændelse fremover, og de andre navigatører skal lære af det her, så det ikke sker igen. Så vi kan ikke fralægge os ansvaret og pege på kaptajnen, vi har altid ansvaret, siger Carsten Kruse, færgedirektør ved Samsø Rederi.

Ingen personer kom til skade ved påsejlingen, og det var kun metal- og malerarbejde, der skulle udføres på færgen bagerst.

Hurtigfærgen kan dermed indsættes d. 4. maj kl. 06.30 fra Samsø.

Seneste nyt

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden og analysere statistik. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Du kan altid ændre dit samtykke. Klik på detaljer, hvis du vil vide mere.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her